Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamHans Reesen
Geboortedatum1941

In het jaar 2001, sloot Hans Reesen zijn loopbaan af als chef van het decoratelier van Toneelgroep Amsterdam. Sinds de oprichting van het gezelschap in 1987 had hij de leiding over het atelier gehad. Niet lang daarna besloot de directie van het gezelschap het decoratelier af te stoten.

Hij was in 1975 als decortimmerman begonnen op het atelier van de STA (Stichting Techniek en Administratie), dat was opgericht na Aktie tomaat om de gezamenlijke Amsterdamse toneelgezelschappen van decors te voorzien. Dit atelier stond onder leiding van Benno de Vries tot 1980 waarna Hans Reesen deze overnam. De gezelschappen waar dit atelier voor werkte, waren aanvankelijk het Publiekstheater, Toneelgroep Baal, The Family en het gezelschap Podium; later bleef alleen de eerste over en kwam Toneelgroep Centrum in de plaats van de andere drie.

Hans Reesen kreeg een opleiding als timmerman aan de toenmalige ambachtsschool Don Bosco te Amsterdam en verliet deze met het diploma: gezel. Hij was vervolgens tot aan zijn aanstelling bij het decoratelier van de STA werkzaam als uitvoerder en voorman timmerman voor winkelbetimmeringen, kantoorbetimmeringen en de z.g. standbouw.


Hans Reesen heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Hans Reesen heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Hans Reesen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Licht Uitvoerende Toneelgroep Amsterdam 1996/1997 24 december 1996 Gerardjan Rijnders


Trivia

Hans Reesen zag zijn vakmanschap o.a. bewezen toen het decor van de productie Adam in ballingschap goed genoeg bleek om zonder enige aanpassing gebruikt te kunnen worden voor een registratie in een tv-studio van het toenmalige NOB; iets wat in die tijd voor een televisie-producent ondenkbaar was.

Voorts ontwikkelde hij op basis van nieuwe materialen, een lichte en toch sterke constructie voor een decorpaneel; een nieuw product dat al snel overal toepassing vond.

Tevens introduceerde hij het gebruik van digitale tekentechnieken ter voorbereiding en bij de uitvoering van de decorbouw, waardoor beter inzicht in de problematiek van de constructies verkregen kon worden en sneller tot oplossingen gekomen werd.