Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Op 26 november 1927 worden de cabaretier Jean-Louis Pisuisse en zijn vrouw Jenny Gilliams achter het beeld van Rembrandt op het Amsterdamse Rembrandtplein neergeschoten nadat ze in hotel-restaurant Schiller hadden gedineerd. De dader is de jonge artiest Tjakko Kuiper die na zijn wanhoopsdaad de hand aan zichzelf slaat. Deze dubbele moord en zelfmoord zijn vanaf dat moment legendarisch in de Nederlandse amusementsgeschiedenis. Met deze scène begint ook de voorstelling geschreven door Gerben Hellinga, die uitging van historisch materiaal over de laatste drie maanden van het leven van deze bekende en geliefde Nederlandse cabaretier.

Verhaal

De voorstelling laat in omgekeerde volgorde een aantal belangrijke scènes uit die periode zien, te beginnen met het einde, de moord op het Rembrandtplein. Vrijwel alle belangrijke personen uit de Nederlandse amusementswereld in die tijd figureerden in deze productie, van Koos Speenhoff tot Louis Davids. Daarmee geeft de voorstelling ook een indruk van de amusementswereld in het vooroorlogse Nederland.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Muzikale uitvoering: Robert Ouwerkerk, Bert van Dijk en Bernard Winsemius


      Kostuums


      Bronnen