Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


2008.06.09. Michel Houellebecq Fot Mariusz Kubik 01.jpg


Michel Houellebecq in 2008.

NaamMichel Houellebecq
Volledige naamMichel Thomas
Geboortedatum26 februari 1958
Geboorteplaats Réunion
BeroepSchrijver
DisciplineToneel
Externe databases:
DBNL
IMDb
VIAF

Michel Houellebecq (1958) is een Frans schrijver.

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed (de naam van zijn grootmoeder nam hij later als pseudoniem over).

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en hij trouwde in dat jaar met de zuster van een van zijn vrienden. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Na een echtscheiding moest hij vanwege een depressie meermaals behandeld worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecraft], Contre le monde, contre la vie.

Zijn eerste literaire werk, de novelle Extension du domaine de la lutte, verscheen in 1994.

In 1998 hertrouwde hij met Marie-Pierre Gauthier.

Na de publicatie van een ingekort interview in het tijdschrift Lire, en zijn roman Platforme werd Houellebecq voor het gerecht gedaagd door verschillende moslimorganisaties in Frankrijk en de moskeeën van Parijs en Lyon. Deze affaire, die veel gelijkenissen vertoont met de aanval op Salman Rushdie, eindigde voor de auteur in een vrijspraak voor de rechtbank op 17 september 2002. Omdat zijn anti-islamitische werk net voor de aanslagen op de Twin Towers verscheen, beschouwen veel aanhangers hem als een visionair.

Sinds 1998 leeft Houellebecq in vrijwillige ballingschap, eerst in Ierland en sinds 2003 in Zuid-Spanje, in de buurt van Almeria.


Michel Houellebecq heeft bijgedragen aan 7 productie(s).

Michel Houellebecq heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Michel Houellebecq heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Gen (What Dare I Think?) Auteur (schrijver libretto, scenario) ZT Hollandia 2001/2002 15 maart 2002 Johan Simons
Tragbar Auteur (schrijver libretto, scenario) Schauspielhaus Zürich 2002/2003 12 september 2002 Johan Simons
Elementarteilchen Auteur (schrijver libretto, scenario) ZT Hollandia 2003/2004 5 juni 2004 Johan Simons
Platform Auteur (schrijver libretto, scenario) NTGent 2005/2006 17 januari 2006 Johan Simons
Les Particules élémentaires Auteur (schrijver libretto, scenario) Si Vous Pouviez Lécher Mon Coeur 2015/2016 20 september 2015 Julien Gosselin, Nicolas Joubert
Les Particules élémentaires Auteur (schrijver libretto, scenario) Si vous pouviez lécher mon coeur 2015/2016 20 september 2015 Julien Gosselin, Nicolas Joubert, Yann Lesvenan
Onderworpen Auteur (schrijver libretto, scenario) NTGent 2016/2017 23 april 2017 Chokri Ben Chikha
Michel Houellebecq (2008)

Oeuvre

In zijn oeuvre beschrijft hij het bankroet van de libertijnse westerse maatschappij die de individuele vrijheid als ultieme maatstaf aanneemt en ontspoort in een koude, egoïstische samenleving waarin onder andere new age, vrije liefde, abortus, euthanasie en zelfmoord alomtegenwoordige en gebanaliseerde verschijnselen worden. Niet alleen diverse linkse groeperingen en feministen hebben zijn werk dan ook met verontwaardiging ontvangen, maar ook reisorganisaties hebben aanstoot aan zijn werk genomen. Ondanks de kritiek van het merendeel van de gevestigde media, blijkt zijn werk echter uitermate populair in Frankrijk en daarbuiten. Zo werd zijn roman Les particules élémentaires (1998, Elementaire deeltjes), reeds in zowat 25 talen vertaald. Velen zien hierin een bewijs dat een groeiend deel van de generaties die te jong zijn om Mei 68 bewust meegemaakt te hebben, sympathiseert met zijn analyse van de huidige samenleving.

Volgens Houellebecq zou de hedendaagse roman uiteenlopende aspecten van de menselijke ervaring moeten bevatten, van zuivere emoties tot filosofische reflecties en theoretische uiteenzettingen.

In zijn eerste boek Extension du domaine de la lutte (1994, De wereld als markt en strijd) neemt hij de consumptiemaatschappij op de korrel. Seksuele begeerte en frustratie zaaien haat en verdriet onder geatomiseerde individuen. Dat het hier deels om een reactie op het verstofte existentialistische vrijheidsdenken gaat, blijkt uit een dubbele verwijzing naar Camus: een poging tot moord op een strand (vgl. Camus, L'Étranger) mislukt jammerlijk en een van de protagonisten komt om in een auto-ongeluk.

