Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zaal 1-tHoogtUtrecht.jpg


Zaal 1 van 't Hoogt, sinds 1992 Filmtheater 't Hoogt.

Naam't Hoogt, Utrecht
PlaatsUtrecht
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1973
Openingsdatum20 juni 1973


Informatie

Geopend als theater: 1973

Sluiting als theater: 1992, doorstart als Filmtheater 't Hoogt tot eind 2018

Geschiedenis van Theater 't Hoogt

Dit theater – aanvankelijk een belangrijk podium in het landelijke kleine-zalencircuit en thans een gerenommeerd filmhuis – is gevestigd in zeven monumentale panden uit de zeventiende eeuw. Adressen: Hoogt 4, 6/A, 6/B, 8, 10 en Slachtstraat 3 en 5. Het oorspronkelijke adres was Hoogstraat, vanwege de hogere ligging ten opzichte van b.v. de Slachtstraat. De naam werd al spoedig verbasterd tot ’t Hoogt. Het theater werd op 20 juni 1973 geopend met een Spectâcle Coupé voor genodigden. Het film- en eethuis (Hoogt 8 en 10) waren op 12 januari 1973 al van start gegaan.

De theaterzaal met vlakke vloer had, tot de verbouwing in de jaren tachtig van de vorige eeuw, een vrij laag balkon waarvan de zijbeuken doorliepen tot de achterwand van het toneel. Een groot obstakel bij de decorbouw en het uitlichten. Het binnenbrengen van de decors, spots en andere attributen was trouwens ook geen sinecure. Alles moest met de hand omhoog worden getakeld: de zaal lag namelijk niet op straatniveau. Het publiek zat op ongemakkelijke, blauwe bankjes waarvan het aantal afhing van de voor de voorstelling benodigde toneeldiepte van de flexibele speelruimte. Met het maximaal aantal toeschouwers nam men het niet al te nauw. Aantallen van 200 tot 250 zijn genoemd, wat gepaard ging met veel duwen en persen.

In 1992 verloor ’t Hoogt door het gemeentelijke subsidiebeleid zijn theaterfunctie. De theaterzaal werd de derde filmzaal. Eind 2018 werd ook het filmtheater gesloten omdat de eigenaar van het gebouw er een andere bestemming aan wilde geven. Sinds die tijd gaat t Hoogt on tour' langs verschillende locaties, in afwachting van het gereed komen van het 'werkspoorterrein'.

Premieres

Zie Category:Premieres 't Hoogt, Utrecht

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007
  • In 2019 geactualiseerd.
  • Productiedatabase