Nederlands Dans Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamNederlands Dans Theater
Opgericht1959
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Moderne dans
 Website

Informatie

Nederlands Dans Theater is een groot balletgezelschap dat zich vanaf de oprichting in 1959 heeft toegelegd op de moderne dans, maar daarbij nooit de klassieke ballettraining uit het oog verloren. Het Nederlands Dans Theater heeft zich, in tegenstelling tot veel andere gezelschappen, nooit afhankelijk gemaakt van een choreograaf en er bestaat binnen het gezelschap geen onderscheid tussen solisten en een corps de ballet. Iedere danser moet in staat en bereid zijn zowel solistische als ensemblerollen te vervullen. Bovendien is het aantal mannen en vrouwen binnen de groep gelijk.

Het Nederlands Dans Theater is een van de toonaangevende dansgezelschappen ter wereld. Onder leiding van artistiek directeur Anders Hellström en met huischoreografen Jirí Kylián en Paul Lightfoot en Sol León is vernieuwend en inspirerend danstheater gecreëerd met ruimte voor avontuur en risico’s. Een avond naar het Nederlands Dans Theater betekent jezelf trakteren op de top in moderne dans. Een gezelschap waarin alle continenten zijn vertegenwoordigd. Maar nationaliteit speelt een ondergeschikte rol. Wat telt is de som der delen. Laat je inspireren door de fabelachtige techniek en uitstraling van de dansers. En ervaar hoe emoties uiteindelijk universeel zijn, zonder dat er woorden aan te pas komen.

Het Nederlands Dans Theater bestaat uit drie ensembles, NDT I, NDT II en NDT III.

NDT I is het 'grote' gezelschap, opgericht in 1959 en bestaat uit 32 dansers die allemaal over solistische kwaliteiten beschikken. NDT II is in 1977 opgericht voor jonge dansers tussen de 17 en 22 jaar. De groep bestaat uit veertien dansers en is een internationaal vooraanstaand gezelschap van jonge, talentvolle dansers. NDT III is in 1991 opgericht voor dansers van veertig jaar en ouder.

Vooruitblik op seizoen 2014-2015

Het Nederlands Dans Theater presenteert in het nieuwe dansseizoen zeven wereldpremières. Ook wordt de samenwerking met danshuis Korzo voortgezet. Het Haagse gezelschap van algemeen directeur Janine Dijkmeijer en artistiek directeur Paul Lightfoot opent het nieuwe seizoen op 8 oktober met Sleeping beauty van Mats Ek in het Zuiderstrandtheater, de tijdelijke huisvesting in Scheveningen.

Ook viert het NDT 2 dit seizoen het vijfentwintigjarig jubileum van Sol León en Paul Lightfoot. In 1989 creëerden ze hun eerste werk voor NDT 2, waarop ruim vijftig choreografieën volgden. In november staan twee wereldpremières op het programma onder de noemer 25 years León & Lightfoot, aangevuld met een extended version van Sad case, dat Paul en een hoogzwangere Sol in 1998 maakten. In december worden bovendien hun choreografieën Sehnsucht (2009) en Schmetterling (2010) hernomen.

In november presenteert het NDT ook samen met Korzo producties werk van Haagse choreografen in het programma Here we live and now, en bundelen NDT en Korzo de krachten om aanstormende danstalenten en jonge dansmakers te begeleiden in Young talent performance. In dit traject krijgen jonge dansstudenten van het Koninklijk Conservatorium de kans in contact te komen met de werkwijze van het NDT.

In januari 2015 vindt de wereldpremière van Strike root plaats, met nieuw werk van associate choreographer Marco Goecke en NDT 1-danser en choreograaf Medhi Walerski, aangevuld met Safe as houses van Sol León & Paul Lightfoot uit 2001. In maart gaat Symphysis in première met nieuw werk van Jiří Pokorný en Edward Clug. I new then van Johan Inger en Left right left right van Alexander Ekman, beide uit 2012, worden hernomen.

In april brengen Crystal Pite en Sharon Eyal met Gai Behard twee wereldpremières tijdens Strong language, aangevuld met een herneming van Hans van Manens Kleines requiem uit 1996. Ook stellen de dansers van NDT 1 en NDT 2 op 2 april zelf een avondvullend programma samen van nieuwe, door henzelf gecreëerde choreografieën onder de titel Switch. De volledige opbrengst van dit jaarlijks terugkerende event gaat naar een door de dansers gekozen goed doel.

In mei staat Voorjaarsontwaken op het programma, een jaarlijks initiatief van Korzo en het NDT, waarin opmerkelijke stukken van jonge dansmakers uit binnen- en buitenland worden getoond. In juni presenteren het NDT en Korzo aanstormende dansmakers in Up & coming choreographers. (Bron: Theaterkrant)

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die geregistreerd zijn als première van het Nederlands Dans Theater en daaronder een overzicht in alfabetische volgorde.

Idem de voorstellingen die geregistreerd zijn als première van het Nederlands Dans Theater I, alsook uitsluiten alfabetische de voorstellingen 1 en idem de voorstellingen 2 van de Nederlands Dans Theater - Junior Groep respectievelijk de Nederlands Dans Theater Junioren,

Idem het chronologische overzicht van de voorstellingen die geregistreerd zijn als première van het Nederlands Dans Theater II

en verder idem de voorstellingen die geregistreerd zijn als première van het Nederlands Dans Theater III

Affiche uit 1959 en foto uit 1964

Tableau de la troupe van het Nederlands Danst Theater met, liggend op de grond, tweede van links Alexandra Radius, 1964. Foto: Nico Naeff. Collectie TIN. http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-B1959-002-1&b=340

Links: Tableau de la troupe van het Nederlands Danst Theater met, liggend op de grond, tweede van links Alexandra Radius, 1964. Foto: Nico Naeff. Rechts: Affiche van het de eerste voorstelling van het Nederlands Dans Theater. Op het programma stonden choreografieën van Rudi van Dantzig en Hans van Manen. Met o.a. Marianna Hilarides, Alexandra Radius, Willy de la Bije, Jaap Flier, en Aart Verstegen. Collectie TIN.

Bronnen

Externe Links

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners