Rudi van Dantzig: Biografie - Eerbetoon

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Rudi van Dantzig. Herkomst foto: Het Nationale Ballet.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:


Rudi van Dantzig: Eerbetoon

Gedurende zijn carrière als danser, choreograaf en schrijver werd Rudi van Dantzig vaak geëerd en gelauwerd. Ook was hij voor velen een bron van inspiratie. Een overzicht:

  • Rudi van Dantzig werd onderscheiden met de Parijse Prix de la Critique (1961), de Choreografieprijs van de stad Amsterdam (1956 en 1970), de Sonia Gaskellprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (1985), de Life Time Achievement Award van de stichting Benois de la Danse (2002) en de Oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (2003). Hij was jurylid van prestigieuze, internationale balletcompetities in Varna, Parijs, New York, Jackson en Moskou.
  • In 1969 werd Van Dantzig benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, en in 1991 tot Officier in dezelfde orde. In Duitsland ontving hij in 1982 het Verdienstkreuz am Bande. In 2005 kreeg hij in de Stadsschouwburg de Zilveren Penning van de stad Amsterdam voor zijn werk als choreograaf, artistiek leider en schrijver uitgereikt. De Zilveren Penning is een jaarlijkse onderscheiding voor burgers die zich voor Amsterdam verdienstelijk hebben gemaakt.
  • In 1986 verscheen Van Dantzigs romandebuut Voor een verloren soldaat, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs en een Gouden Ezelsoor ontving. In datzelfde jaar opende hij met zijn voorstelling Buigen of barsten de deuren van het nieuwe Muziektheater aan de Amstel in Amsterdam. Café Dantzig, onderdeel van het Muziektheater, werd naar hem vernoemd.
  • Bij zijn afscheid als artistiek leider van Het Nationale Ballet organiseerden de Vrienden van Het Nationale Ballet op 5 juni 1991 in de Amsterdamse Stadsschouwburg de feestavond Rondom Rudi. Er werd gedanst en er waren optredens van bewonderaars en vrienden. Literatuurcriticus Carel Peeters sprak over Van Dantzigs schrijverschap, auteur Koos van Zomeren en acteur Hidde Maas hielden beiden een voordracht, het Amsterdams Theaterkoor en De Gebroerders Flint zongen en studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten lieten zich met een door hen ingerichte tentoonstelling inspireren door de balletten van Van Dantzig.
  • In de zomer van 2005 werkten fotograaf Plufous en beeldhouwer Saskia Pfaeltzer met Van Dantzig samen toen Het Zwanenmeer gerepeteerd werd. In januari 2007 opende de expositie In het licht van gratie die grotendeels werd samengesteld uit het in 2005 verzamelde beeldmateriaal. Daarnaast waren ook beelden in gips, polyester en brons te dien. De makers noemden de expositie in The Tides in Overveen 'Een ode aan gratie, Rudi van Dantzig en zijn vergedragen licht op menselijke waardigheid'.
  • In oktober 2005 werd het dertiende Balletgala, een hommage aan de danskunst, maar ook een benefietavond waarmee dansbeurzen, dansprijzen en omscholing voor dansers worden gefinancierd, opgedragen aan Rudi van Dantzig.
  • Tijdens de Nederlandse Dansdagen 2007 liet het choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten zich inspireren door het ballet The Ropes of Time dat Van Dantzig voor Rudolf Nurejev schreef.
  • In september 2008 viert Het Nationale Ballet de 75-ste verjaardag van de man die 20 jaar artistiek leider van het gezelschap was met een aan hem gewijd programma, waarin naast drie van zijn belangrijkste werken ook een choreografie te zien is van goede vriend en jarenlang naaste collega Toer van Schayk. In Filmtheater Rialto in Amsterdam wordt Van Dantzig's verjaardag gevierd met een hommage-filmprogramma op 16 en 17 september.
  • Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan bracht Het Nationale Ballet het Jubileumprogramma Goud, met drie meesterwerken uit het oeuvre van de drie ‘Vans': Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk. Van Rudi van Dantzig werd Vier letzte Lieder gedanst. In vier uitzonderlijk geïnspireerde duetten geeft de voormalig artistiek leider uiting aan het thema van de aanvaarding van de dood. De choreografie is over de hele wereld uitgevoerd.