Casting

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


'''Casting''' is het proces van het selecteren van de uitvoerende podiumkunstenaars voor een bepaalde rol in een voorstelling of film. De benaming werd overgenomen uit de Angelsaksische theater- en filmwereld, In het Nederlands spreken we van rolbezetting, maar gebruiken daarvoor ook het Engelse woord cast.

Binnen een theatergezelschap met een eigen ensemble zal de artistieke leiding samen met de regisseur van het uit te voeren stuk, bepalen wie welke rol krijgt. In een dansgezelschap met een eigen bestand aan dansers zal dat samen met de choreograaf gebeuren.

Voor losse theaterprojecten of wanneer binnen een gezelschap geen geschikte podiumkunstenaar beschikbaar is, zal gezocht worden naar potentiële kandidaten elders die het beste bij een bepaalde rol passen. Dat kan gebeuren op uitnodiging, wanneer iemands kwaliteiten voldoende goed bekend zijn, maar meestal zal er sprake zijn dat kandidaten voor een bepaalde rol auditie moeten doen. Voor de selectie van kandidaten en/of de organisatie van een auditie worden vaak gespecialiseerde castingsbureaus ingeschakeld. De casting director van zo’n bureau adviseert de regisseur en/of producent over de beste rolverdeling. De bekendste Nederlandse casting director is Hans Kemna.

Operagezelschappen, die geen eigen solistenensemble hebben en werken volgens het zogenaamde stagione-systeem zullen vaak over een eigen casting director beschikken, die behalve met de artistieke leiding, de betreffende regisseur zeker ook rekening dient te houden met de betreffende muzikale leiding.