In Les particules élémentaires (1998, Elementaire deeltjes) noemt hij man en paard: de hippies en de activisten van mei 68 hebben de oude waardenstelsels opgeblazen zonder er iets voor in de plaats te stellen; integendeel, ze zijn opgegaan in de kapitalistische consumptiemaatschappij die ze grotendeels zelf vormgegeven hebben, zich troostend met de zweverij van de New Age. De levenswegen beschreven in deze roman zijn exemplarisch voor het bankroet van de liberale westerse samenleving. Deze roman, vooral gestoeld op de stijl van Aldous Huxley, veroorzaakte daarom vooral in kringen van klassiek links verwarring en woede.

Een cynisch antwoord op de liefdeloosheid geeft Plateforme (2001, Platform), waarin de hoofdpersoon eindelijk liefde vindt in een seksueel bevredigende relatie, en een reisbureau opzet voor sekstoerisme. Zijn droom spat uiteen in een wrede aanslag door moslimterroristen, die overigens sterk lijkt op de aanslag in een nachtclub op Bali in oktober 2002, die ná het verschijnen van de roman plaats vond. Ook in dit werk verwijst Houellebecq met een knipoog naar Camus wanneer hij het werk begint met de zin: "Mijn vader is een jaar geleden gestorven." 'De vreemdeling' begint met: "Vandaag is moeder gestorven."

September 2010 werd hij van plagiaat beschuldigd vanwege het gebruik van stukken uit onder andere Wikipedia in zijn nieuwe roman La carte et le territoire[1]. Deze nieuwe 'affaire-Houellebecq' werpt de interessante vraag op hoe ver een roman mag gaan in het gebruiken en pasticheren van bestaande teksten zonder bronvermelding (een door Houellebecq veelvuldig toegepast procedé).

Het werk van Houellebecq wordt in het Nederlands vertaald door Martin de Haan.

Films en toneelstukken

In 2006 werd zijn roman Elementaire deeltjes verfilmd in het Duits. Eerder verscheen er al een verfilming van zijn debuutroman, De wereld als markt en strijd. Van Elementaire deeltjes is in 2004 tevens een toneelstuk gemaakt door Johan Doesburg.

Onderscheidingen

  • 1992 Prix Tristan Tzara voor La Poursuite du bonheur
  • 1996 Prix de Flore voor Le Sens du combat
  • 1998 Prix Novembre voor Les Particules élémentaires
  • 2005 Prix Interallié voor La Possibilité d'une île
  • 2010 Prix Goncourt voor La Carte et le territoire

Bibliografie

  • H.P. Lovecraft : contre le monde, contre la vie (1991, essayistisch werk over H.P. Lovecraft; opgenomen in De koude revolutie, vert. Martin de Haan)
  • Rester vivant (1991, venijnige beschouwing over het dichterschap, Leven, lijden, schrijven - methode; opgenomen in De koude revolutie, vert. Martin de Haan)
  • La poursuite du bonheur (1992, poëzie)
  • Extension du domaine de la lutte (1994, roman; De wereld als markt en strijd, vert. Martin de Haan)
  • Le sens du combat (1996, poëzie)
  • Les particules élémentaires (1998, roman; Elementaire deeltjes, vert. Martin de Haan)
  • Interventions (1998, essays; opgenomen in De koude revolutie, vert. Martin de Haan)
  • Renaissance (1999, poëzie)
  • Lanzarote (2000, novelle met fotoboek; Lanzarote, vert. Kiki Coumans)
  • Plateforme (2001, roman; Platform, vert. Martin de Haan)
  • La possibilité d'une île (2005, roman; Mogelijkheid van een eiland, vert. Martin de Haan)
  • Ennemis publics (2008, briefwisseling met Bernard-Henri Lévy; vert. Martin de Haan en Rokus Hofstede)
  • Interventions 2 - traces (2009, essays; grotendeels opgenomen in De koude revolutie, vert. Martin de Haan)
  • La carte et le territoire (september 2010, roman, de vertaling van Martin de Haan verschijnt in 2011)

Externe links

Bronnen


  1. Houellebecq kopieert Wikipedia De Standaard, 6 september 2010.