Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


46A4DB7C-62FD-48AD-8D9E-8156F1F61703.jpeg

NaamGerard Draaisma
Geboortedatum1 augustus 1952
Geboorteplaats Deventer
BeroepRegisseur, Docent Drama, Illustrator
DisciplineToneel, Mime, beeldende vorming
Externe databases:
VIAF

Gerard Draaisma groeide op als jongste zoon in een arbeidersgezin (zijn vader was fietsmaker) en volgde grafische- en tekenlessen aan de ABK in Arnhem en op latere leeftijd koos hij ervoor om Drama, Regie en acteren te studeren aan de Academie voor Expressie in Utrecht. Gerard wordt op het creatieve gebied van Beeldende Kunst, Mime en Theater, gezien als een Creator.

Tijdens zijn schoolopleiding op de lagere Technische school in Deventer als schilder, ging hij als dertienjarige cursussen kalligrafie, plakaatschrijven en etaleren volgen aan de Handelsavondschool in Apeldoorn en volgde schilderlessen bij kunstenaar Willy Zandvliet (1926-1982) in Deventer. Daarna, in 1966, volgde hij bij de Nederlandse Diepdruk Industrie in Deventer de deeltijdopleiding tot kleuren Retoucheur. Eenmaal een diploma van de Grafische School in Utrecht, bezocht hij de avondschool aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem richting Beeldende vorming.

Binnen de amateurtheatergezelschappen in Deventer en omstreken maakte hij zich ook verdienstelijk als acteur in diverse blijspelen en Engelse kluchten. Tijdens de filmopnames van de Hollywoodproductie A Bridge Too Far, waar de opnames veelal plaatsvonden in Deventer en omstreken, vatte hij samen met Bert Ooms het plan op om een goedkope versie hiervan te maken, genaamd A Bridge Too Small, wat de landelijke pers bereikte. Nadat hij in 1976 ontslag had genomen bij de Diepdruk, ging hij voor twee jaar werken bij een textieldrukkerij als illustrator/ontwerper.

Gerard Draaisma koos in 1980 voor de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar te Utrecht. Tijdens zijn studie werkte hij via castingbureaus als figurant bij diverse filmproducties, o.a. Vlucht Regenwulpen van Maarten ’t Hart. Ook kwam hij in contact met de dove mimespeler Jean Couprie en sloot zich aan bij het Visueel Theater in Amsterdam, volgde de gebarencursus bij Marti Koolhof en was mede-organisator van de Theaterweken voor dove kinderen en jongeren in Bakkeveen. In 1983 vroeg de Nederlandse Dovenraad aan het Visueel Theater om samen met Hans Man in 't Veld en René Groothof van het Werktheater een productie te maken voor het Dovencongres in Emmen. Met dit afstudeerproject vertrok hij in 1984 naar Leeuwarden om als docent Drama te werken aan de Middelbare Beroepsopleiding, het Friesland College. Tijdens zijn loopbaan, werkte hij ook als docent grafische vormgeving en audiovisuele vormgeving. De theaterweken in Bakkeveen kregen meer vorm en waren erg populair bij de dovenscholen in Nederland. Dit kwam hoofdzakelijk door de emancipatorisch karakter van het congres, waar de erkenning van de doventaal centraal stond. Mondjesmaat kwam de gebarentaal in beeld bij VSO Guyotschool in Haren (Gr.) en bij de Christelijk Instituut Effatha in Zoetemeer. Het kreeg steeds meer plek in het Dovenonderwijs. Gerard verzorgde theaterlessen op het VSO Guyotschool en de theaterweken in Bakkeveen met sponsoring. Gerard is samen met Jean Couprie tot 1998 actief geweest en bleef daarna altijd op de hoogte van de ontwikkelingen en hier en daar verzorgt hij hand- en spandiensten.

