Geluid

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Definitie voor de productiepagina's

In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Geluid gebruikt voor diverse soorten bijdragen aan de voorstelling.

In algemene zin gaat het om de persoon die verantwoordelijk is voor het totaal van het geluidsbeeld dat het publiek te horen krijgt. Het kan daarbij gaan om de theatertechnicus die in samenspraak met de regisseur, choreograaf of de auteurs van de betreffende productie die gewenste muziek of geluiden evenwichtig hoorbaar maakt voor alle toeschouwers. Het kan ook gaan om de persoon die in de eerst plaats juist zelf verantwoordelijk is voor de compositie of samenstelling van het geluidsbeeld en dan ook wel geluidsontwerper of componist wordt genoemd.

Achtergrond

Geluid is een algemene term voor het fysieke fenomeen dan mensen en dieren in staat zijn veranderingen van luchtdruk (of ook van drukwisselingen in water) door middel van trillingen van het trommelvlies in hun gehoororgaan en de interpretatie daarvan in de hersenen, al naar gelang de aard van de trillingen, waar te nemen.

In de podiumkunsten verwijst de term echter specifiek naar de geluiden, stemmen, muziek, effecten e.d. die onderdeel van een voorstelling vormen en die dan meestal op een elektro-akoestische manier worden versterkt of eventueel naar akoestisch hoorbare effecten, zoals bijvoorbeeld het dichtslaan van deuren, brekend glas en hoorbare voetstappen buiten het zichtbare toneelbeeld, dat meestal door een rekwisiteur of een andere theatertechnicus wordt geproduceerd.

Het belangrijkste element bij het begrip geluid in theater is dat het alle toeschouwers kunnen horen wat ook door de auteurs van de betreffende voorstelling bedoeld is om gehoord te worden. Dit is ten eerste afhankelijk van de trillingen die de optredenden veroorzaken met hun stemgeluid, de muziek die ze maken of op een nadere manier, vervolgens in welke mate deze trillingen elektro-akoestisch versterkt worden of niet en ten derde op welke manier deze door middel van de akoestiek van de ruimte waarin de voorstelling zich afspeelt of door een elektro-akoestische versterking uit luidsprekers aan de toeschouwers wordt aangeboden. Overigens ook daarbij is de ruimtelijke natuurlijk akoestiek van de ruimte een niet te onderschatten element.

Zie ook Wikipedia