Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffichegevonden.png

TitelThe fairy Queen
Oorspronkelijke titelThe Fairy-Queen
ProducentOPERA2DAY
DisciplineMuziektheater
OnderwerpOpera
Premièredatum7 oktober 2007
Seizoen2007/2008
LocatieDe Doelen, Rotterdam
ProductierecordCatalogus Theatercollectie
Gebaseerd opThe Fairy-Queen - Henry Purcell
1321736765.jpg
1324329580.jpg

The Fairy-Queen is een semiopera van Henry Purcell op een libretto van een onbekende auteur, vermoedelijk als medetekstschrijver Thomas Betterton, van een bewerking van A Midsummer Night's Dream van William Shakespeare.

Wereldpremière: 2 mei 1692, Queen's Theatre, Dorset Garden, Londen.

Zie verder Wikipedia.

Context

The Fairy Queen bevat twee uur aan scènes en dansen die oorspronkelijk werden ingevoegd in de toneeluitvoering van Shakespeares A midsummer Night's Dream. OPERA2DAY bracht in 2007 The Fairy Queen met jonge zangers en het ensemble The Music Party als een volwaardige opera. Speciale gast daarbij bas Jan Alofs. Met als locatie een betoverende plek die minstens even tot de verbeelding spreekt als Shakespeare’s feeënbos: de meisjesslaapzaal van een Engelse kostschool in een verleden tijd.

Courtly masques aaneengesmeed
The Fairy Queen is een verzameling van courtly masques, een combinatie van instrumentale muziek, ballet en zang, die een toneeluitvoering van Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream onderbrak. In zijn oorspronkelijke vorm duurde de hele uitvoering van toneelstuk en masques zo’n 6 uur. Zonder de toneeltekst is er al twee uur muziek. In deze voorstelling werd gepoogd van deze muzikale delen een nieuw totaal te smeden.

Een geheime wereld
In A Midsummer Night’s Dream en Purcells bewerking staan liefdesverwikkelingen centraal en de droomwerkelijkheid van de fairy-wereld is een centraal motief. Deze elementen werden meegenomen naar een nieuwe omgeving en geïntegreerd in een nog niet bestaande verhaallijn. De alternatieve situatie was geïnspireerd door de opvoeringsgeschiedenis van Purcells stukken, met name Dido and Aeneas. Een van de eerste uitvoeringen daarvan vond plaats op een kostschool. Het is bekend dat de andere stukken van Purcell, bijvoorbeeld King Arthur, ook in latere eeuwen regelmatig op Engelse kostscholen werden uitgevoerd. Een kostschool is in feite een prachtige omgeving voor dit stuk. De leerlingen worden er strak in het gareel gehouden. Binnen deze geordende werkelijkheid zoeken de leerlingen naar hun maximale vrijheid en individualiteit. Met name de slaapzaal van de kostschool is dan ook een geheime wereld, een waar leraren geen weet van hebben. De fantasie van de leerlingen bloeit er maximaal op. In feite is dit net zo’n verborgen, mysterieuze en spannende wereld als de feeënwereld in Shakespeares bos.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


    Muzikale uitvoering: Gabor Hegyi, Doret Florentin, Enrique Gómez-Cabrero Fernández, Nico Chaves, Chen Goldsobel, Cristian Gutierrez, Tomasz Plusa, Isaac Pulet, Christoph Sommer, Jorge Lopez Escribano, Henrikke Gjermundsen Rynning, Marisa Schmidt, Toni Arregui, Catherine Bahn, Yura Nakajima, Diego Nadra, Rebecca Huber, Nicholas Emmerson, Femke Lunter, José Rodrigues Gomes, Stephen Eelhart en James Hewit

    Video

    Bronnen