In 2000 kreeg bij de lokale omroep Mercurius een radioprogramma, Studio Leeuwarden. Hierin besteedde hij aandacht aan de lokale nieuwtjes op het gebied van wetenschap, politiek, cultuur en sport. Bij een interview in 2002 kwam hij in contact met Ritsko van Vliet en raakte hij in de ban van zijn verhaal en werk. Ritsko had op dat moment besloten een Stichting op te richten voor de stad Amurang op Noord-Sulawesi. De overleden moeder van Ritsko was daar geboren en hij wilde daar een weeshuis bouwen voor gevluchte christenen. Deze kinderen waren ontsnapt bij bloedige religieuze onlusten in het zuiden. Gerard sloot aan bij de stichting en met Ritsko maakte hij in 2005 de eerste Friese podcast, geïnspireerd op de ideeën van Adam Curry. In eerste instantie wierp hij zich op als podcaster met een eigen radioprogramma. Hiermee was hij “de stem” van Stichting Amurang en plaatste deze feeds op de website van de Stichting.

In 2007 ging hij met een vriendengroep van de stichting een bezoek brengen aan het nieuwe weeshuis in Amurang, dat net geopend was. Toen hij in Amurang getuige was van het werk van de stichting en zelf Dramalessen gaf aan enthousiaste Indische studenten, wilde hij dit werk voortzetten. Hij raakte geïnteresseerd in hun onderwijs en sprak met de plaatselijke scholengemeenschap. De docenten hadden veel behoefte om aandacht te schenken aan getraumatiseerde, angstige en verlegen kansarme kinderen en jongeren. Na een behoeftepeiling ter plekke, bedacht hij een leerplan hiervoor en gaf het de naam: Het Creaproject Amurang.

In 2008 voerde hij dit leerplan uit met een aantal Nederlandse studenten. Het uitwisselingsprogramma voor stage lopen werd hiermee bevestigd en Het Creaproject werd in 2009 onderdeel van de Stichting Kinderen Van Amurang. Na het enthousiast onthaal in 2008 en het enorm belang van deze externe hulp, werd het Creaproject in Amurang tot 2013 gecontinueerd in de zomervakantie. Vanaf 2014 werd het werk verplaatst en voortgezet in het nieuwe internaat Santa Rosa de Lima in Tondano.

Tot op de dag van vandaag komen Nederlandse MBO- en HBO-studenten twee keer per jaar drie maanden lang om ter plekke les te geven in diverse vakdisciplines. Zijn leerplan beschrijft het doel om Nederlandse en Indonesische studenten met elkaar te laten samenwerken en dat deze samenwerking meer begrip voor beide culturen kan zorgen. Ook wilde hij Nederlandse studenten een creatieve podium bieden hun passie voor het beroep over te brengen aan de Indonesische studenten. Om niet verstrikt te raken in de roosterstructuur van school en geen problemen te krijgen met diverse kenniscentra, bepaalde hij dat dit project in de zomermaanden zouden plaatsvinden. Een aantal gedreven studenten dienden zich aan en wilde deze nieuwe uitdaging wel aan. Met geldwervende activiteiten, als hoogtepunt ‘De Droomshow’, werd het voor hun mogelijk gemaakt de reis naar Amurang te maken.

Op eigen initiatief werd er in de zomer van 2008 de eerste poging ondernomen om samen met een aantal gedreven MBO-studenten te werken in Amurang, Noord Sulawesi, Indonesië. Zij gaven in Amurang lessen en projecten op het gebied van Drama en Dans, zowel op de plaatselijke school als in het Weeshuis van de Stichting. Het Createam werd een feit, het Creaproject Amurang een succes. De plaatselijke leiding van het weeshuis en de school waren onder de indruk en vroegen om herhaling. In 2009 bestond het Createam uit drie dramastudentes en één modestudente. De Droomshow kreeg dat jaar als motto mee “Durf te Dromen en Geloof dat Dromen Uitkomen” en werd verder uitgebouwd. Aanstormend talent op het gebied van klein kunst, toneel, dans, mode en art kregen hier een podium. De media schonk veel aandacht aan het project. De Droomshow kreeg hiermee een traditionele status en komt ook elk jaar terug als vast onderdeel van het Creaproject Amurang. Het Creaproject Amurang werd tevens in 2009 onderdeel van de Stichting Kinderen Van Amurang. Gerard Draaisma aanvaarde een plek in het Bestuur van de Stichting Amurang. In het bestuur creëerde hij de werkgroep Onderwijs & Educatie, waarmee hij als coördinator stagiaires en vrijwilligers begeleidt en als beheerder van de Studiefonds zorg draagt voor de juiste afhandeling van de studiegelden. Vanaf juli 2012 koos hij om twee keer per jaar om op Sulawesi te zijn en zich volledig in te zetten door Indonesische jeugd ter plekke extra lessen te geven over Empowerment en Nederlandse studenten van alle MBO- en HBO-onderwijsinstellingen in Nederland hierin ondersteunen. Hiermee geeft hij Nederlandse jongeren van MBO- en HBO-opleidingen de kans om in aanraking te komen met de Indonesische cultuur en deze cursisten geven met hun vakdiscipline vele voorbeelden mee voor de toekomst van de Indonesische jongeren. Meerdere crealeden pakten deze maatschappelijk betrokkenheid aan om diverse sponsoractiviteiten te organiseren. Hiermee werd een sportaccommodatie gerealiseerd, is er een adoptieplan voor het geven van studiemogelijkheden kansarme kinderen en een start gemaakt met een naai/coupeursopleiding.

