Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamGaetano Donizetti
Volledige naamGaetano Domenico Maria Donizetti
Geboortedatum29 november 1797
Geboorteplaats Bergamo
Overlijdensdatum8 april 1848
Overlijdensplaats Bergamo
BeroepComponist
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
Externe databases:
IMDb
VIAF

De eerste jaren (tot 1830)

Gaetano Donizetti (1797-1848) was een Italiaans operacomponist. Verscheidene opera's van zijn hand hielden tot op de dag van vandaag repertoire. Hij werd geboren in het Borgo Canale (het lagere gedeelte) van het op een heuvel gebouwde Bergamo, als telg van een eenvoudige familie. De familie staat niet bekend als muzikaal, wel had hij een oudere broer Giuseppe Donizetti Pasha, die ook musicus zou worden. Donizetti kreeg een uitstekende opleiding van Johann Simon Mayr (1763-1845), die -zelf een vernieuwend en in de tijd voor Rossini succesvol componist-tot zijn dood een goede relatie met Donizetti onderhield. Mayr was kapelmeester in Bergamo, waar Donizetti ook naar terugkeerde na het Liceo Filarmonico te Bologna bezocht te hebben. In Bologna had hij les van Mattei Stanislao (een grondige theoretische opleider van -later- Rossini). Al op jonge leeftijd viel hij op door het grote gemak waarmee hij melodieën en complete composities uit de pen liet vloeien en ook door bekwaamheden, die aan Mozart deden denken. Zo heeft hij de complete partituur van een opera van zijn leermeester weten te reproduceren alleen door naar 3 live-uitvoeringen te luisteren. Dit gemak van componeren was natuurlijk voor het hectische operabedrijf, zeker in het toenmalige Italië dat in elke provincieplaats operagezelschappen met premières kende, een geweldig pre. Hij werkte gedisciplineerd in een strak schema en zo haalde hij de deadlines.

Vanaf 1818 begon hij -aanvankelijk zonder opdracht- opera's te schrijven. Zijn eerste opera Enrico di Borgogna had succes in Venetië. En daarna werd hij in Italië steeds vaker uitgevoerd. Donizetti legde enorme afstanden af aanvankelijk onder andere gewapend met aanbevelingen van Mayr. Zijn diensttijd in het Oostenrijkse leger werd afgekocht door een vermogende dame, wier beschermeling Donizetti werd. Dit zijn de jaren, dat hij ervaring opdeed en zijn faam zich verbreidde in alle operahuizen van Italië.

De doorbraak (tot 1839)

  • Anna Bolena (Milaan, 1830) was de doorbraak en ook de eerste opera in zijn uitgerijpte stijl: niet langer (zoals bij Rossini) ironie en geestigheid maar Romantische passie en pijn: Anna Bolena kan men typeren als de eerste belangrijke Romantische Italiaanse opera. Donizetti gebruikte het libretto van Felice Romani, die zich baseerde op het leven van Anna Boleyn, de vrouw van Hendrik VIII van Engeland. Er was een topcast van zangers met Giuditti Pasta als sopraan.
  • L'elisir d'amore (Milaan, 1832) is wat zijn ontstaan betreft omringd met (waarschijnlijk onjuiste) anekdotes: Donizetti zou dit in 14 dagen hebben moeten componeren en Felice Romani zou het libretto in een week vertaald hebben uit het origineel (Le Philtre van Scribe). Het is in elk geval het tweede uiterst succesvolle meesterwerk: de eerste belangrijke komische opera. Het zette herkenbare personen uit - nieuw - het Italiaanse platteland neer zonder te vervallen tot de wat zoete Rossinistijl. Ook wordt de zanglijn ontdaan van niet functionele versieringen. Niet alles ging over rozen: een belangrijke opera als Lucrezia Borgia werd gehandicapt door de librettoschrijver (die zeer traag werkte); de eerste sopraan (die op een onmogelijke plaats in de opera een coloratuuraria wilde); de censuur (die extra waakzaam was bij een opera over een dochter van een paus). En de Franse versie moest voorzien worden van een compleet nieuw verhaal en libretto, omdat Victor Hugo het niet eens was met de bewerking van zijn stuk. Elders was het net als in Italië toch een groot succes.

Maatschappelijk ging het goed met Donizetti. Hij had functies in Napels op bestuurlijk vlak en als docent harmonieleer. Rossini nodigde hem uit voor een productie in het Theatre Italien te Parijs. Daar raakte hij overigens in botsing op persoonlijk vlak met Vincenzo Bellini, die daar met zijn I Puritani veel succes scoorde. Qua mens waren deze mannen elkaars tegengestelde: Bellini reviseerde bijvoorbeeld zijn werken zeer vaak; Donizetti reviseerde eigenlijk nooit en schreef snel.

In 1835 -weer terug in Napels- koos hij voor "Lucia di Lammermoor" als script. Waarschijnlijk vertaalde de librettist Salvatore Cammarano -uit tijdnood- niet de roman van Scott maar een van de Franse toneelversies tot een libretto. Donizetti zette -gezien opnieuw de tijdnood- elk vers geschreven vel van het libretto direct op muziek. Het verhaal wil dat Donizetti de laatste acte zelf zou hebben herschreven. De première (met zeer goede solisten) was een fabuleus succes in september 1835.
Hierna schreef hij nog enkele kleinere opera's die geen repertoire hebben gehouden, alsmede twee in Italië erg succesvolle kluchten -een akters- Il Campanello en Betly waarvan hij zelf het libretto schreef.

Uiteindelijk werden dit jaren van diepe triestheid. Er waren veel cholera-epidemieën; mensen overleden, operahuizen sloten. Op 1 juni 1828 was Donizetti in Rome getrouwd met Virginia Vaselli, een zuster van zijn beste vriend “Toto” Vaselli. Zij kregen 3 kinderen die evenwel allen vlak na of voor de geboorte zijn overleden. Een diepe crisis volgde toen hij ook zijn jonge vrouw verloor in haar derde kraambed (juli 1837).

Bovendien verloor hij de strijd -hij was al waarnemend hoofd- om de opvolging van Nicola Antonio Zingarelli als directeur van het Real Collegio di Musica di Napoli (Koninklijke Muziekschool) te Napels. Saverio Mercadante had de voorkeur gekregen -alhoewel erkend de mindere van de twee componisten-, omdat hij van Napolitaanse afkomst was. Misschien ging het ook lichamelijk minder: Donizetti werd toen hij bezig was met de "Lucia di Lammermoor" vaak door hoofdpijn gekweld. Vermoedelijk was Donizetti in deze tijd al aangetast door de syfilis waaraan hij later zou overlijden.

