Louis Davids: Repertoire - Platen - Overzicht

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Louis Davids, 1935. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Louis Davids:


Louis Davids: Een overzicht van alle grammofoonplaten. 1906-1936

Hieronder vindt u een overzicht, samengesteld door Rinus Blijleven, van de vele 78-toeren platen die Louis Davids (al dan niet met anderen) tussen 1906 en 1936 opnam. Op een 78-toeren plaat staan meestal twee liedjes, één aan elke kant. Het overzicht is chronologisch ingedeeld naar platenmaatschappij en de naam (namen) van de uitvoerende(n) zoals die vermeld staan op het label van de plaat.

Label Beka. Collectie Rinus Blijleven. Label Beka. Collectie Rinus Blijleven. Label Cinetone. Collectie Rinus Blijleven. Label Columbia. Collectie Rinus Blijleven. Label Columbia. Collectie Rinus Blijleven. Label Columbia. Collectie Rinus Blijleven. Label Favorite. Collectie Rinus Blijleven. Label Favorite. Collectie Rinus Blijleven. Label Lyrophon. Collectie Rinus Blijleven. Label Homocord. Collectie Rinus Blijleven. Label Jumbo-Record. Collectie Rinus Blijleven. Label Odeon. Collectie Rinus Blijleven. Label Tri-Ergon. Collectie Rinus Blijleven. Label Tri-Ergon. Collectie Rinus Blijleven. Label Van Wouw. Collectie Rinus Blijleven. Label Van Wouw. Collectie Rinus Blijleven.

Beka

Beka Record was een Duits platenlabel en bestond van 1903 tot 1925. Louis Davids nam zes liedjes voor Beka op.

  • Rotterdam, omstreeks juni 1923: Louis Davids (zang) met begeleiding van groot Orchest. Liedjes: Op Oudejaarsavond is alles vergeten, Met z'n tweeen is het beter dan alleen.
  • Berlijn, 7 januari 1925: Louis Davids met Orchestbegeleiding. Liedjes: Zandvoort Nummer twee – Onestep (I want to go to Margate), Op de Zee, Haar pagekopje – Onestep (Elle s’etait fait couper les ch’ veux, Trui gaat filmen.

Bel Canto Record

Het Duo Davids maakte één plaat voor Bel Canto Record, een Duitse maatschappij, opgericht door J.G. Murdoch. Belcanto gebruikten de matrijzen van Lyrophon, Gloria en Dacapo en brachten deze muziek uit onder dit label rond vermoedelijk 1913.

  • Amsterdam, ca. 1907: Duo Louis en Rika Davids met pianobegeleiding. Maatschappij: Bel Canto Record. Liedjes: Een tochtje langs de Rijn (Berliner Luft), Nogal Logisch (a/z orkest.

Cinetone

De Cinetone filmstudio's in Duivendrecht werden in 1933 opgericht door Isodoor en Jules Biederman. Blijkbaar hadden zij ook een eigen platenlabel voor de muziek uit hun films. In 1938 ging de studio onder de broers Biederman failliet. Zij konden de boel verkopen aan M. Wolff uit Den Haag. Tijdens de oorlog werden er Duitse films gemaakt en werden de studio's uiteindelijk door oorlogsgeweld verwoest. In 1948 kon Cinetone weer in gebruik genomen worden, maar de productie van speelfilms kwam niet echt van de grond. In januari 1987 viel het doek voorgoed. Louis Davids nam onder het Cinetone twee liedjes op afkomstig uit twee films waaraan hij zijn medewerking verleende.

  • April 1934: Louis Davids met orkestbegeleiding o.l.v. Max Tak. Liedjes: Als je voor een dubbeltje geboren bent (uit de film Op Stap), Naar de Artis (uit de film Cabaret-album Naar de Artis).

