Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Heerlijk duurt het langst 99748.jpg

Verhaal

Na 18 jaar is het huwelijk van Marian en Ido uitgeblust. Ido gaat vreemd met zijn secretaresse Emma, waarop Marian het aanlegt met buurman Lars (later Ton). Ondertussen doet dochter Pink alsof ze zwanger is van een Turkse gastarbeider uit haar vaders meubelfabriek. Zorgen om Pink brengen Marian en Ido weer bij elkaar.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Conny Stuart (Marian)
André van den Heuvel (Ido, de man van Marian)
Winnifred Bosboom (Emma, de secretaresse van Ido)
Freddy Albeck (Lars, de buurman)
Eva Gosler (Pink, de dochter van Marian en Ido)
Rob van Houten (Wim)
Leen Jongewaard (Kruidenier)
John Kuipers (Turk / koor / ballet)
Annie M.G. Schmidt (stem)
Carola Baay (koor en ballet)
Bert Buitenhuis (koor en ballet)
Myrthe Carvalho (koor en ballet)
Maayk de Jong (koor en ballet)
Marijke van Laar (koor en ballet)
Carla Lipp (koor en ballet)
Jeanne Merkx (koor en ballet)
Mary Michon (koor en ballet)
Barrie Stevens (koor en ballet)
Yorca van Veen (koor en ballet)
Caroline Willems (koor en ballet)


      Muzikale uitvoering: Hans Vleeschouwer, Harry Bannink, Lonny Alberts, Eddy Gräber, Eddy de Wind en Jelle Kikkert

      De voice-over van de moeder

      Annie M.G. Schmidt sprak zelf de stem in van de conservatieve moeder in haar veelgeprezen musical Heerlijk duurt het langst. In het programmaboekje vermeldde zij zichzelf onder de naam Anne van Duyn. Annie M.G. Schmidt gebruikte in dit geval niet haar meisjesnaam, maar de achternaam van haar man Dick van Duyn. De reden voor het gebruiken van dit pseudoniem is dat men de karakteristieke stem van Schmidt zou kunnen herkennen. De stem van Schmidt was in die tijd voor het publiek makkelijk te herkennen omdat zij in veel radio en tv-interviews was te horen, geeft onderzoekster Sanne Thierens aan. In de daaropvolgende musicals, zoals Foxtrot en Madam, van Schmidt en Bannink zal de stem van Anne van Duyn niet meer worden gebruikt.

      Thierens geeft in haar onderzoek “‘Don’t Whine’: Sexuality, Adultery and Emancipation in Annie M. G. Schmidt and Harry Bannink’s Musical Heerlijk Duurt Het Langst (1965)” aan dat de stem van de moeder een belangrijke functie heeft in de musical Heerlijk duurt het langst. De moeder van Marian, het hoofdpersonage in de musical Heerlijk duurt het langst, vertelt Marian hoe ze zich moet gedragen en hoe ze moet zorgen voor haar man. De stem van de moeder van Marian werd ingezet in Heerlijk duurt het langst als een soort monologue interieur. Een monologue interieur wordt ingezet als een denk/gedachtestroom van een personage, dit kan worden gedaan op een vrij directe manier. Deze directe manier wordt gebruikt in Heerlijk duurt het langst op verschillende momenten waarop de moeder van Marian haar dochter direct aanspreekt: “Besef jij wel waar je mee bezig bent, Marian?”
      De stem van de moeder van Marian representeert de bourgeoisie mentaliteit, ze herinnert Marian er continu aan hoe ze een goede moeder en vrouw moet zijn, geeft Thierens aan. De denkwijze van de moeder van Marian raakt in conflict met de denkwijze van Marian, die klaar is voor een feministische revolutie op een manier waarop de generatie van haar moeder hier nog niet klaar voor was.


      Interview

      Voor de tentoonstelling Zeur Niet! werden meerdere betrokkenen geïnterviewd over deze voorstelling.
      Jan Beutener was gevraagd om de voorstelling vorm te geven, en Gislebert Thierens werd als company manager gevraagd om het tweede seizoen mee te werken aan de voorstelling. Regisseur Paul van Ewijk, producent Hans Cornelissen en actrice Lone van Roosendaal maakten in 2015 een nieuwe versie van het stuk, en vertellen wat het zo'n sterke musical maakt.


      Album

      De muziek van de voorstelling is in 1965 door Philips op LP uitgebracht als Heerlijk Duurt Het Langst.

      Een selectie van de liedjes uit de voorstelling kwam tevens voor op de verzamel-LP Lachen Mag van God - Hoogtepunten uit de theaterprodukties van Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink (Philips, 1973) en de verzamel-LP O Ja... Herinneringen aan 5 Schmidt/Bannink Musicals (Philips, 1983).

      Bronnen