  • Het schandaal rond Poliuto (naar Polyeucte van Corneille) was de laatste druppel die Donizetti deed besluiten Napels te verlaten. Het is het verhaal van een vroeg-christelijke martelaar. De censuur meende dat dit in de godsdienstige sfeer te gevoelig lag. De tenor die voor de hoofdrol gepland stond, pleegde zelfmoord en Donizetti verliet Napels.


Gaetano Donizetti.

Vanaf 1839

Donizetti presenteerde zich in 1839 in Parijs.

  • La Fille du regiment. Hector Berlioz gaf meteen als kritiek dat er te weinig nieuwe gedeelten in zaten. Donizetti antwoordde verbolgen, dat hij het niet nodig had om zichzelf te plagiëren. Aanvankelijk koel ontvangen is dat toch een opera gebleven, die soms nog wordt opgevoerd.
  • Poliuto omgewerkt tot Les Martyrs was een succes. In Napels werd elke berichtgeving daarover verboden.

Na La Favorite (1840) en verschillende nu minder bekende opera's, bracht hij voor Rossini zijn Stabat Mater in Bologna op de planken. Rossini waardeerde dit zeer, gaf Donizetti diamanten manchetknopen cadeau en een aanbevelingsbrief aan graaf Metternich te Wenen. Verder maakte hij voor Wenen Linda da Chamonnix (1842). Het hof in Wenen bood hem een functie aan als kapelmeester met het recht elk jaar 6 maanden in het buitenland door te brengen. Donizetti accepteerde gretig, wat hem door patriottische Italianen verweten is: in hun ogen was Oostenrijk een bezettende macht.

  • Voor Don Pasquale keerde hij - eind 1842 - terug naar Parijs, terwijl hij toen al toenemende ziekteverschijnselen had. Hij deed over de compositie voor zijn doen ongewoon lang: 3 maanden. Hem was een opera buffa opgedragen naar een ouder script dat door Ruffini zou worden bewerkt. Uiteindelijk heeft Donizetti waarschijnlijk grote gedeelten van het script zelf moeten schrijven. Ondanks weerspannige musici maar met weer een goede cast aan zangers, bleek de opera een doorslaand succes. Met de "Nozze", de "Barbiere" is het de meest populaire komische opera geworden.

Inmiddels was zijn ziekte verergerd. Hij werd langzamerhand een schim van zichzelf. Toch heeft hij ook na Don Pasquale nog opera's geschreven. Geconsulteerde artsen stelden de diagnose cerebro-spinale syfilis; deze diagnose is later bij de autopsie bevestigd. Vanaf 1845 was hij te ziek om zelfstandig naar Italië te reizen. In februari 1846 werd hij opgenomen in een kliniek in Ivry, in de nabijheid van Parijs. De Fransen hebben een tijd de wens van de familie en vrienden om Donizetti terug te laten keren naar Italië geblokkeerd. Onder Oostenrijkse politieke druk kon Donizetti op 19 september 1847 Parijs verlaten, als een dement, verlamd en incontinent wrak.

Zijn dood in het huis van vrienden in Bergamo kwam op 8 april 1848. Zijn begrafenis was de grootste die Bergamo ooit zou zien. In 1875 werd hij herbegraven naast zijn goede vriend Mayr in de Pazzoli kapel. Wrang detail bij de herbegrafenis was dat een deel van zijn schedel bleek te ontbreken (uiteindelijk teruggevonden bij de lijkschouwer).

Ook het nagelaten werk (met name de onvoltooide Duc d'Albe) leverde nog een luidruchtig naspel op, toen een leerling van Donizetti in 1875 met een reconstructie kwam van Il Duca d'Alba.


Gaetano Donizetti heeft bijgedragen aan 210 productie(s).

