Arrangeur

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Definitie voor de productiepagina's

In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Arrangementen gebruikt voor de persoon die een reeds bestaand muziekstuk of een bepaalde compositie bewerkt voor een een of meerdere andere muziekinstrumenten of kleine of grotere andersoortige muziekensembles of wellicht ook voor een ander doel, dan waarvoor het oorspronkelijke muziekstuk was gecomponeerd.

Achtergrond

De arrangeur van dat muziekstuk, het arrangement, laat meestal het akkoordenschema en de melodielijn nagenoeg gelijk aan het origineel maar schrijft nieuwe partijen, voegt tweede en verdere stemmen toe of vult de muziek anderszins aan. Het kan ook voorkomen dat de arrangeur het bestaande arrangement juist moet verkleinen, bijvoorbeeld omdat er met een kleinere bezetting zal worden gespeeld. In beide gevallen kunnen tempi, dynamiek en maatsoort veranderen.

Als de melodie wordt losgelaten spreekt men niet van een arrangement maar een van een muzikale variatie. In de klassieke muziek en jazz wordt vaak een bestaand stuk muziek, meestal een lied, gespeeld als een thema met variaties: eerst klinkt het muziekstuk zelf, in een onopgesmukte versie, waarna een serie variaties volgen, die in de jazz vaak deels geïmproviseerd zijn. Het geheel kan dan wel als arrangement worden beschouwd.

In een aantal gevallen is de componist zelf ook de arrangeur, met name in de klassiek muziek. In de lichte muziek zijn het echter vaak andere muzikale vakmensen, die bijvoorbeeld succesvolle popsongs of rocknummers van bijvoorbeeld van een grotere orkestrale begeleiding voorzien.

Voor een overzicht van personen die aangeduid worden als arrangeur zie: Categorie: Arrangeur

Bronnen