Gerard Draaisma zette zich ook in voor het voetballen, met hetzelfde motto als het Creaproject: "geef kinderen en de jeugd de ruimte en uitdagende activiteiten om te groeien in hun talent!". Hij filmt alle wedstrijden, ten behoeve van de spel-analyse, van het belofteteam onder de 21 van BVO Cambuur. Ook is hij materiaalman van dit team.

Vanaf 2019 pakte hij de draad weer op met zijn ervaringen omtrent de Doventaal: op de basisscholen in Leeuwarden en omgeving geeft hij workshops Gebarentaal. Hiermee wil hij de onwetendheid over doof-zijn wegnemen en de leren kinderen deze lichaamstaal dichtbij te halen.

Ook hielp hij van maart 2020 tot juni 2022 de schrijfsters van jeugdboeken, Caja Cazemier en Martine Letterie. Als duo-schrijfsters van eerdere maatschappelijk jeugdboeken, wilden ze dit keer een boek schrijven over Dove jongeren, worstelend met hun identiteit. Om meer te weten te komen van de Dovenwereld, vroegen ze aan Gerard Draaisma hen daarbij de helpen. In een jaar hielp hij hen op weg in hun research met literatuur over Doof-zijn, hij leerde hen de gebarentaal en liet hen dat in de praktijk brengen met behulp van interviews met Dove en slechthorende mensen.

In juni 2022 werd dit boek "Hoor je mij?" uitgegeven door Ploegsma. De gebaren van de titels zijn door hem geïllustreerd.

Als illustrator bleef hij ook illustraties maken voor diverse kinderboeken, waaronder "Tante Boeboe, Beer en Engel Raaf", geschreven door Sabine Eijsenring en uitgegeven in september 2022 door BookScout.


Gerard Draaisma heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Gerard Draaisma heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Gerard Draaisma heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Geduld A.U.B. Uitvoerende Stichting Visueel Theater en Dovencommunicatie 1983/1984 20 oktober 1983


Video

deel 1 examenfilm opleiding Televisie en Filmproduktie

deel 2 examenfilm opleiding Televisie en Filmproduktie Beide delen zijn gemaakt door studenten van de Friese Poort te Drachten

TV soap GOEDE MORGEN. Dit is de pilot van een internet tv serie. Deze serie is gemaakt door de jonge studenten van D'Drive van het Friesland college te Leeuwarden

Theaterregistratie over echtscheiding van ouders 'ALS DE DAG AANBREEKT'. Loessanne Boomsma studeert af bij de opleiding D'Drive artiest Drama van het Friesland College.

Een brede kijk op het werk van het Creaproject op Sulawesi. Het Creaproject is een onderdeel van de non-profitorganisatie Stichting Amurang. MBO en HBO studenten uit Nederland werken mee aan een betere toekomst voor kansarme Indonesische jongeren. Uit diverse vakdisiplines werken de studenten met elkaar en geven hun kwaliteiten en passie over hun vak over aan deze jongeren.

Bron