Gaetano Donizetti heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Gaetano Donizetti heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
La fille du régiment Auteur (schrijver libretto, scenario) Théâtre Royal Français de la Haye 1855/1856 14 april 1856
Der Liebestrank Auteur (schrijver libretto, scenario) Hoogduitsche Opera 1861/1862 21 december 1861
La fille du regiment Auteur (schrijver libretto, scenario) Théâtre Royal Français de la Haye 1879/1880 20 november 1879
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Italiaansche Opera 1912/1913 3 januari 1913 Federico Coraluppi
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Italiaansche Opera 1923/1924 9 mei 1924 Gaspare Bartera
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Utrechtse Opera 1951/1952 18 juni 1952 Arend Hauer
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) De Nederlandse Reisopera 1953/1954 25 november 1953 Arend Hauer
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting De Nederlandse Opera 1954/1955 1 oktober 1954 Heinrich Altmann
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) 1957/1958 11 mei 1958 Wolf-Dieter Ludwig
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting De Nederlandse Opera 1959/1960 18 juni 1960 Wolf-Dieter Ludwig
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) 1964/1965 11 december 1964 Frans Boerlage
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Opera Forum 1965/1966 24 september 1965 Hubert Moeller
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Deutsche Oper am Rhein 1966/1967 14 maart 1967 Ernst Poettgen
De nachtschel Auteur (schrijver libretto, scenario) Studio Ensemble Nederlandse Opera Stichting 1972/1973 5 november 1972 Frans Boerlage
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) De Nederlandse Operastichting 1972/1973 16 juni 1973 Frans Boerlage
De nachtschel Auteur (schrijver libretto, scenario) Opera-Studio (van De Nederlandse Operastichting) 1976/1977 28 november 1976 Jan Bouws
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Limburgs Symphonie Orkest 1979/1980 29 februari 1980 Charles Hamilton
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) De Nederlandse Opera 1987/1988 5 november 1987 Renate Ackermann
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Opera Zuid 2000/2001 18 november 2000 Dalia Ibelhauptaite
Don Pasquale Auteur (schrijver libretto, scenario) Staatsopera van Brasov 2003/2004 6 april 2004 Cristian Mihailescu
Gemma di Vergy Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap o.l.v. Gustave Landi 1840/1841 8 september 1840
Il Furioso Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap o.l.v. Gustave Landi 1840/1841 23 september 1840
L'Elizir d'Amore Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap o.l.v. Gustave Landi 1840/1841 19 oktober 1840
Roberto D'Evereux Muziek Amsterdam Stadsschouwburg 1840/1841 4 december 1840
Belisaire Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap o.l.v. Gustave Landi 1840/1841 1 januari 1841
Anna Boulen Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap o.l.v. Gustave Landi 1840/1841 3 februari 1841
Parisina Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap o.l.v. Gustave Landi 1841/1842 25 februari 1841
Bélisaire Muziek Théâtre Italien 1842/1843 29 oktober 1842
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Italien 1843/1844 4 januari 1843
Lucia von Lammermoor Muziek Deutsches Theater in der Amstelstrasse 1844/1845 5 juni 1845
Marie oder die Regiments-Tochter Muziek Deutsches Theater in der Amstelstrasse 1845/1846 18 april 1846
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Français o.l.v. Ch. Hüner 1846/1847 13 oktober 1846
La favorite Muziek Théâtre Français o.l.v. Ch. Hüner 1846/1847 15 oktober 1846
La favorite Muziek Théâtre Français o.l.v. Ch. Hüner 1847/1848 11 september 1847
Linda de Chamounix Muziek Théâtre Italien 29 februari 1848
Belisarius Muziek Amsterdam Stadsschouwburg 1848/1849 23 november 1848
Marie, of de regements-dochter Muziek Amsterdam Stadsschouwburg 1848/1849 17 februari 1849
Lucrezia Borgia Muziek Théâtre Italien 1848/1849 26 februari 1849
De twee regements-dochters Muziek Amsterdam Stadsschouwburg 1848/1849 8 maart 1849
Elisire d'amore Muziek Théâtre Italien 1848/1849 17 maart 1849
Lucia von Lammermoor Muziek Deutsches Theater in der Amstelstrasse 1849/1850 23 maart 1850
La favorite Muziek Théâtre Français o.l.v. Ch. Hüner 1850/1851 17 september 1850
Belisario Muziek Théâtre Italien 1850/1851 8 maart 1851
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Français o.l.v. Ch. Hüner 1851/1852 16 september 1851
Marie, die Regimentstochter Muziek Hochdeutsche Oper o.l.v. J. Rahnenberg 1851/1852 3 juni 1852
Lucrezia Borgia Muziek Operagezelschap o.l.v. Kratz en/of Keuneke 1851/1852 2 augustus 1852
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap 1852/1853 6 december 1852
L'elisir d'amore Muziek Italiaansch Opera Gezelschap 1852 1852/1853 16 december 1852
Marie of de Regimentsdochter Muziek Gezelschap Hermann Neufeld 1852/1853 12 februari 1853
Lucia van Lammermoor Muziek Hoogduitsche Opera 1854/1855 12 oktober 1854
Marie of de Regimentsdochter Muziek Hoogduitsche Opera 1854/1855 23 november 1854
De minnedrank (L'elisire d'amore) Muziek Hoogduitsche Opera 1854/1855 17 april 1855
Die Favoritin Muziek Hoogduitsche Opera 1855/1856 14 februari 1856
Lucia van Lammermoor Muziek Hoogduitsche Opera 1856/1857 18 november 1856
Lucrezia Borgia Muziek Hoogduitsche Opera 1856/1857 25 november 1856
Lucretia Borgia Muziek Amsterdam Stadsschouwburg 1856/1857 25 november 1856
De minnedrank (L'elisire d'amore) (het tweede bedrijf) Muziek Stadsschouwburg, Amsterdam (1774-1890) 1856/1857 2 december 1856
Lucia van Lammermoor Muziek Hoogduitsche Opera 1857/1858 29 april 1858
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1858/1859 2 september 1858
La favorite Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 11 september 1858
Lucia van Lammermoor Muziek Hoogduitsche Opera 1858/1859 12 oktober 1858
Marie of de regementsdochter Muziek Hoogduitsche Opera 1858/1859 23 december 1858
Lucrezia Borgia Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap 1859/1860 13 oktober 1859
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap 1859/1860 6 december 1859
Linda di Chamounix Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap 1860/1861 24 januari 1860
La figlia del reggimento Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap 1861/1862 3 januari 1861
Don Pasquale Muziek Italiaansch Opera Gezelschap o.l.v. Eugène Merelli 1860/1861 17 januari 1861
Maria di Rohan Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap 1860/1861 2 april 1861
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1 oktober 1861
La favorite Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1861/1862 10 oktober 1861
Il campanello Muziek Gebroeders van Lier 1861/1862 1 maart 1862
