Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamEva Janssen
Volledige naamJanssen, Eva Maria
Geboren28 november 1911
Haarlem
Overleden22 augustus 1996
Hilversum
BeroepActeur, Hoorspelacteur
DisciplineToneel

Biografie

Eva Janssen (1911-1996) was een Nederlandse )hoorspel-)actrice. In 1933 behaalde zij haar diploma aan de Toneelschool, Amsterdam en in datzelfde jaar debuteerde zij bij het Groot Nederlandsch Tooneel. Van 1937 tot 1941 was zij verbonden aan de hoorspelafdeling van de VARA. Tijdens de oorlog vormde zij samen met Kommer Kleyn en Willem van Capellen een kleinkunstensemble dat met eenakters in het land optrad. Na de oorlog werd zij vooral bekend als Ina Vlaanderen in de hoorspelserie Paul Vlaanderen van de AVRO. Het was een rol die ze meer dan twintig jaar speelde. Met hoorspelregisseur Emile Kellenaers, sinds 1936 haar echtgenoot, behoorde zij jarenlang tot de vaste hoorspelkern. Zij stond daarnaast regelmatig op het toneel. Van de talloze rollen in de honderden hoorspelen waaraan zij meewerkte, beschouwde zij zelf de rol van Gretchen in Goethes Faust als haar grootste artistieke succes. Eva Janssen werd 84 jaar.

Eva Janssen werd bekend als hoorspelactrice. In 1937 werd zij verbonden aan het radiotoneel van de VARA. Van 1941 tot 1945 trad zij niet op. In 1945 kwam zij weer bij de hoorspelafdeling, waar zij tot aan haar pensionering frequent en daarna als gast meewerkte aan vele honderden luisterspelen. Eva Janssen schreef enkele kindertoneelstukken ("De Bremer Stadsmuzikanten", "De man die niet griezelen kon", etc.) en een kinderoperette ("Goudkopje").

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen