Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAnton Gerritsen
Volledige naamAnton Lambert Gerritsen
Geboortedatum12 oktober 1931
Geboorteplaats Amsterdam
BeroepZakelijk leider, Acteur
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Anton Gerritsen (1931) was van 1966 tot 1992 als zakelijk leider verbonden aan Het Nationale Ballet en heeft in die 26 jaar, samen met de opeenvolgende artistieke leiders, directie gegeven aan de ontwikkeling van dat gezelschap tot en met de onbetwistbare positie die deze grote nationale kunstinstelling in het Muziektheater in Amsterdam heeft gekregen. Zijn complementair leiding gevende artistieke collega's waren in die jaren, Sonia Gaskell t/m 1968, Rudi van Dantzig en Robert Kaesen samen t/m 1970, Rudi van Dantzig en Benjamin Harkarvy samen t/m 1971, Rudi van Dantzig t/m 1991 en Wayne Eagling t/m 1992.

Het aandeel van Anton Gerritsen als zakelijk leider aan de ontwikkeling van HNB tot een topgezelschap in de Nederlandse culturele basisstructuur kan niet onderschat worden. Door zijn werk bij HNB, zijn bestuurlijke capaciteiten, geldingsdrang en élan heeft hij er niet alleen voor gezorgd dat het beleid van zijn artistieke collega's, met name dat van Rudi van Dantzig, alle ruimte kreeg, en dat HNB medebewoner van Het Muziektheater werd, maar tevens dat de maatschappelijke positie van de danser en dans en ballet in Nederland een volwaardige plaats kregen. Hij speelde daartoe o.m. een leidende rol in het Directie Overleg Dans dat in 1981 werd opgericht en dat zich onder meer met arbeidsvoorwaardenbeleid en algemene propaganda voor de dans en belangenbehartiging naar de overheid bezig hield. Vanaf 1984 werd Anton tevens lid van de Directieraad van Het Muziektheater tot hij zijn functie als zakelijk leider op 1 februari 1992 officieel overdroeg aan zijn opvolger Dick Hendriks.

Vervolgens stelde Anton Gerritsen zijn ervaring, kennis, kunde én maatschappelijke positie in voor diverse andere, voornamelijk, kunstinstellingen. Zo was hij onder meer werkzaam als directeur, projectmanager, bestuurslid of voorzitter van Theater Diligentia te Den Haag, de Hoofdstad Operette, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Nederlands Dans Theater en de Nederlandse Bach Vereniging.

Tijdens zijn jaren bij Het Nationale Ballet was hij bestuurlijk ook zeer actief in diverse andere sectoren van de maatschappij. Zo was hij onder meer voorzitter van de Kerkeraad van de Thomas kerk te Amsterdam, voorzitter van de Stichting Amstelhuizen, van het Initiatief Comité Amsterdam dat o.a. de jaarlijkse St. Nicolaas intocht organiseert, van het Internationaal Theater Instituut, respectievelijk Nederlands Theater Instituut (thans Theater Instituut Nederland) en de Rotaryclub Amsterdam.

Anton Gerritsen werd geboren te Amsterdam op 12 oktober 1931. Hij deed daar de lagere school en sloot deze af in Groenlo gedurende de 2e WO en ging aansluitend naar het Barlaeus gymnasium te Amsterdam dat hij in 1949 met een diploma gymnasium alpha afsloot. In die periode begon zijn belangstelling voor toneelspelen. Hij ging privaatrecht studeren aan de Universiteit van Amsterdam, was daar lid van het Amsterdamse Studenten Corps en actief als acteur en bestuursvoorzitter van de Amsterdamse Studenten Toneel Vereniging en was medeoprichter van Theater Hypokriterion. Hij speelde daar tientallen rollen, samen met verscheidene andere, later bekende acteurs en persoonlijkheden als: Hans van den Bergh, Kick Stockhuijzen, Annet Nieuwenhuijzen en Marion Gobau. Het was ook daar dat hij zijn echtgenote en loopbaan-lange steun: Madeleine Gastkemper, ontmoette.

Anton's activiteiten in het studententoneel leidde voor het seizoen 1952/1953 tot een contract als acteur bij De Nederlandse Comedie en hij vervulde daarnaast enkele film- en televisierollen.

In de jaren 1955 en 1956 vervulde Anton zijn militaire dienstplicht en functioneerde daar als inlichtingeofficier, waarna hij in 1957 dienst trad van NV magazijn de Bijenkorf als bedrijfsjurist en voorts tot 1966 de functies van Chef Directiesecretariaat en Chef Centraal Reclamebureau vervulde tot het Bestuur van Het Nationale Ballet hem selecteerde als zakelijk leider, naast Gaskell.

Anton trouwde in 1958 zoals reeds vermeld met zijn collega-actrice van het studententoneel, inmiddels zelf drs. in de letteren. Zij kregen drie kinderen, waarvan de middelste Heleen Gerritsen later ook actief zou worden als zakelijk leider in de culturele sector.


Anton Gerritsen heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Anton Gerritsen heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Anton Gerritsen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
De koopman van Venetië Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1952/1953 15 oktober 1952 Johan de Meester jr.

Herinneringen van Anton Gerritsen

Herinneringen van Anton Gerritsen aan zijn tijd bij Het Nationale Ballet, zie: Bijzondere data, bijzondere personen

Herinneringen aan Anton Gerritsen

Herinneringen aan Gerritsen, door verschillende collega's bij Het Nationale Ballet, zie: Herinneringen en anecdotes over en rond Anton Gerritsen

Overig

In 2007 publiceerde Ilonka Luhrman: 'In positie voor de dans', haar masteronderzoek naar het cultureel ondernemerschap van Mr A.L. Gerritsen, zakelijk leider van het Nationale Ballet 1966-1992. Ilonka Luhrman is communicatieadviseur en werkte vanaf 1987 bij Het Nationale Ballet, eerst als secretaresse van Anton Gerritsen en tevens tot 1997 als bediening volgspot.

Bij zijn afscheid in 1991 werd Anton Gerritsen bevorderd tot Officier in de orde van Oranje Nassau. Minister Hedy d'Ancona memoreerde - naast zijn aandeel in de totstandkoming van het Muziektheater - met name zijn inzet voor de samenwerking tussen de Publieke Omroep en de (muziekdramatische) podiumkunsten, alsmede zijn inzet voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor dansers en theatertechnici.

Bronnen