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansch Opera Gezelschap o.l.v. Eugène Merelli 1861/1862 27 maart 1862
Les Martyrs Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1861/1862 22 april 1862
La favorita Muziek Italiaansch Opera-Gezelschap 1862/1863 20 januari 1863
L'élisir d'amore Muziek Tjasink & Peters Roobol 1863/1864 8 december 1863
Lucia von Lammermoor Muziek Hoogduitsche Opera 1864/1865 3 september 1864
Belisarius Muziek Hoogduitsche Opera o.l.v. Arthur Deetz 1864/1865 8 december 1864
Lucia di Lammermoor Muziek Gebroeders van Lier 1864/1865 20 december 1864
Marie oder die Tochter des Regiments Muziek Producent onbekend 1865/1866 19 maart 1866
Marie oder die Tochter des Regiments Muziek Hoogduitsch Theater 1865/1866 20 maart 1866
Marie oder die Tochter des Regiments Muziek Hoogduitsche Theater 1866/1867 5 september 1866
La favorite Muziek Tjasink & Peters Roobol 1866/1867 30 oktober 1866
Don Pasquale Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1866/1867 17 januari 1867
La fille du regiment Muziek Tjasink & Peters Roobol 1867/1868 28 januari 1868
Lucia von Lammermoor Muziek O.l.v. B.S.C. Kahn & comp. Salon des Varietes 1867/1868 1 februari 1868
Lucrèce Borgia Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1872/1873 15 februari 1873
La favorite Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1872/1873 11 maart 1873
Lucretia Borgia Muziek Deutschen Opern-Gesellschaft von Arnheim 1877/1878 27 februari 1878 Dhr. Schön
La favorite Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1878/1879 17 december 1878
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1879/1880 11 december 1879
L'Africaine Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 10 januari 1880
La fille du Régiment Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1880/1881 13 september 1880
Die regimentstochter Muziek Gebroeders van Lier 1880/1881 7 februari 1881
Marie, die Tochter des Regiments Muziek Hoogduitsche Opera 1881/1882 31 december 1881
La Favorite Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1886/1887 4 september 1886
La Fille du Régiment Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1886/1887 4 oktober 1886
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1886/1887 4 november 1886
Marie, die Tochter des Regiments Muziek Hoogduitsche Opera 1886/1887 9 maart 1887
La Favorite Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1887/1888 15 september 1887
De favoriete (La favorite) Muziek Hollandsch Opera-Gezelschap 1887/1888 12 november 1887 Johannes George de Groot
La fille du régiment Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1887/1888 14 november 1887
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1888/1889 24 november 1888
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1889/1890 28 oktober 1889
De regimentsdochter Muziek Hollandsch Opera-Gezelschap 1889/1890 9 november 1889 Johannes George de Groot
Lucia van Lammermoor Muziek Nederlandsche Opera 1890/1891 6 december 1890 Johannes George de Groot
Favorite Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1891/1892 24 september 1891
De favoriete Muziek Nederlandsche Opera 1891/1892 16 januari 1892 Johannes George de Groot
De regimentsdochter Muziek Nederlandsche Opera 1891/1892 3 februari 1892 Johannes George de Groot
De regimentsdochter Muziek Nederlandsche Opera 1893/1894 9 december 1893 Alexander Saalborn
La fille du régiment Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1893/1894 1 januari 1894
De Favoriete - Nederlandsche Opera Vereeniging 1894-1895 - 1894-10-28 Muziek Nederlandsche Opera Vereeniging 1894-1895 1894/1895 28 oktober 1894 Adolphe Streletski
De regimentsdochter Muziek Nederlandsche Opera 1894/1895 2 april 1895 Alexander Saalborn
De regimentsdochter Muziek Nederlandsche Opera 1895/1896 10 december 1895 Alexander Saalborn
La fille de régiment Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1896/1897 15 februari 1897
La fille du régiment Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1898/1899 15 december 1898
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1899/1900 15 november 1899
Lucie de Lammermoor Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1900/1901 4 oktober 1900
Lucie van Lammermoor Muziek Vereeniging De Nieuwe Nederlandsche Opera 1902/1903 29 januari 1903 Jacques Coini
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansche Opera 25 december 1905
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansche Opera 1906/1907 2 oktober 1906
De regimentsdochter Muziek N.V. Nederlandsche Opera en Operette 1908/1909 1 januari 1909 Louis Roberts
De Favoriete - Nederlandsche Opera Vereeniging 1894-1895 - 1894-10-28 Muziek N.V. Nederlandsche Opera en Operette 1911/1912 16 september 1911
Don Pasquale Muziek Italiaansche Opera 1912/1913 3 januari 1913 Federico Coraluppi
Don Pasquale Muziek Italiaansche Opera 1923/1924 9 mei 1924 Gaspare Bartera
Lucie de Lammermoor Muziek N.V. De Opera 1924/1925 1 oktober 1924 Désiré Pauwels
Don Pasquale Muziek Gelegenheidscombinaties 1924/1925 28 oktober 1924 Willem Gehrels
De Regimentsdochter Muziek De Haghezangers 1926/1927 30 oktober 1926
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansche Opera 1931/1932 17 december 1931
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansche Opera 1932/1933 1 januari 1933 Charles Moor
Spectacle coupé Muziek Italiaansche Opera 25 februari 1933 Augusto Cardi, Charles Moor
L'elisir d'amore Muziek Italiaansche Opera 20 december 1934 Riccardo Moresco
Lucia di Lammermoor Muziek Italiaansche Opera 1935/1936 8 november 1935 Gaspare Bartera
Spectacle coupé Muziek Italiaansche Opera 1935/1936 30 december 1935 Augusto Cardi
Don Pasquale Muziek Stichting Haagsch Operafonds 1939/1940 22 april 1940 Jules Moes
Operaconcert Muziek Amstels Werkman 1942/1943 15 november 1942 Kees Ket
Lucia di Lammermoor Muziek Stichting Haagsch Operafonds 1945/1946 6 mei 1946 Jan ten Katen
Don Pasquale Muziek Utrechtse Opera 1951/1952 18 juni 1952 Arend Hauer
Lucia di Lammermoor Muziek Compagnia d' Opera Italiana di Milano 1952/1953 2 februari 1953 Alberto Ciulli
Don Pasquale Muziek De Nederlandse Reisopera 1953/1954 25 november 1953 Arend Hauer
L'elisir d'amore Muziek De Nederlandse Reisopera 1954/1955 22 september 1954 Ton Lutz
Don Pasquale Muziek Stichting De Nederlandse Opera 1954/1955 1 oktober 1954 Heinrich Altmann
Don Pasquale Muziek De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) 1957/1958 11 mei 1958 Wolf-Dieter Ludwig
Spectacle coupé Muziek De Nederlandsche Opera 1958/1959 5 juni 1959
Don Pasquale Muziek Stichting De Nederlandse Opera 1959/1960 18 juni 1960 Wolf-Dieter Ludwig
L'elisir d'amore Muziek Stichting De Nederlandse Opera 1960/1961 10 maart 1961 Frans Boerlage
De prinses op de erwt (2e versie) Muziek Scapino Ballet 1960/1961 15 mei 1961
Lucia di Lammermoor Muziek Stichting De Nederlandse Opera 1962/1963 18 januari 1963 Augusto Cardi
Don Pasquale Muziek De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) 1964/1965 11 december 1964 Frans Boerlage
Don Pasquale Muziek Opera Forum 1965/1966 24 september 1965 Hubert Moeller
Rita Muziek Opera Forum 1966/1967 12 november 1966 Jean-Paul Franssens
Don Pasquale Muziek Deutsche Oper am Rhein 1966/1967 14 maart 1967 Ernst Poettgen
L'elisir d'amore Muziek Studio Ensemble Nederlandse Opera Stichting 1967/1968 31 mei 1968 Frans Boerlage
Lucia di Lammermoor Muziek Compagnia d' Opera Italiana di Milano 1968/1969 22 oktober 1968 Giuseppe de Tommasi
Lucia di Lammermoor Muziek De Nederlandse Operastichting 1970/1971 11 september 1970 John Copley
De nachtschel Muziek Studio Ensemble Nederlandse Opera Stichting 1972/1973 5 november 1972 Frans Boerlage
Il borgomastro di Saardam Muziek Stichting Opera Zaanstad 1972/1973 12 mei 1973 Mieke de Goeje
Don Pasquale Muziek De Nederlandse Operastichting 1972/1973 16 juni 1973 Frans Boerlage
Poliuto Muziek Arnold Alons 1974/1975 17 januari 1975 Arnold Alons
L'elisir d'amore Muziek Producent onbekend 1974/1975 31 januari 1975 Evert van Eijndhoven
Lucia di Lammermoor Muziek Städtische Bühnen Mainz 1974/1975 23 mei 1975 Wolf-Dieter Ludwig
Majoor Barbara Muziek Publiekstheater 1975/1976 22 november 1975 René Lobo
Donizetti varieties Muziek Het Nationale Ballet 1975/1976 20 mei 1976
De nachtschel Muziek Opera-Studio (van De Nederlandse Operastichting) 1976/1977 28 november 1976 Jan Bouws
L'elisir d'amore Muziek Opera Forum 1976/1977 14 december 1976 Enayat Rezai
Maria Stuarda Muziek De Nederlandse Operastichting 1976/1977 10 maart 1977 Tito Capobianco
Viva la mamma Muziek Opera Forum 1977/1978 28 september 1977 Uwe Kreyssig
Anna Bolena Muziek Arnold Alons 1979/1980 19 februari 1980 Arnold Alons
Don Pasquale Muziek Limburgs Symphonie Orkest 1979/1980 29 februari 1980 Charles Hamilton
Belisario Muziek Stichting Rotterdamse Opera 1979/1980 9 mei 1980 Arnold Alons
Het liefdeselixer Muziek Lyrische Komedie 1980/1981 6 februari 1981 Hendrik Bonneur
Rita, of De geslagen echtgenoot Muziek Lyrische Komedie 1981/1982 18 oktober 1981 Henk de Vilder
Rita Muziek Studio Ensemble Nederlandse Opera Stichting 1981/1982 23 oktober 1981 Hans Nieuwenhuis
Rita Muziek Studio-ensemble van De Nederlandse Operastichting 1981/1982 23 oktober 1981 Hans Nieuwenhuis
Lucia di Lammermoor Muziek Opera Forum 1982/1983 26 december 1982 Jan Bouws
La figlia del reggimento Muziek Volksopera Boedapest 1985/1986 22 januari 1986 László Kertész
Der kleine Prinz Muziek Velvets Schwarzes Theater 1986/1987 1 oktober 1986 Bedrich Hánys
Don Pasquale Muziek De Nederlandse Opera 1987/1988 5 november 1987 Renate Ackermann
L'elisir d'amore Muziek Opera Forum 1987/1988 5 maart 1988 Giancarlo del Monaco
Brache Muziek Dansgroep 3:35 1988/1989 1 oktober 1988
Lucia di Lammermoor Muziek Stichting Haagse Volksopera 1988/1989 26 december 1988 Coen Ruivenkamp
Lucia di Lammermoor Muziek Stichting Haagse Volksopera, (Coen Ruivenkamp) 26 december 1988 Coen Ruivenkamp
Clemens' kamer Muziek Compagnie Peter Bulcaen 1988/1989 12 januari 1989
Callas Muziek Tanztheater Bochum 1988/1989 18 april 1989
L'elisir d'amore Muziek Opera Spanga 1988/1989 28 juli 1989 Corina van Eijk
Het uur van de ster Muziek Boyer-Bek-Formatie 1989/1990 22 maart 1990 Marian Boyer
Vissi d'arte Muziek Floating Amsterdam 1989/1990 27 mei 1990
Lucia di Lammermoor Muziek Staatsopera van Krakau 1991/1992 22 april 1992 Maria Foltyn
La favorite Muziek Opéra Comique de Paris 1991/1992 25 juni 1992 Pierre-Jean de San Bartolomé
Don Pasquale Muziek Kameropera Warschau 1993/1994 19 oktober 1993 Jitka Stokalska
L'elisir d'amore Muziek Stichting Opera Mundi 1993/1994 17 maart 1994 Ernst Boreel
L'elisir d'amore Muziek Stichting Opera Zuid 1994/1995 6 mei 1995 Giles Havergal
Eerste akte en tweede akte uit Maria Stuarda / Tweede en derde Muziek Koninklijk Conservatorium 1995/1996 18 december 1995 Gijs de Lange
Lucia di Lammermoor Muziek Staatsopera van Rousse 1996/1997 15 februari 1997
Don Pasquale Muziek Roemeense Opera Cluj Napoca 1996/1997 5 maart 1997
Maria Stuarda Muziek Nationale Reisopera 1997/1998 8 november 1997 Andrea Raabe
La crème de la crème Muziek Nederlands Dans Theater I 1997/1998 11 april 1998
Il borgomastro di Saardam Muziek Belcanto Festival Dordrecht 1998/1999 21 december 1998 Michael Aspinall
Lucia di Lammermoor Muziek Nationale Opera van Letland 1998/1999 24 april 1999
Lucia di Lammermoor Muziek Opera Romana Timisoara 2000/2001 24 oktober 2000 Catalin Arbore
Don Pasquale Muziek Stichting Opera Zuid 2000/2001 18 november 2000 Dalia Ibelhauptaite
L'elisir d'amore Muziek Grote Theater van Lodz 2000/2001 21 januari 2001
L'elisir d'amore Muziek Opera Warschau 2000/2001 3 februari 2001
L'elisir d'amore Muziek De Nederlandse Opera 2001/2002 3 december 2001 Guy Joosten
Pinocchio Muziek Stichting Vrije Val 2001/2002 8 december 2001 René Groothof, Shireen Strooker
Don Pasquale Muziek Opera Romana Timisoara 2001/2002 31 januari 2002
Lucia di Lammermoor Muziek Nationaal Theater Brno 2002/2003 25 september 2002 Vaclav Veznik
L'elisir d'amore Muziek Roemeense Staatsopera Constanta 2003/2004 28 februari 2004 Ognian Draganov
Don Pasquale Muziek Staatsopera van Brasov 2003/2004 6 april 2004 Cristian Mihailescu
Don Pasquale Muziek Alden Biesen Zomeropera v.z.w. 2003/2004 22 mei 2004
Musicals in Ahoy' 2004 Muziek Joop van den Ende Theaterproducties BV 2003/2004 2 juni 2004 Guus Verstraete jr.
Voice Muziek Het Nationale Ballet 2003/2004 15 juni 2004
Lucia di Lammermoor Muziek Staatsopera van Tatarstan 2004/2005 11 februari 2005 Jeannette Aster
Viva la mamma - Le convenienze ed inconvenienze teatrali Muziek Opera Trionfo 2005/2006 12 oktober 2005 Porgy Franssen
Don Pasquale Muziek Stichting Internationale Opera Producties 2006/2007 16 november 2006 Walter Neiva
The Hospital Muziek Jo Stromgren Kompani 2007/2008 23 augustus 2007 Jo Stromgren
Lucia di Lammermoor Muziek De Nederlandse Opera 2007/2008 1 november 2007 Monique Wagemakers
Lucia di Lammermoor Muziek Stichting Internationale Opera Producties 2007/2008 31 maart 2008 Bert Bijnen
La fille du régiment Muziek Stichting Opera Zuid 2008/2009 14 november 2008 Bruno Berger Gorski
Don Pasquale Muziek Nationale Reisopera 2010/2011 6 november 2010 Wim Trompert
L'eliser d'amor Muziek Stichting Opera Zuid 2010/2011 22 mei 2011 Nicola Glück
Don Pasquale Muziek Cameropera 2011/2012 11 maart 2012 Elsina Jansen
Lucia di Lammermoor Muziek Nationale Reisopera 2011/2012 12 mei 2012 Wim Trompert
OperAthriller Muziek Pocket Opera 2016/2017 5 februari 2017
De ontmaskering van Peter de Grote Muziek Stichting Barokopera Amsterdam 2018/2019 7 december 2018 Nynke van den Bergh
L'elisir d'amore Muziek Nederlandse Reisopera 2020/2021 23 mei 2021 Marcos Darbyshire
Anna Bolena Muziek De Nationale Opera 2021/2022 10 mei 2022 Jetske Mijnssen
Maria Stuarda Muziek De Nationale Opera 2022/2023 6 mei 2023 Jetske Mijnssen