Columbia Records

Columbia Records is een van de oudste platenmaatschappijen in de muziekwereld en bestaat al sinds 1888. Het was oorspronkelijk een kleine maatschappij die grammofoonplaten van Edison distribueerde en verkocht. Sinds 1893 verkocht Columbia alleen nog maar zelfgefabriceerde grammofoonplaten. In 1931 fuseerde het Engelse deel van Columbia met de Grammophone Company en ging verder onder de naam EMI. De Amerikaanse tak van Columbia moest door wettelijke bepalingen noodgedwongen worden verkocht aan CBS. In 1948 introduceerde Columbia de 'Long Playing microgroove' (LP) die de 78-toerenplaat zou vervangen. Vandaag de dag is Columbia een dochterondernemening van Sony BMG. (bron: wikipedia.org). Louis Davids nam enkele tientallen liedjes voor Columbia op in de Britse Petty France studio's.

  • Studio Petty France, Londen, ca. 1914: Voordracht van Louis Davids, Jr. met Orkest. Liedjes: Jij krijgt mijn Antje mee, Waarom is de zee bij Scheveningen? (Why can’t we have the seain Londen?) (Voordracht van Louis Davids Jr. en Miss Margareth Morris met Orkest), De Kangoeroe hop, Naar het bioscoop theater, Moppie gaat varen – deel 1 en 2, Moppie naar America – deel 1 en 2.

Dacapo of Julia Record

Het label Dacapo werd in 1907 in Berlijn opgericht. Na Duitsland richtte de maatschappij zich vooral op Oostenrijk-Hongarije, Engeland en Rusland. Louis Davids nam negen platen bij ze op, waarvan de meeste samen met zijn zus Henriëtte (Heintje) Davids.

  • Amsterdam, september 1908: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Terug van de planeet Mars, De levende fotografie, Op 't punt van het drukste verkeer.
  • Amsterdam, september 1908: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Nou klets je, nou doe je!, Terug van de planeet Mars, Amsterdam wordt internationaal, Maar op Zondag, Leve de pret, Dat is geen kunst.

Favorite

Het label Favorite werd begin 1904 in Hannover, Duitsland opgericht door Otto Multhaupt en Fritz Kindermann. Louis Davids nam 21 nummers op voor Favorite, waaronder een aantal testplaten.

  • Rotterdam, ca. 1907: Duo Louis en Henriëtte Davids met pianobegeleiding - Duo Davids van het Circus Carré. Liedjes: De straatzangers, Marche Militaire, De Stafmuziek (testplaat), Een oude snoeper, Paulinetje (testplaat), Duo uit “Koning Zie Zoowat”, Wij zijn er aan gewend.
  • Rotterdam, ca. 1907: Louis Davids rond 1906. Collectie TIN. Liedje: Brief van een landbouwer aan zijn zoon.
  • Rotterdam, ca. 1907: Duo Louis en Henriëtte Davids met pianobegeleiding. Liedjes: Logisch, Als menschen geboren, De cakewalk, Kermislied.
  • Rotterdam, 6 oktober 1909: Duo Davids van het Circus Carré Amsterdam (Duo Louis en Henriëtte Davids). Liedje: Hebt je de illuminatie gezien.
  • Rotterdam, omstreeks maart 1914: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: O, Aaltje mijn Engelyn, Wat een herrie met vader! (What’s the matter with father?), Je hebt mij betoverd, Ik zoek een vrouw met een kuiltje, Neem dan een banaan!, De boef (La valse des ombres)
  • Rotterdam, omstreeks maart 1914: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: De cakewalk, Vroolijke moppen.

Gloria Record of Lyrophon

In 1908 introduceerde het grote platenlabel Lyrophon een nieuw label: Gloria. Dit label dient niet verward te worden met het latere Gloria label, opgericht in 1929, door Lindström en Deutsche Grammophon. De Gloria-platen van Lyrophon zijn tegenwoordig een collector's item. Louis Davids nam zeventien platen op voor Gloria Record, waarvan de meeste met zijn zus Rika.

  • Amsterdam, ca. 1907/1908: Duo Louis en Rika Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: De vliegmachine, Een reisje langs de Rijn (Berliner Luft), Leve de stafmuziek, Dries en Marie uit de Jordaan, Mijn Paulinette, Daar gaat ie weer voor niks, Dat zijn oogenblikken, Zoo logisch als 2 x 2 is 4, Daar mag je geen lantaarntje bij houden.
  • Amsterdam, ca. 1907/1908: Louis met pianobegeleiding. Liedjes: De dames, die gaan voor, Karakterstien, Dat is geen kunst, Diabolo.
  • Amsterdam, ca. 1907/1908: Duo Louis en Rika Davids met pianobegeleiding. Liedjes: Dat valt alleen een vreemde, Vrolijke moppen, Tralala.
  • Amsterdam, ca. 1907/1908: Duo Louis en Henriette Davids met pianobegeleiding. Liedje: Toon en Toos.

