Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Appeltheater.jpg


Het Appeltheater in Den Haag, 2003. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamAppeltheater
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ThemaToneel
Verbouwd in1976
Openingsdatum23 november 1976
OpeningsvoorstellingDe storm - Toneelgroep De Appel - 1976-11-23
 Website


Tramremise werd theater

Omstreeks 1880 werd aan de Duinstraat 6 in zscheveningen een remise voor de Paardentram gebouwd die in 1976 werd verbouwd voor een eigen theater van Toneelgroep De Appel die daartoe ook de opdracht gaf. Architecten waren Sjoerd Schamhart en Hans van Beek van Schamhart architecten. Het theater werd geopend met De Storm van Shakespeare. In 1988 werd de zaal verbreed en kwam er de Appelstudio naar ontwerp van Atelier Pro, Den Haag. Per 1 januari 2017 werd de gemeentelijke subsidie aan De Appel en het Appeltheater beëindigd en vond op 18 december 2016 de laatste voorstelling door het gezelschap plaats. De grote zaal had een capaciteit van 500 plaatsen, hoewel dit sterk afhankelijk was van de opstelling van de flexibele tribune. De vlakke vloer bood een speelvlak van 460 m2, ook weer afhankelijk van de tribune opstelling. Er werden vrijwel uitsluitend voorstellingen gegeven door Toneelgroep De Appel.

In 1984 kreeg De Appel de beschikking van de aanpalende Amerikaanse school. De gymzaal werd Studio II en de theaterzaal van de school werd werkplaats. Beide studio's boden plaats aan ongeveer 100 bezoekers.

De foyer had nog steeds het karakter van de voormalige paardenstallen. Het hele theater vertoonde trouwens een grote eenvoud, maar bood, door technische voorzieningen, optimale mogelijkheden voor de voorstellingen die zo kenmerkend waren voor De Appel.

In mei 2017 had het theater nog geen nieuwe bestemming en werd bewoond door de anti-krakers van Klaas Hol.

Premieres

Zie Category:Premieres Appeltheater, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007 en de Theatermaker van april 2017