Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDanielle de Niese
Geboren11 april 1979
Melbourne
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Danielle de Niese (1979), ("Danni" voor intimi) is een Australische operazangeres in het stemvak sopraan, die in het Verenigd Koninkrijk woont. Zij is van gemengd Nederlands-Schotse en Sri Lankaanse afkomst.

Biografie

Danielle de Niese's talent werd al vroeg ontdekt: op 9-jarige leeftijd won ze een Australische variant van Idols: de Young Talent Time en was daarmee de jongste winnaar ooit. Gezin de Niese (vader Chris, moeder Beverly en broer Andrew) verhuisde in 1990 naar Los Angeles, waar Danielle een beurs kreeg voor de Crossroads School for Arts and Sciensces in Santa Monica. Zij bezocht de Colburn School Of Performing Arts. Op haar vijftiende debuteerde ze bij de Los Angeles Opera. In New York studeerde ze af in het Met's Lindemann Young Artists Development Program.

Danielle de Niese heeft een vrij breed repertoire. Zo heeft ze Poppea gezongen in L'incoronazione di Poppea maar ze zingt ook Handel, Mozart en moderne opera. Daarnaast heeft ze op Broadway in Les Misérables gestaan in de rol van Eponine en heeft ze in het decor van de speelfilm Hannibal geacteerd: zij zong Tosca in Florence. Eind 2006 heeft ze Susanna in Le nozze di Figaro en Despina in Così fan tutte gezongen bij De Nederlandse Opera onder leiding van Ingo Metzmacher. Haar grootste succes en tegelijk haar internationale doorbraak is haar rol van Cleopatra in de George Friedrich Händel opera Giulio Cesare in de regie van David McVicar bij het Glyndebourne operafestival in 2005, met een reprise in 2009. Andere hoogtepunten in haar carrière zijn haar vertolking van Galatea in Acis and Galatea in Royal Opera House Covent Garden en van Ginerra in Ariodante in het Theater an der Wien.

Haar eerste CD, 'Handel arias', verscheen in 2007 (Decca 475 8746), en op 7 september 2009 kwam 'The Mozart album' uit (Decca 478 1511).

Begin 2009 werd de verloving bekend gemaakt met Gus Christie, de executive chairman van Glyndebourne. Het huwelijk werd in december 2009 voltrokken in de Saint Bartholomew the Great in Londen.

Prinsengrachtconcert 2009 Op 22 augustus 2009 was de Niese speciale gast tijdens het jaarlijkse Avro Prinsengrachtconcert. Ze zong muziek van Mozart, Handel, Franz Lehár, Léo Delibes, George Gershwin en Frederick Loewe. De afsluiter was, zoals gebruikelijk bij het Prinsengrachtconcert, "Aan de Amsterdamse grachten".

Optredens 2010

In januari 2010 geeft zij een 5-tal concerten in Nederland met het Italiaanse barokorkest Il Giardino Armonico waar zij Handel aria's vertolkt: op 13 januari in Eindhoven, 14 januari in Enschede, 16 januari in Utrecht, 17 januari in Rotterdam en 19 januari in Amsterdam. Daarna keert ze terug naar de Verenigde Staten naar de Lyric Opera of Chicago voor Le nozze di Figaro van Mozart, daarna naar Madrid in het Teatro Real in L'Incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi en in de zomer in Parijs in het Théâtre des Champs-Élysées in Semele van Handel.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
L'incoronazione di Poppea - De Nederlandse Opera - 1993-11-07
Giulio Cesare - De Nederlandse Opera - 2001-11-15
Raaff - De Nederlandse Opera - 2004-06-23
Così fan tutte - De Nederlandse Opera - 2006-11-17
Le nozze di Figaro - De Nederlandse Opera - 2006-11-19

Bronnen

  • Wikipedia
  • The New York Times Magazine, 16 september 2009
  • The Metropolitan Opera Playbill September/October 2009
  • www.danielledeniese.com
  • Productiedatabase