Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

BRISK is de naam van een Nederlands blokfluit kwartet.

De naam betreft een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent, levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.

Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.

BRISK heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Een concert van BRISK is dan ook spectaculair om naar te kijken.

De groep presenteert bijzondere projecten met de meest uiteenlopende gasten. Daar zijn bekende namen uit de oude muziekwereld bij, maar ook specialisten uit het nieuwe muziek circuit. Deze programma’s zijn een unieke aanvulling op het Nederlandse kamermuziek aanbod.

BRISK werkt veel samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals, acteurs, regisseurs, filmers, schrijvers en vormgevers.

BRISK treedt ook graag en vaak op voor kinderen. Met diverse succesvolle kindertheaterproducties bereikte het kwartet een groot jong publiek.

Het ensemble is met oude en nieuwe muziek op meer dan tien cd’s te beluisteren, die allemaal zeer goede kritieken kregen.

Contact met het publiek is heel belangrijk voor BRISK. Dat gebeurt door een ontspannen presentatie van de concerten, en door ontmoetingen vooraf met het publiek. De groep geeft ook vaak workshops, en stimuleert daarmee het contact tussen de professional en de amateur .

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
Groeten uit zee - Brisk Recorder Quartet Amsterdam - 1996-12-08
Speel goed! - Brisk Recorder Quartet Amsterdam - 2004-03-14
Meneer Zwoei - Brisk Recorder Quartet Amsterdam - 2009-10-18
Druk werk - Brisk Recorder Quartet Amsterdam - 2013-11-17

Bronnen