Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamDi Gojim
Opgericht1988
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenKlezmer

Informatie

Di Gojim is de naam van een Nederlands klezmerorkest dat werd opgericht In 1988. Het ontstond doordat zes enthousiaste conservatoriumstudenten zich verdiepten in de toen volslagen onbekende Jiddische klezmermuziek. Deze muziek was een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeunermuziek en Joodse muziek. Het verhaal van het Joodse volk in de diaspora klinkt door in deze unieke muzieksoort. Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen. De vitaliteit en veerkracht van een volk in verdrukking tekenen de muziek. Klezmermuziek heeft zich in alle tijden en op alle plaatsen gevormd naar de omgeving waarin ze werd gespeeld.

Met de emigratie naar Amerika veranderde ook de muziek. Meer jazzy elementen, circusmuziek en showstijlen werden een onderdeel van het repertoire van de klezmermuzikant. Niet alleen maakte Di Gojim zich deze stijl eigen, maar het gezelschap creëerde geheel in de geest van de klezmer een eigen variant. Het orkest speelt in alle grote zalen van Nederland.

Voorstellingen

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
Benja Krik & Di Brandwein Brider - Di Gojim - 1998-09-27
Oostenwind - Di Gojim - 2000-01-13
Ergens... - Di Gojim - 2001-09-30
De weg weg - Di Gojim - 2002-11-16
De muur - Di Gojim - 2003-10-11

Bronnen