Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dewoedededoelman.jpg
Abstractvanfreekjongeenpeterfaberuppercutdewoedeindekopvandedoelman.png
'De onwetende kopper' is een column van Freek de Jonge en is als inspiratie bij de voorstelling gebruikt.

Verhaal

' De woede in de kop van de doelman' is mimetheater' van Sjoerd Schwibettus met Adri Verberne (regie), Ruud Monster (filmbeelden). De solovoorstelling kwam eerst uit in het Zomerfestijn 1985 - (4 solo's Het Veem) in en onder Het Veem Theater Amsterdam, waarvan Sjoerd Schwibettus oprichter en artistiek leider van was, De voorstelling werd 3 seizoenen gespeeld vanaf 1986: Captain Filddle Amsterdam, Jeugdtheater festival Noord en Oost Nederland en een groot aantal kleine theaters en scholen.(in '91-'92 Oldenzaal Thy college en Fons Vitae college A'dam 3x e.v.a.) De filmbeelden werden in het Olympisch Stadion Amsterdam op het veld en in de oude catacomben gefilmd. Ruud Monster deed de film, Cobi Golterman geluid en assistentie editing, Mike Passchenegger organisatie. Adri Verbene speelde als blinde trainer in de film mee, Gerda van Veen als boenvrouw, Twirre Nota als kind, De papegaai werd gehuurd en de man met het orgel was een vrijwillige buurman uit Zeist. Jan Mulder schreef mee aan de teksten.

Context

De woede in de kop van de doelman is een voorstelling die gedurende vele seizoenen en op vele speelplekken is gespeeld. Seizoen 1985/1986, 1986/1987, 1987/1988, 1988/1989, 1989/1990 Zeker vier seizoenen en in totaal ongeveer 150 voorstellingen. Voor een mime voorstelling in die tijd een ongekend succes. De voorstelling werd financieel mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van het ministerie voor WVC en een opdracht voor notatie van het AFK Amsterdam. Onder het programma vier solo's Zomerfestijn 1985 speelde het stuk als eerste in Het Veem Theater. In Captain Fiddle was er een première 27 mei 1988. Voor de hele voorstelling maakt Ruud Monster het filmdecor waarin de keeper gevolgd wordt in het Olympisch Stadion te Amsterdam. De filmbeelden sloten naadloos aan bij de eerder ontwikkelde mime solo op muziek van Jaco Pastorius. Naast de filmbeelden werd een zelfdragende installatie ontworpen en gebouwd waarbij een strak gespannen kabel op ongeveer 1 meter van de vloer kon worden gebruikt voor koorddans en andere acties. Gewapend met statief en fototoestel met zelfontspanner en een bal aan een touw maakt de keeper ten slotte zijn eigen actiefoto vanaf het koord en tekent daarmee zijn glorieuze ondergang. De voorstelling stond in het teken van de verdwazing van de voetbalsport en liet op soms ontroerende wijze en soms slapstick manier zien hoe de hysterie en de ego verheerlijking ver over menselijke grenzen gaat. Voor de voorstelling werden vele sportwedstrijden live bezocht, en in de notatie werden ongeveer 200 bewegingen en posities vastgelegd als mime-dans choreografie.


Sjoerd Schwibettus maakte met Adri Verberne (regie) een solo mime theater voorstelling over de wereld van de voetbal. Ruud Monster maakte daarvoor filmbeelden die in het Olympisch Stadion Amsterdam werden opgenomen. De film Uppercut die later werd gemaakt laat een deel van de voorstelling zien in een ander jasje: de beelden werden opgenomen op het dak van het hoogste hotel aan de boulevard van Zandvoort. Productie: Mike Paschenegger. Geluid: Cobi Golterman. Film en Mime theater voorstelling werden uitgebracht door Het Veem Theater Amsterdam en Stichting Uppercut.

Voor de mimografie hebben Adri Verberne en Sjoerd Schwibettus voetbalwedstrijden bezocht en het oude Olympisch stadion in Amsterdam. In deze laatste locatie is op het veld en in de originele catacomben gefilmd. Uit de bezochte voetbalwedstrijden en studio sport zijn vele houdingen, momenten, gebaren uitgekozen en bij elkaar in een mimografie geplaatst. De repetities hiermee met muziek van Jaco Pastorius zorgde voor de fysiek zeer uitputtende bewegingsdelen die tientallen minuten doorging en elke voorstelling een paar liter water (zweet) produceerde. Hierbij zijn in 3 tranches de beelden die voor deze fysieke mimografie de inspiratie vormden. compositie Voetbalbeelden-Uppercut deel 1 compositie Voetbalbeelden-deel 2Uppercut compositie Voetbalbeelden deel 3-Uppercut Jan Mulder schreef enkele teksten voor de voorstelling en deze werden ook in aangepaste vorm gebruikt. We volgden zijn columns, evenals die van Freek de Jonge over het voetbal en dit gaf voor verdere verdieping van karakter en bewegingsdramaturgie en gebruikte teksten inspiratie en houvast. Hierbij 2 colums: Freek de Jonge 'De onwetende kopper' en Jan Mulder: 'Altobelli"


Jan Mulder 'Altobelli' column artikel is als inspiratie gebruikt.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Sjoerd Schwibettus (Doelman)


      Vastlegging


      Afbeeldingen


      Video

      De woede in de kop van de doelman-met filmfragmenten tussen de scenes:

      KorteFilm vanuit de voorstelling: op dak hoogste Zandvoorter hotel:


      Bronnen

      https://mimeoost.walkingfaces.nl