Gramophone Concert Record

De Gramophone Concert Record is een sublabel van Gramophone Record Company, in 1893 in Amerika opgericht door Emile Berliner, de uitvinder van de grammofoonplaat. Na tal van verdelingen en rechtzaken ging het bedrijf in 1901 in de Verenigde Staten verder onder de naar Victor Talking Machine Company, onder leiding van Eldridge R. Johnson. In Engeland bleef het Gramophone Company label echter wel bestaan, het label was daar, net als in Duitsland, in 1899 opgericht. Rusland en Oostenrijk volgden spoedig en binnen korte tijd was het bedrijf in 30 landen actief. De Gramophone Company gebruikte het schilderij van Francis Barraud als beeldmerk en bracht een gedeelte van zijn platen uit onder de naam His Master's Voice. Van het Gramophone Concert Record label zijn weinig platen bewaard gebleven. In Nederland is onder andere een exemplaar te vinden in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid, met een opname van Louis Davids daarop.

  • Den Haag, april 1909: Louis Davids met orkestbegeleiding. Opname: Moppen en levenswijsheden.

His Master's Voice

In 1897 werd in Groot Brittannië de Gramophone Company opgericht door William Barry Owen en Trevor Williams. Zij werden de Britse partner van Emile Berliner's, in de Verenigde Staten gevestigde, United States Gramophone Company, opgericht in 1892. Emile Berliner was de uitvinder van de grammofoonplaat. Het beeldmerk van de Britse Gramophone Company werd een schilderij van de Engelse schilder Francis Barraud waarbij een wit hondje naar een grammofoon kijkt en luistert. Het lijkt alsof zijn baasje door de toeter van de grammofoon tot hem spreekt, vandaar de uitdrukking His Master's Voice. De platen die de Gramophone Company na februari 1908 uitbracht worden daarom als His Master's Voice platen betiteld, al is HMV nooit officieel de naam van het label geweest. Ook in Amerika werd het beeldmerk gebruikt, later overgenomen door mediagigant RCA (Radio Corporation of America), dat nu weer eigendom is van Sony. In Engeland bestaat een platenwinkelketen met de naam His Master's Voice.

