Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Arsenaaltheater te Vlissingen: en theater met een roerig verleden

In 1811 werd in Vlissingen aan het Arsenaalplein 7 een Arsenaal gebouwd naar ontwerp van de architecten Florschutz en Van Beers. In 1896 werd het verbouwd tot theater in opdracht van P. van Beers. De opening was op 28 augustus 1896 met "Een oud vrijgezel", een toneelstuk met zang en dans.

In 1927 werd de zaal gerenoveerd die in 1935 werd uitgebreid samen met de aanleg van elektrisch licht en een ventilatiesysteem. In 1971 werd het theater verbouwd tot kapel die na een brand in 1980 moest worden hersteld. Bovendien werd toen de kapel uitgebreid. In 1991 werd het kerkgebouw teruggebracht tot Concertgebouw en theater, met een grand café, naar ontwerp van Architectenbureau Wisse-Tuinhof-Stemmer.

In 1935 had de grote zaal 600 plaatsen en de kleine zaal 200. In de kapel waren aanvankelijk 400 plaatsen en later, als kerkzaal, 700. Vanaf 1981 zijn er 300 plaatsen.

Het lijsttoneel heeft een opening van 8,60 meter breed en 6 meter hoog. Het toneel zelf meet 13,40 meter breed, 9,70 meter diep en 7 meter hoog. Er wordt voornamelijk toneel, cabaret en muziek( theater) gebracht voor zover de financiën, na de forse gemeentelijke bezuinigingen in 2015, dat mogelijk maakt.

De theatergeschiedenis van Vlissingen begint in 1809 als de toenmalige burgervader Jonkheer van Doorn - in ruil voor toestemming tot de bouw van een hospitaal voor de Franse troepen - een Theatre de Ville mag bouwen met geld uit Parijs. In 1811 werd dat theater geopend door een Amsterdamse toneelgroep die in Felix Meritis zijn onderkomen had. Het theater was niet meer dan een café met luiken voor de verduistering bij voorstellingen. Vrijwel meteen werd het gebouw gevorderd door defensie die het bestemt tot eetzaal en logement voor de tijdelijk geplaatste officieren. Vanaf dat moment heette het het arsenaal.

Toen in 1896 het arsenaal een Concertgebouw/theater werd, werd het voornamelijk gebruikt door verenigingen en militairen. Later kocht de Werkliedenvereeniging De Schelde het, die er een sociëteit van maakte met behalve de grote zaal ook een kleine zaal voor partijen. In 1935 kopen de gebroeders Ots het gebouw en renoveren de zalen en komt er een bestuurskamer voor 50 personen. Na 25 jaar wordt het pand verkocht aan de Heineken Brouwerij en komen er popconcerten, o.a. van de legendarische Pink Floyd. Na 10 jaar verliest het zijn vermaaksfunctie en wordt het overgenomen door de Pinkstergemeente. Zij verrijken het gebouw met een kapel voor 400 personen.

In 1992 koopt Roggebergh uit Rijssen het gebouw. Deze betrekt het in de ontwikkeling van het arsenaalgebied en zo ontstaat het Arsenaaltheater - met het doopbad van de Pinkstergemeente nog steeds onaangeroerd onder het podium.

In augustus 2021 kondigde de eigenaar / exploitant Bart Stinenbosch de sluiting van het complex aan.

Premieres

Zie Category:Premieres Arsenaaltheater, Vlissingen

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw (iets geactualiseerd) samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland 2007
  • Vlissingen drinkt