Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffichegevonden.png

TitelEen partij schaak
ProducentGezelschappen Henri Brondgeest
DisciplineToneel
Premièredatum9 juni 1917
Seizoen1916/1917
LocatieStadion, Amsterdam
OpmerkingenPremièredatum en –zaal is overgenomen uit het programma en Delpher, er is niet vastgesteld of dit de daadwerkelijke premièredatum is.
ProductierecordCatalogus Theatercollectie

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Henri Brondgeest gespeeld met levende figuren in de costuumering van den Kruistochtentijd.
Na afloop van Een partij schaak volgt Salome, drama in één bedrijf van Oscar Wilde

Verhaal

Op het groene grasveld zien we alleen een reusachtig groot linnen schaakbord met scherp-gele en groene vlakken.
Door de hoofdpoort links verschijnt een Heraut (de Heer August van den Hoeck, Opera-zanger) gevolgd door vier klaroenblazers; daarachter te paard de Koning van het Schaakspel , die tevens de partij zal spelen.
Hij is omgeven door vier schildkanpen.
De overige figuren uit het schaakspel volgen hem in de vereischte volgorde en bestaan uit Koningin (te paard), twee Bisschoppen (te paard), twee Ridders (te paard), twee Kasteelen, voorgesteld door ramtorens, waarin strijdkrachten en acht Pionnen (krijgslieden).
Ook de Koningin en de Bisschoppen zijn omgeven door Pages en Koorknapen.
Dit is de roode groep der Kruisridders.

De Heraut zingt de uitdaging tot een wedstrijd namens zijn Koning naar de vier windstreken, die bij den laatsten roep uit de verte beantwoord wordt door de tegenpartij: "witte partij" der Turken, eveneens bestaande uit Sultan, Sultane, Kalifen, Ruiters en Voetknechten geflankeerd door zegewagens met wagenmenner en strijder.

De uitdaging wordt aangenomen en de Koningen plaatsen hun figuren op het schaakbord.
Er wordt eene ernstige partij gespeeld. Alle gedachten aan van te voren gemaakte afspraken omtrent de zetten, gelieve men van zicht te zetten.
De Koningen-schaakmeesters hebben echter eene conditie gesteld: de partij mag niet langer duren dan vijf en dertig minuten. Er moet dus à tempo worden gespeeld.
Als het spel uit is, wordt de overwinnaar toegejuicht en ontvangt een gouden palmtak.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




        Rolverdeling en uitvoerenden

        NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


            Bronnen