  • C-studio Small Queen's Hall, Londen, 26 mei 1931 : Bert Ambrose And His Orchestra; with vocal refrain by Louis Davids. Liedjes: Were you sincere (Was jij oprecht), Why shouldn't I (Waarom zou ik niet?), I'm gonna get you (Jij wordt wel anders), Laughing At The Rain (niet uitgebracht).
  • C-studio Small Queen's Hall, Londen, 27 mei 1931: Louis Davids met begeleiding van Jazz Orkest. Liedjes: De Scheveningsche Zee, Serenade aan Grietje, Het jodenkind (What's the matter with Abie), Een moeder begrijpt alles.
  • C-studio Small Queen's Hall, Londen, 28 mei 1931 : Louis Davids met begeleiding van Jazz Orkest. Liedjes: Waarom zou ik niet? (Why shouldn't I?), Adieu, mijn lange Grenadier (uit “Das Lied ist aus”), Maar ik heb jou (When I've got you), Vraag niet waarom (Frag nicht warum) (uit “Das Lied ist aus”).
  • Berlijn, 5 april 1932: Louis Davids met pianobegeleiding. Liedje: Doe het electrisch. Aangeboden door de NV Prov. Utrechtse Electriciteitsmaatschappij.
  • Studio 3 St John's Wood, Londen, 2 mei 1932: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Rijmpjes, Serenade aan Clementine (I bring a love song), In een bootje bij Schellingwou (Waiting by the Silv'ry Rio Grande), Weekend in Scheveningen.
  • Studio 3 St John's Wood, Londen, 3 mei 1932: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: De voetbalmatch (met één piano), Op de Bergen, Wat de geesten ervan zeggen, Naar de bollen, Slaap zacht (Goodnight, little girl) (met twee piano's), Maar jou heb ik niet (Got the Bench, got the Park, De Sweepstake (met twee piano's), Het is mal en toch hou je van mij (When the moon comes over the Mountains) (met twee piano's).
  • Studio 2 Abbey Road, Londen, 1 juni 1933: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Zomertelegrammen, In het zonnebad - deel 1, In het zonnebad - deel 2, Weet je nog wel oudje.
  • Studio 2 Abbey Road, Londen, 2 juni 1933: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Zuiderzee, De olieman heeft een Fordje opgedaan, Luchtkasteelen, Restanten, Lintjesregen, Zoo zijn de vrouwen, Roddelliedje, Moeder heeft haar rijbewijs.
  • Studio 2 Abbey Road, Londen, 5 juni 1934: Louis Davids met orkestbegeleiding o.l.v. dirigent John Firman. Liedjes: De zesdagsche, It was so beautiful, Sally met de roomijs-kar (uit de film Bleeke Bet uit 1934), In de Jordaan (uit de film Bleeke Bet uit 1934), Leentje uit de Lange Niezel, De Bridge-club "Kijk voor je", Op het ijs, Hein de Bruin.
  • januari 1938: Louis Davids. Opname: Ons Vorsten Kind. Het betreft hier een uitgave van His Master's Voice die nooit door is gegaan. Ter gelegenheid van de aanstaande geboorte van een koninklijke baby (prinses Beatrix) nam Louis Davids voor de AVRO het lied 'Ons Vorstenkind' op. De opnames werden gemaakt op glasplaten. Van deze plaat moest dan een copie master (persmatrijs) gemaakt worden. De AVRO heeft het label His Master's Voice gevraagd dit te doen. Het verzoek was ook om het nummer te koppelen aan een bestaande plaat JF 58, het ging uiteindelijk niet door. De opname van het lied 'Ons Vorsten Kind' is nooit teruggevonden. Wel is er de bladmuziek en zijn een brief namens de AVRO aan His Master's Voice en het antwoord uit Londen bewaard gebleven. U vindt ze hieronder:

Bladmuziek Ons Vorstenkind. Collectie Rob Muller. Brief AVRO aan His Master's Voice. Coll. Harry Coster. Brief His Master's Voice aan de AVRO. Coll. Harry Coster.

Homocord

Homokord was het label van de Homophon Company GmbH in 1905 in Berlijn opgericht. Het hoofdkantoor zat op de Alexandrienstraße in Kreuzberg. Louis en Henriëtte Davids namen er op 29 en 30 juli 1910 22 liedjes op.

  • Berlijn, 29 juli 1910: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Wat men voor den schijn doet, Haast je maar niet, De intocht van Prinses Juliana - Monolog, Serenade Espagnola - Parodie, Aan het venster, Chantecler Parodie, Alles om de vrouwen, De hoogste tijd, Ik kan geen tranen zien, Een pierewaaier - deel 1, Een pierewaaier - deel 2, De Vloo.
  • Berlijn, 29 juli 1910: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Koop een luchtballon, O Tralala Couplet, Louise!, Heb je de illuminatie gezien.
  • Berlijn, 30 juli 1910: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Op de Hoogstraat, Opschriften, De Komeet van Halley, Dat is de kunst, De Noordpool, Holland staat bovenaan.

Jumbo-Record

Rond 1906/1907 maakten Louis en Rika Davids alias het Duo Davids, een aantal opnames voor Jumbo-Record. Jumbo-Record werd in 1907 opgericht door de Carl Lindström groep met als doel om goedkope platen te produceren van de dure masters van maatschappijen als Fonotipia, Odeon, Beka, en Favorite. In 1908 werd een Britse zustermaatschappij gestart. Rond 1910 hield de Duitse tak op te bestaan, de Britse maatschappij hield het uit tot 1919, toen de naam werd veranderd in Venus Record. Bron: website russian-records.com

  • Amsterdam, ca. 1906-1907: Mej. Rika Davids en de Heer Louis Davids jr. (met pianobegeleiding), Komieke Duettisten van het Circus Carré Amsterdam. Liedjes: Een reisje langs den Ryn (Berliner Luft), Leve de stafmuziek, Paulinetje, Daar gaat ie weer voor niks, Duo uit: “Koning’k Zie zoowat” , De cakewalk, Wij zijn allen als mensch geboren, Verkeerde rijmen.

