Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrans Mijnssen
Volledige naamFrançois Henri Jacques Mijnssen
PseudoniemK.W. van Rijnswaerde
Geboren18 februari 1872
Amsterdam
Overleden20 januari 1954
Baarn
BeroepJournalist, Auteur
DisciplineToneel
DBNL-profiel

Bigrafie

Frans Mijnssen (1872 - 1954) was een Nederlands toneelschrijver, maecenas en assuradeur. Hij was een enig kind die in zijn geboortestad de lagere school en de handelsschool bezocht. In zijn tijd op de handelsschool raakte hij in contact met de fine fleur van de contemporaine Amsterdamse kunstenaarswereld; tot zijn kennissenkring behoorden onder meer Johannes Verhulst, Julius Röntgen, Alphons Diepenbrock, W. Robert, Theo Mann-Bouwmeester, Eduard Verkade, Jan C. de Vos jr., Willem Royaards, Johan Braakensiek, Hendrik Willem Mesdag, Hendrik Maarten Krabbé, Oszkar Mendlik en H.P. Berlage. Ook stond hij in relatie tot de auteurs Herman Heijermans, Frederik van Eeden, Albert Verwey, Lodewijk van Deyssel, Frans Coenen], [Frans Erens], Marcellus Emants, Arthur van Schendel, Louis Couperus, J.C. Bloem en François Haverschmidt.

In de jaren 1892-1893 nam zijn eigen literaire loopbaan een aanvang. Zowel onder het pseudoniem K.W. van Rijnswaerde als onder zijn eigen naam publiceerde hij artikelen over toneelkunst in de tijdschriften Het Tooneel en De Portefeuille. In De Nieuwe Gids van december 1894 vindt men zijn literaire debuut: gedichten die sterk door Willem Kloos beïnvloed zijn.

Nadat hij de handelsschool had afgerond vertrok hij voor een jaar naar Algerije, samen met de Amsterdamse kunstschilder August Legras. Daarna verbleef hij enige tijd in Parijs, alvorens zijn loopbaan in de wereld van zijn vader te zoeken: het verzekeringswezen. In 1897 was hij de mede-oprichter van de verzekeringsmaatschappij 'Providentia', waar hij tot 1937, het jaar waarin hij de zaak overdroeg aan zijn zoon, werkzaam zou zijn.

Vanaf 1900 verdiepte hij zich meer en meer in de vernieuwing van het toneel. Hij schreef er vele artikelen over. Ook was hij veelvuldig bestuurslid in literaire clubs, jurylid van literaire prijzen en anderszins op bestuurlijk niveau actief in de literaire wereld. Hij onderhield, behalve met de al genoemde auteurs, vele literaire vriendschappen, tot zijn kring behoorden onder meer Top Naeff, dr. P.H. Ritter jr., Dirk Coster, Ina Boudier-Bakker, J.W.F. Werumeus Buning, Salamon Dembitzer, P.C. Boutens, Kitty de Josselin de Jong en Johan de Meester. Hij heeft gedurende zijn leven veel van de auteurs die hij een warm hart toedroeg, ook in financiële zin ondersteund. Hij is wellicht de meest prominente maecenas geweest die de Nederlandse letteren in de twintigste eeuw gekend heeft. Omdat hij vanuit zijn bescheiden persoonlijkheid niet wenste dat er veel aandacht was voor zijn financiële ondersteuning aan literatoren, is dit aspect in de literatuurgeschiedenis van die periode sterk onderbelicht gebleven.

Theater/Dans

  • Een overzicht van de voorstelling die in première is gebrachtt en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur

Bibliografie

  • 1997 - Wim Hilberdink, Met het intellect van het gevoel: het vergeten schrijverschap van Frans Mijnssen. Dutch Publishers, Sittard. ISBN 90-5575-035-2.
  • 2001 - Gastheer van de kunst: de briefwisseling Dr. P.H. Ritter Jr. - Frans Mijnssen (1904-1951), bezorgd en van aantekeningen voorzien door Jan. J. van Herpen. Hilversum, Flanor. ISBN 90-76911-03-7.

Bronnen