Composities

Aan Donizetti wordt de compositie toegeschreven van 75 opera's, 16 symfonieën, 19 strijkkwartetten, 193 liederen, 45 duetten, 3 oratoria, 28 cantates, soloconcerten, sonates en kamermuziek.

Muziektheater

Opera's

Voltooid in titel aktes première libretto
1816 Il Pigmalione (Pygmalion) 1 akte 13 oktober 1960, [Teatro Donizetti, Bergamo niet bekend; naar Ovidius, Metamorfoses, 10e boek
1817 Olimpiade niet bekend, mogelijk Pietro Metastasio
1817 L'ira di Achille 1 akte niet bekend, naar Homerus, Ilias, Ie boek
1818 Enrico di Borgogna 2 aktes 14 november 1818, Teatro San Luca, Venetië Bartolomeo Merelli
1818 Una follia 1 akte 17 december 1818, Teatro San Luca, Venetië Bartolomeo Merelli
1819 Le nozze in villa (Bruiloft in het landhuis) 1 akte 1820 of 1821, Teatro Vecchio, Mantua Bartolomeo Merelli
1819 Piccioli virtuosi ambulanti
(of: Piccoli Virtuosi di Musica ambulanti)
1 akte 1819, door leerlingen uit de muziekschool van Mayr, Bergamo Bartolomeo Merelli
1819 Il falegname di Livonia,
(of: Pietro il grande, Czar della Russia)
2 aktes 26 december 1819, Teatro San Samuele, Venetië Gherardo Bevilacqua-Aldoyrandini, naar Alexandre Duval
1821-1822 Zoraïda di Granata 2 aktes 28 januari 1822, Teatro Argentina, Rome Bartolomeo Merelli, naar een roman van Florian Gonzales
1822 La zingara 2 aktes 12 mei 1822, Teatro Nuovo, Napels Andrea Leone Tottola, naar een Intermezzo van Rinaldo di Capua
1822 La lettera anonima 1 akte 29 juni 1822, Teatro del Fondo, Napels Giulio Genoino
1822 Chiara e Serafina
(of: I pirati)
2 aktes 26 oktober 1822, Teatro alla Scala, Milaan Felice Romani, naar René Charles Guilbert de Pixérécourt, La Cisterne
1823 Alfredo il grande 2 aktes 2 juli 1823, Teatro San Carlo, Napels Andrea Leone Tottola
1823 Il fortunato inganno 2 aktes 3 september 1823, Teatro Nuovo, Napels Andrea Leone Tottola
1823-1824 L'ajo nell'imbarazzo 2 aktes 4 februari 1824, Teatro Valle, Rome Iacopo Ferretti, naar een blijspel van Giovanni Giraud
1823-1824 rev. als Don Gregorio 2 aktes 11 juni 1826, Teatro Nuovo, Napels Iacopo Ferretti, naar een blijspel van Giovanni Giraud
1824 Emilia di Liverpool 2 aktes 28 juli 1824, Teatro Nuovo, Napels Giuseppe Checcherini, naar het melodrama van Scatizzi, Emilia di Liverpool
1824 rev. L'eremitaggio di Liverpool 2 aktes 8 maart 1828, Teatro Nuovo, Napels Giuseppe Checcherini, naar het melodrama van Scatizzi, Emilia di Liverpool
1824 rev. Zoraïda di Granata 2 aktes 7 januari 1824, Teatro Argentina, Rome Bartolomeo Merelli, naar een roman van Florian Gonzales
1825 Alahor in Granata 2 aktes 7 januari 1826, Teatro Carolino, Palermo niet bekend, misschien naar Ginès Perez de Hita, "Guerras civiles de Grenada"
1826 Il Castello degl'invalidi 1 akte in de lente 1826, Teatro Carolino, Palermo
1826 Elvida 1 akte 6 juli 1826, Teatro San Carlo, Napels Giovanni Federico Schmidt
1826 Gabriella di Vergy 2 aktes 29 oktober 1869, Teatro San Carlo, Napels Andrea Leone Tottola, (oud tekstboek voor Colobrano),
naar de tragedie van Pierre du Belloy, "Gabrielle de Vergy"
1826 La bella prigioneira 1 akte
1826 Olivo e Pasquale 2 aktes 7 januari 1827, Teatro Valle, Rome Iacopo Ferretti, naar "Olivo e Pasquale", blijspel van Antonio Sografi
1827 Otto mesi in due ore 3 aktes 13 mei 1827, Teatro Nuovo, Napels Domenico Gilardoni, naar "Elisabeth ou Les exilés en Sibérie", roman van Sophie Cottin
1827 Il borgomastro di Saardam 2 aktes 19 augustus 1827, Teatro del Fondo, Napels Domenico Gilardoni, naar een stuk van Anne-Honoré-Joseph Duveyrier
genoemd: Mélesville, Jean-Toussaint Merle en Eugène Cantiran de Boirie
1827 Le convenienze ed incovenienze teatrali 1 akte 21 november 1827, Teatro Nuovo, Napels van de componist, naar twee blijspelen van Antonio Sografi,
"Le convenienze teatrali" en "Le inconvenienze teatrali"
1827 rev. Le convenienze ed incovenienze teatrali 2 aktes 20 september 1831, Teatro Canobbian, Milaan van de componist, naar twee blijspelen van Antonio Sografi,
"Le convenienze teatrali" en "Le inconvenienze teatrali"
1827 L'esule di Roma
(of: Il proscritto)
2 aktes 1 januari 1828, Teatro San Carlo, Napels Domenico Gilardoni, naar L. Marchionni
1828 Alina, regina di Golconda
(of: La Regina di Golconda)
2 aktes 12 mei 1828, Teatro Carlo Felice, Genua Felice Romani, naar de roman van Stanislas Jean de Bouffler, «La reine de Golconde»
1828 Gianni di Calais 3 aktes 2 augustus 1828, Teatro del Fondo, Napels Domenico Gilardoni, naar een roman van Charles-Victor Prévôt d'Arlincourt
1828 Il giovedì grasso
(of: Il nuovo Pourceaugnac)
1 akte herfst 1828 of: 6 februari 1829, Teatro del Fondo, Napels Domenico Gilardoni
1828-1829 Il paria 2 aktes 12 januari 1829, Teatro San Carlo, Napels Domenico Gilardoni, naar een tragedie van Casimir Delavigne
1829 Il castello di Kenilworth
(of: Elisabetta al Castello di Kenilworth)
3 aktes 6 juli 1829, Teatro San Carlo, Napels Andrea Leone Tottola, naar "Kenilworth", roman van Walter Scott
1829-1830 Il diluvio universale 3 aktes 28 februari 1830, Teatro San Carlo, Napels Domenico Gilardoni, naar de Bijbel,
Lord Byrons "Heaven and Earth", en een tragedie van Padre Ringhieri, "Il diluvio"
1830 I pazzi per progetto 1 akte 6 februari 1830, Teatro San Carlo, Napels Domenico Gilardoni
1830 Imelda de Lambertazzi 2 aktes 5 september 1830, Teatro San Carlo, Napels Andrea Leone Tottola
1830 Anna Bolena 2 aktes 26 december 1830, Teatro Carcano, Milaan Felice Romani, naar het drama "Henri VIII" van Marie-Joseph de Chénier
en de tragedie "Anna Bolena" van Alessandro Ercole Graf Pepoli
1831 Francesca di Foix 1 akte 30 mei 1831, Teatro San Carlo, Napels Domenico Gilardoni, naar Charles-Simon Favart en Saint-Amans, «Ninette à la cour»
1831 La romanziera e l'uomo nero 1 akte 18 juni 1831, Teatro del Fondo, Napels Domenico Gilardoni
1831 Gianni di Parigi 2 aktes 10 september 1839, Teatro alla Scala, Milaan Felice Romani (oud tekstboek voor de opera van Francesco Morlacchi
naar het tekstboek van Claude Godard d'Aucort de Saint-Just
voor Boieldieus opera Jean de Paris (1812)
1831 Fausta 2 aktes 12 januari 1832, Teatro San Carlo, Napels Domenico Gilardoni, van Donizetti gecompleteerd
1832 Ugo, conte di Parigi 2 aktes 13 maart 1832, Teatro alla Scala, Milaan Felice Romani, naar «Blanche d'Aquitaine» van Hippolyte-Louis-Florent Bis