Odeon

Het label Odeon maakte deel uit van de International Talking Machine Company, gehuisvest op Lehderstrasse 24 in Berlijn. Het label werd opgericht in 1903 door Max Strauss en Heinrich Zunz met financiële hulp van Frederick M. Prescott, die zojuist was weggegaan als hoofd van de Europese tak van Zonophone. Het Odeon-label was vernoemd naar het Odeon-theater in Parijs. Het bedrijf viel al snel op omdat het dubbelzijdige platen produceerde, in een tijd dat de concurrentie alleen nog meer enkelzijdige platen produceerde. Odeon Record wist een zeer hoge geluidskwaliteit te reproduceren en was om die reden zeer geliefd bij zijn kopers. (bron: website russian-records.com) Louis Davids nam enkele tientallen liedjes op voor het Odeon-label.

  • Amsterdam, ca. 1918-1919: Louis Davids jr. met piano-begeleiding. Maatschappij: Odeon. Liedjes: Brief van een landbouwer aan zijn zoon, September, Hallo! Frisco, In het zand (Pendant van "Zandvoort aan de Zee"), Oudejaarsavond (uit de Revue Linke Louwtje), Een dagje naar het Gooi (uit de Revue Oranje Hein), In het Bosch – deel 1 (uit de revue Eenheidsrevue), In het Bosch – deel 2.
  • Amsterdam, ca. 1918-1919: Louis Davids Jr. & Margie Morris, Amsterdam. Piano begeleiding Margie Morris. Liedje: Duskey Maid.
  • Amsterdam, ca. juni 1920: Louis Davids jr., Amsterdam met orkestbegeleiding. Liedjes: Antwoord van Mientje uit de Kinkerstraat, Afscheid bij het vertrek naar Indie (uit de musical De Jantjes) (titel moet zijn “Als de tros wordt losgesmeten”), Wordt nooit verliefd (uit de musical De Jantjes), De huwelijksadvertentie, Onze Jantjes (uit de musical De Jantjes)
  • Amsterdam, ca. 1921: Louis Davids jr., Amsterdam met orkestbegeleiding van Chris van Dinteren. Liedjes: De bokswedstrijd, De boksmatch II, De meisjes van Weenen, Kleine meisjes moet men niet vertrouwen.
  • Berlijn, ca. 1921: Louis Davids jr. met orkestbegeleiding van Chris van Dinteren. Liedjes: Antwoord van Bet aan Jan, (Een) Liedje bij de wieg, Kleine meisjes moet men niet vertrouwen, De bokswedstrijd – deel 1 (Verslag van een Jordaanmoeder aan haar dochter), Filmlief, De oogen van m’n schat, Omdat jij het bent.
  • Berlijn, ca. begin 1925: Louis Davids met orkest-begeleiding. Liedjes: Scheidingsfeest, Bij de soldaten.
  • Hilversum, februari / maart 1935: Louis Davids met pianobegeleiding (Cor Lemaire). Liedjes: Als je voor een dubbeltje geboren bent (klik hier om naar een videofragment uit de film Op stap te kijken waarin Louis Davids dit liedje zingt), Oome Piet (uit de revue Van lach tot lach), Kindervragen, De liefde spreekt haar eigen taal. Deze liedjes werden ook onder het label van Parlophon uitgebracht.
  • Berlijn, 10 november 1936: Louis Davids met begeleiding. Liedje: Dat is een boffie.

