Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Comedie te Breda (1792): Ziekenzaal werd theater

In 1792 werd de ziekenzaal van het oude Militair Hospitaal aan de Oude Vest in Breda verbouwd tot theater. De zaal had de naam Comedie maar werd ook wel aangeduid als Stadsschouwburg of Comediehuis.

Er waren 320 plaatsen en onder de zaal was een ruimte om toneelattributen ( bedoeld werden waarschijnlijk meubilair, kostuums, rekwisieten en dergelijke) op te slaan. Naast de zaal waren twee foyers.

In 1813 brandde het gebouw af, en week men voorlopig uit naar de Kaatszaal.

Nieuw theater in 1813

Op de plaats van de Comedie werd onmiddellijk een nieuw theater gebouwd met dezelfde naam. Dit nieuwe theater werd nog in dat zelfde jaar geopend. Er was een lijsttoneel en er werd voornamelijk toneel en muziek gebracht.

Initiatiefnemer van de nieuwbouw was Pieter Huysers, mede-eigenaar van het oude theater. In 1837 ging hij failliet en hij verkocht het theater voor 3800,-- gulden aan Gerardus Molenberg, die tot 1804 de exploitatie voerde. Daarna wisselde het nog enkele keren van eigenaar.

In 1881 kreeg de Comedie concurrentie van Concordia, waarna het bergafwaarts ging. In 1897 werd er een veilingzaal in gevestigd, later gevolgd door een koffiebranderij.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007