Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Concordia te Bussum: Theater werd televisiestudio

Over theater Concordia aan de Graaf Wichmanlaan 44 in Bussum is weinig bekend. Er was een grote zaal, met balkon en orkestbak, met 577 plaatsen.

In een inventarisatie, behorende bij een huurcontract uit 1974, wordt gesproken van een achtertoneel, zijnde een 'compleet amfitheatersgewijs gebouwd podium' maar het is onzeker of dit wel tot de vaste bouw behoorde. Het theater had in 1974 nog een aantal standaarddecprs: drie kamers, een bos, een straat en een 'lucht'.

Concordia had ook een kleine zaal op de eerste verdieping met een balkon en 236 zitplaatsen. Waarschijnlijk werd de grote zaal in 1976 - er bestaat een huurcontract met een inventaris van Studio Concordia uit dat jaar - in gebruik genomen door de Nederlandse Televisie Stichting (NTS).

De speelvloer werd vergroot tot 13,70 meter breed en 19 meter diep, de orkestbak verdween en het aantal zitplaatsen werd teruggebracht tot 219. Het podium bleef vermoedelijk, want in een inventaris van 1976 wordt gesproken van een toneel achter de studio-speelvloer, met een toneelopening van 9,70 meter breed. De voormalige kleine zaal werd verbouwd tot filmzaal met 119 'balkonstoelen'. Na de oorlog vond in Bussum de eerste Nederlandse openbare televisie-uitzending plaats. Van 1976 tot 2007 werden vanuit Studio Concordia regelmatig televisieprogramma's uitgezonden.

Premieres

Zie Category:Premieres Concordia, Bussum

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007