Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Cabaret Miniature, Loosdrecht

Unknown.png

NaamCabaret Miniature
Opgericht1950
PlaatsLoosdrecht
TypeTheatergebouw


Loods in Jachthaven

De botenloods van Jachthaven Van Dijk in Loosdrecht is vooral bekend door de jazzconcerten in de zomer, wanneer alle boten buiten liggen en de loods dus leeg was. Minder bekend is dat in de vijftiger jaren van de vorige eeuw Cabaret Miniature er was gevestigd.

Initiatiefnemer was acteur Harry Bronk, die ook regisseur was van het vermaarde radioprogramma Negen heit de klok. Met een aantal enthousiaste collega's van de radio, zoals liedjeszanger en tekstschrijver Jan de Cler (later zou hij huisarts in Amsterdam worden) en de goochelaar Conchito, werd de loods provisorisch verbouwd tot een theater. Zo monteerden ze schijnwerpers in oude emmers. Verder werd 'de zaal' versierd met visnetten, pagaaien en gieken aan het plafond en met op de muren schilderijen en tekeningen. De stoelen stonden op de met zaagsel bedekte vloer en achter een toneelgordijn was een klein toneel.

Bij de programmering ging Bronk samenwerken met Wim Ibo. Mede daardoor werd het een succesvolle onderneming die de charme had van de improvisatie die in deze ruimte niet te vermijden was. Ibo verkocht onder meer de kaartjes, Jan de Cler bracht de bezoekers naar hun plaats, en cabaretière Katje Berndsen stond achter de tap.

Er werd onder andere opgetreden door Lia Dorana met chansons, Larry Taylor (vriend van Ibo) met Amerikaans repertoire, gitarist Jan Mol met zijn swingcombo, en Jan Pruis vertelde grappen. Ook Rijk de Gooyer was bereid verschillende klusjes te doen; de zanger Frans van Schaik en zelfs Lou Bandy deed soms mee. Allen werden begeleid door de pianist Han Beuker, die zelfs in deze entourage altijd gekleed was in rokkostuum.

Als het podium nader onderhoud nodig had, zagen Ibo en Bronk er niet tegenop naar Hilversum te fietsen om daar bijvoorbeeld een rol balatum te kopen.

Na enige zomers kwam er een einde aan dit zeer succesvolle cabaret.

Bronnen en literatuur