Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


VVLogohome.jpg

NaamDwight Warsodikromo
Geboortedatum1976
Geboorteplaats Paramaribo
BeroepChoreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenEtnische dans

Dwight Warsodikromo (1976) is een Javaans-Surinaams choreograaf en theatermaker. In eerste instantie is hij beoefenaar van de traditionele Javaanse gevechtskunst pencak silat. Bij deze gevechtssport maakt de beoefenaar sierlijke, op dieren geïnspireerde bewegingen om de aandacht van de tegenstander af te leiden. In 1996 begint hij als leerling aan de balletschool van Marlène Lie A Ling, waar hij zich verdiept in klassiek ballet en Surinaamse folkloristische dansen. Ook heeft hij interesse in de Javaanse dansstijlen. Onder leiding van de gamelanspeler, danser en dansleraar in de Javaanse stijl, Marioen Amatdanom neemt Warsodikromo lessen. Hij sluit zich aan bij het cultuurcentrum Sana Budaya, waar Ibu Atmani uit Indonesië lesgeeft in traditionele dansen.

Nadat hij in 2004 een jaar gestudeerd heeft aan de University Seni Institute Indonesia in Djogjakarta, wordt Warsodikromo als assistent-regisseur bij een stuk van Henk Tjon, Land van Ame. Hij krijgt tijdens dit project regielessen van Wilgo Baarn, Helen Kamperveen, Pak Santo, Henk Tjon zelf en hij werkt nauw samen met Eartha Silos. Het stuk reist ook naar Nederland.

In 2007 is Warsodikromo een van de drie geselecteerde deelnemers aan het project Theatre on the move van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Na zijn terugkeer uit Nederland begint hij een duidelijk eigen signatuur te ontwikkelen. Zijn choreografieën zijn herkenbaar aan de combinatie van martial arts bewegingen en traditionele Javaanse invloeden.

Na de opening van de Soeki Irodikromo Volksakademie wordt Warsodikromo aangetrokken als cursusleider. Hij traint er mensen in dans en in pencak silat. Hieruit ontstaat de Sana Budaya Dance Company, waarvan Warsodikromo artistiek leider wordt. In 2010 treedt de groep in Barbados op en heeft er veel succes met een choreografie van Dwight, Guloh (suiker). In Suriname is dit stuk vervolgens meer dan twintig keer opgevoerd. Bij de voorstellingen in Barbados ontstaat het idee om de dansers te laten beschilderen door beeldend kunstenaars. In die richting is hij verder gegaan – een samenspel van beeldende kunst en dans. Inmiddels is de Sana Budaya Dance Company uitgegroeid van zes naar tien dansers en het gezelschap heeft nu vier vaste muzikanten.

Warsodikromo werkt veel samen met Maikel Austin van Artlab. Hij zit bijvoorbeeld in de Artlab voorstelling Our Story (2010, regie Dwight Warsodikromo, artistieke leiding Maikel Austin) waarmee hij naar Sjanghai en Sao Paolo is geweest.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Bronnen