1832 rev. Gli esiliati in Siberia 3 aktes 4 februari 1832, Teatro Valle, Rome Iacopo Ferretti
1832 L'elisir d'amore 2 aktes 12 mei 1832, Teatro Canobbiana, Milaan Felice Romani, naar «Le Philtre», het tekstboek van
Augustin Eugène Scribe voor Adolphe Adams opera uit 1831
1832 Il furioso all'isola di San Domingo 2 aktes 2 januari 1833, Teatro Valle, Rome Iacopo Ferretti, naar de episode uit "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha"
(1e deel, kapittel XVI ff.) van Miguel de Cervantes Saavedra
1832 Sancia di Castiglia 2 aktes 4 november 1832, Teatro San Carlo, Napels Pietro Salatino
1832 Parisina d'Este 3 aktes 17 mei 1833, Teatro della Pergola, Florence Felice Romani, naar de gelijknamig roman van Lord Byron
1833 Torquato Tasso 3 aktes 9 september 1833, Teatro Valle, Rome Iacopo Ferretti, naar het gelijknamige stuk van Giovanni Rosini,
Johann Wolfgang von Goethe en anderen
1833 Lucrezia Borgia prolog en 2 aktes 26 december 1833, Teatro alla Scala, Milaan Felice Romani, naar Victor Hugos drama «Lucrèze Borgia»
1834 Rosmonda d'Inghilterra 2 aktes 27 februari 1834, Teatro della Pergola, Florence Felice Romani (oud tekstboek voor een opera van Carlo Coccia uit 1829)
naar de legendes om Fair Rosamund
1834 Maria Stuarda (Maria Stuart) 3 aktes 18 oktober 1834, Teatro San Carlo, Napels Giuseppe Bardari, naar het drama "Maria Stuart" van Friedrich von Schiller
1834 Marin Faliero (Marino Faliero) 3 aktes 12 maart 1835, Parijs, Théâtre-Italien Giovanni Emanuele Bidèra, naar Marin Sanudo il Giovane "Vite dei dogi"
en de gelijknamig tragedie van Jean François Casimir Delavigne;
Lord Byrons "Marino Faliero", rev. door Agostino Ruffini
1834 Gemma di Vergy 2 aktes 26 december 1834, Teatro alla Scala, Milaan Giovanni Emanuele Bidèra, naar het drama «Charles VII chez ses grands vassaux»
van Alexandre Dumas
1835 Lucia di Lammermoor 2 aktes 26 september 1835, Teatro San Carlo, Napels Salvatore Cammarano, naar de roman "The Bride of Lammermoor" (1819)
van Walter Scott
1835-1836 Belisario 3 aktes 4 februari 1836, Teatro La Fenice, Venetië Salvatore Cammarano, naar E. von Schenk;
Jean-François Marmontel, «Bélisaire»
1836 Il campanello di notte
(of: Il campanello dello speziale)
1 akte 1 juni 1836, Teatro Nuovo, Napels de componist, naar Léon Lévy Brunswick en
Mathieu-Barthelémy Troin, «La sonnette de nuit»
1836 Betly (of: La capanna svizzera) 1 akte 21 augustus 1836, Teatro Nuovo, Napels de componist, naar het tekstboek van Augustin Eugène Scribe
en Anne-Honoré-Joseph Duveyrier genoemd: Mélesville
tot de opera Le Chalet van Adolphe Adam
1836 L'assedio di Calais 3 aktes 19 november 1836, Teatro San Carlo, Napels Salvatore Cammarano, naar Pierre du Belloy, «Le siège de Calais»
1837 Pia de' Tolomei 18 februari 1837, Teatro Apollo, Venetië
1837 Roberto Devereux
(of: Il conte di Essex)
3 aktes 28 oktober 1837, Teatro San Carlo, Napels Salvatore Cammarano, naar de tragedie van
Jacques Arsène François Polycarpe Ancelot, «Elisabeth d'Angleterre»
1837 Maria de Rudenz 3 aktes 30 januari 1838, Teatro La Fenice, Venetië Salvatore Cammarano, naar A. Bourgeois, J.-G.-A. Cuvelier
en J. de Mallian; de tragedie van Jacques Arsène François Polycarpe Ancelot,
«La nonne sanglante»
1838 Poliuto 3 aktes 30 november 1848, Teatro San Carlo, Napels Salvatore Cammarano en Adolphe Nourrit,
naar «Polyeucte», tragedie van Pierre Corneille
1839-1840 Les Martyrs
(Poliuto is hier omgewerkt)
4 aktes 10 april 1840, Opéra Garnier, Parijs Augustin Eugène Scribe, naar het "Poliuto" - Salvatore Cammarano
1839 Le duc d'Albe
(ook: Il duca d'Alba)
22 maart 1882, Teatro Apollo, Rome Augustin Eugène Scribe en Charles Duveyrier;
de Italiaanse versie van Angelo Zanardini
1839-1840 La fille du régiment 2 aktes 11 februari 1840, [[Opéra Comique, Parijs Jean-François Alfred Bayard en Jules-Henry Vernoy de Saint-Georges
1839 L'ange de Nisida
(later: La Favorita (La Favorite)
3 aktes (later: 4 aktes) 31 oktober 1840, Théâtre-Italien, Parijs Alphonse Royer en Gustave Vaëz,
naar Baculard d'Arnaud, «Le comte de Comminges»
1839-1840 rev.Elisabeth 3 aktes december 1997, Royal Opera House Covent Garden, Londen Adolphe de Leuven en Léon Lévy Brunswick
1840-1841 Adelia
(of: La figlia dell'arciere)
3 aktes 11 februari 1841, Teatro Apollo, Rome Felice Romani (oud tekstboek voor de gelijknamig opera van Carlo Coccia, 1834);
Girolamo Maria Marini (die een nieuwe 3e akte scheef),
naar het Franse stuk «Adèle de Lusignan ou La fille de l'archer»
1841 Rita
(of: Le mari battu)
1 akte 7 mei 1860, Opéra Comique, Parijs Gustave Vaëz
1841 Maria Padilla
(of: Deux hommes et une femme)
3 aktes 26 december 1841, Teatro alla Scala, Milaan Gaetano Rossi, naar de tragedie van
Jacques Arsène François Polycarpe Ancelot, «Maria Padilla»
1842 Linda di Chamounix 3 aktes 19 mei 1842, Kärntnertortheater, Wenen Gaetano Rossi, naar «La Grâce de Dieu» van
Adolphe Philippe d'Ennery en Gustave Lemoine
1842 Linda di Chamounix 3 aktes 17 november 1842, Théâtre-Italien, Parijs Gaetano Rossi, naar «La Grâce de Dieu» van
Adolphe Philippe d'Ennery en Gustave Lemoine
1842 Don Pasquale 3 aktes 3 januari 1843, Théâtre-Italien, Parijs Michele Accursi (pseudoniem: van Giovanni Domenico Ruffini)
en de componist, naar het libretto van Angelo Anelli
voor Pavesis opera Ser Marc'Antonio (1810)
1842-1843 Caterina Cornaro prolog en 2 aktes 18 januari 1844, Teatro San Carlo, Napels Giacomo Sacchèro, naar het tekstboek van Jules Henri Vernoy Marquis de Saint-Georges
tot de oper La reine de Cypre van Jacques-François-Fromental-Elie Halévy
1842-1843 Maria di Rohan
(of: Il Conte de Chalais)
3 aktes 5 juni 1843, Kärntnertortheater, Wenen Salvatore Cammarano (oud tekstboek van Lockroy en Edmond Badon
voor opera's van Lillo en Luigi Ricci: Un Duello sotto Richelieu)
1843 Dom Sébastien de Portugal 5 aktes 13 november 1843, Opéra Garnier, Parijs Augustin Eugène Scribe, naar de tragedie van
Paul Henri Foucher «Don Sébastian de Portugal»
1843 rev. Dom Sébastien 3 aktes 6 februari 1845, Kärntnertortheater, Wenen Duitse vertaling: Leo Herz
rev. 1853 Elisabeth ou La Fille du proscrit di Uranio Fontana 3 aktes 31 december 1853, Théâtre Lyrique, Parijs

