Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Verhaal

De val van "RABENSHALLE"

Stadsschouwburg Haarlem, aanvang 20.15 uur. Idee en realisatie: Perspektstudio’s.

Perspekt met kijkdoos op toneelformaat.

Op 31 oktober komt de Technische Theatergroep Perspekt in de Stads­schouwburg met de première van het kijkdoos-spel : de val van ’Rabenshalle'.

Het is de derde productie van de experimentele Haarlemse groep. Wie de voorgaande voorstellingen (Implosion I en Paganini Syndroom) heeft gezien, kan enigszins een idee hebben in welke richting Technische Theatergroep Perspekt zich beweegt, maar moet erop voorbereid zijn dat er met be­hulp van de techniek nieuwe mogelijkheden zijn gevonden tot artis­tieke presentatie.

Perspekt heeft de kijkdoos tot op toneelformaat vergroot. De toe­schouwer behoudt de suggestie dat hij in een doos kijkt, een illusie die wordt versterkt door een schuin oplopende toneelvloer. De kijker ziet dan tot zijn verbazing dat in die kijkdoos alles kan bewegen: de wanden, de figuren, de rekwisieten, afwisselend twee- en drie­ dimensionaal.

Hoe bereikt Perspekt die suggestie ?

Door het toepassen van projectie, zowel van cartoons, als dia’s en film, door uiteraard mechanisch geluid. Al deze technische beelden en geluiden worden daartoe op geëigende momenten overgenomen door spel van levende figuren, dan weer gaat het spel over in techniek.

De anderhalf uur durende voorstelling is een aaneenschakeling van dit soort montages, waarin het griezelsprookje wordt verteld van een sinistere oom - mutatiegeleerde - die bezoek krijgt van zijn onbedorven nichtje. Op haar weg vindt ze een allesverslindende bosgnoom, later ook een knecht van de professor, een door hem af­ gerichte mutatie. In het huis van de professor zetten deze vier zich aan de maaltijd die leidt tot de ondergang van gnoom en knecht en eindigt in de verbintenis van oom en nichtje.

Context

Bij Perspekt Studio's bestaat geen onderscheid tussen technici en spelers. Zij hebben een evenwaardige rol. Dat was het geval in de totstand­koming van het spel: tijdens de ontwikkeling droegen beide groepen hun ideeën aan, ieder vanuit zijn eigen doe- en denkwereld. Dat geldt ook voor de uitvoering. Alle voorbereidingen vonden plaats in eigen studio’s te Haarlem. Daar zijn tekenfilms vervaardigd, buitenopnamen gemonteerd, cartoons getekend, de kostuums vervaardigd. Daar zijn ook weer door eigen krachten de studio’s gebouwd en voor zover mogelijk door eigen mensen de installatie gemonteerd.

De val van 'RABENSHALLE’ vormt de afsluiting van de projectperiode 'Felix The Cat Memorial* waar de groep ruim een jaar intensief aan gewerkt heeft. Dit experiment werd mede mogelijk gemaakt door sub­sidies van het ministerie van C.R.M., de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlem en het Prins Bernard Fonds.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




    Rolverdeling en uitvoerenden

    NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

    Ide van Heiningen (Butler)
    Jeannette Verschure (Nichtje)
    Michael Helmerhorst (Oom)
    Joep Kruijver (Bosgeest)
    Ide van Heiningen (Butler)
    Diederik Buijen (Inspicient)
    Luc van de Lagemaat (Inspicient)
    Hans van den Brink (Inspicient)


        Vastlegging

        Afbeeldingen


        Maquette

        De val van Rabenshalle 361997.jpg
        Maquette door Perspekt Studio's. Foto: Ernst Moritz. Collectie TiN.


        Bronnen