Muziek voor koor

  • Ave Maria
  • Grande offertorio
  • Il sospiro
  • Messa da requiem
  • Messa di gloria e credo
  • Miserere (psalm 50)

Muziek voor orkest

  • Allegro voor strijkers in C
  • L'ajo nell'imbarazzo: sinfonia
  • Larghetto, tema e variazioni in Es
  • Roberto Devereux: Sinfonia
  • Sinfonia Concertante in D (1818)
  • Sinfonia in A
  • Sinfonia in C
  • Sinfonia in D
  • Sinfonia in D
  • Ugo, conte di Parigi: sinfonia

Concerten

  • Concertino voor klarinet in Bes
  • Concertino voor althobo in G (1816)
  • Concertino in c voor fluit en kamerorkest (1819)
  • Concertino voor fluit en orkest in C
  • Concertino voor fluit en orkest in D
  • Concertino voor hobo in F
  • Concertino voor viool en cello in d
  • Concerto voor 2 klarinetten Maria Padilla
  • Concerto voor viool en cello in d

Kamermuziek

  • Andante sostenuto voor hobo en harp in f
  • Introduction voor strijkers in D
  • Larghetto en allegro voor viool en harp in g
  • Largo/Moderato voor cello en piano in g
  • Nocturnes (4) voor blazers en strijkers
  • Strijkkwartet in D
  • Strijkkwartet nr. 3 in c: 2e deel: Adagio ma non troppo
  • Strijkkwartet nr. 4 in D
  • Strijkkwartet nr. 5 in e
  • Strijkkwartet nr. 5 in e: Larghetto
  • Strijkkwartet nr. 6 in g
  • Strijkkwartet nr. 7 in f
  • Strijkkwartet nr. 8 in Bes
  • Strijkkwartet nr. 9 in d
  • Strijkkwartet nr. 10 in g
  • Strijkkwartet nr. 11 in C
  • Strijkkwartet nr. 12 in C
  • Strijkkwartet nr. 13 in A
  • Strijkkwartet nr. 14 in D
  • Strijkkwartet nr. 15 in F
  • Strijkkwartet nr. 16 in B
  • Strijkkwartet nr. 17 in D
  • Strijkkwartet nr. 18 in e: Allegro
  • Kwintet voor gitaar en strijkers nr. 2 in C
  • Solo de concert
  • Sonate voor fluit en harp
  • Sonate voor fluit en piano in c
  • Sonate voor hobo en piano in F
  • Etude voor klarinet nr. 1 in Bes
  • Trio voor fluit, fagot en piano in F

Piano

  • Adagio en allegro voor piano in G
  • Allegro voor piano in C
  • Allegro voor piano in f
  • Fuga voor piano in g
  • Grote wals voor piano in A
  • Larghetto voor piano in a Una furtiva lagrima
  • Larghetto voor piano in C
  • Pastorale voor piano in E
  • Presto voor piano in f
  • Sinfonia voor piano in A
  • Sinfonia voor piano nr. 1 in C
  • Sinfonia voor piano nr. 1 in D
  • Sinfonia voor piano nr. 2 in C
  • Sinfonia voor piano nr. 2 in D
  • Sonate voor piano in C
  • Sonate voor piano in F
  • Sonate voor piano in G
  • Variaties voor piano in E
  • Variaties voor piano in G
  • Wals voor piano in A
  • Wals voor piano in C
  • Wals voor piano in L' Invitation

Werken voor harmonieorkest

  • 1817 Sinfonia voor blazers in g (opdracht van Signor Nebbia Luige Deleidi)
  • 1835 Mars voor de Turkse Sultan Abdul Medjid
  • 1842 Luge qui legis (Weent die dit leest), treurmars
  • 1843-1844 Mars naar motieven uit de opera "La fille du régiment", als AM II, 124
  • Mars naar motieven uit de opera "Belisar", als HM II, 131

Zie ook

  • Armeemarsen van het Duitse leger Verzameling II Armeemars AM II, 124

Externe links

Bronnen