Paramount Publix Corporation

Paramount Publix Corporation was onderdeel van de Paramount groep, één van de grote Hollywood studio's. Paramount werd opgericht in 1912 als de Famous Players Film Company. In 1914 werd de Paramount Pictures Company opgericht. Later gingen ze samen tot de Paramount - Famous Lasky Corporation (1927) dat in 1930 werd omgedoopt tot de Paramount Publix Corporation omdat de Paramount Publix filmtheaters van steeds grotere betekenis werden voor de keten. (bron: wikipedia.org). Net zoals de andere grote Hollywood studio's uit die tijd bestreek de reikwijdte van het bedrijf behalve de productie van films ook de distributie en vertoning ervan en hadden ze een eigen platenlabel. Louis Davids nam in de Parijse vestiging in 1930 negen nummers bij Paramount op.

  • Parijs, 1930: Louis Davids met pianobegeleiding van Nico de Rooy. De opnames vonden plaats op 33-toeren platen bij de opnames van de film Paramount on Parade. Liedjes: De moderne Saidjah / Als de tros wordt los gesmeten, Moeder gaat dansen, De kleine man, Bij de soldaten, De boksmatch, De begrafenis van ome Manus, Afscheid bij het vertrek naar Indie (Nou Tabe dan), De meisjes van Weenen, De agent van het verkeer / Een Hollands meisje.

Parlophon

Parlophon maakte deel uit van de Carl Lindström groep en werd al in 1896 door Lindström, een Zweedse uitvinder die in Berlijn woonde, opgericht. Eerst produceerde hij alleen de platen, maar al snel legde hij zich ook toe op de productie van het geluid (muziek) op de platen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een vestiging in Nederland geopend. In 1927 werd Parlphon onderdeel van het Amerikaanse Columbia. In 1931 ging op zijn beurt Columbia op in het Britse Gramophone Company. (bron: russian-records.com)

  • Berlijn, 28 januari 1932: Louis Davids met pianobegeleiding. Liedje: Wat een meisje weten moet. Louis Davids nam in 1932 één liedje op bij Parlophon in Berlijn.

Pathé

Pathé werd opgericht door de broers Charles en Emile Pathé, eigenaren van een succesvolle bistro in Parijs. Rond 1890 zagen ze op een jaarbeurs een demonstratie van een Edison phonographe, en ze kochten er één voor hun bistro. Dat was zo'n succes, dat de broers besloten om zelf phonographes te maken. In 1894 verkochten ze hun eerste exemplaren, met lege phonographe cylinders waarop klanten hun eigen geluidsregistraties konden maken. Enige tijd later gingen ze ook cylinders verkopen waar al geluid (muziek) opstond en in 1896 hadden ze opnamestudio's in Parijs, Londen, Milaan en Moskou. Rond 1905 begonnen ze met de productie van platen. De cylinders dienden meestal als master, waarop het oorspronkelijke geluid werd opgenomen. Daarna werd het geluid overgezet op verschillende dragers, platen van verschillende formaten en een ander type cylinders. Louis Davids, al dan niet met zijn zus Henriëtte, maakte enkele tientallen platen bij Pathé in Parijs. (Bron: wikipedia.org)

  • Parijs, ca. 1909: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Dat zou ik niet kunnen, Als ik in de Tweede Kamer kom.
  • Parijs, ca. 1909: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: In dat opzicht staat Holland bovenal, Levensregelen, Dat kan niet bestaan, De vrouw van Smit is er vandoor, Verschillende opschriften, Neem een eitje, Leve de stafmuziek, Integendeel!
  • Parijs, ca. 1909-1913: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: In de vuilnisbak, Isidore als aviateur.
  • Parijs, ca. 1909-1913: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Kus me Miepie, Jan Klaassen, O, mijn mopperdemop, Daar heeft men reden voor, Kees heeft opslag, Allemaal Maskerade (uit de Revue D.D.D “Door Dik en Dun”), Loflied op de liefde, O, Alida, De Amateur-Fotograaf 1e deel, De Amateur-Fotograaf 2e deel.
  • Parijs, ca. 1910: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Ik met m'n Philomijntje (uit de Revue “Flora, uitstappen”), De Volksteller (uit de Revue “Flora, uitstappen”).
  • Parijs, ca. 1910: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: O, schitterende kleuren, O, o, wat ben ik verkouden, Wat de kleine meisjes graag hebben, Dat doet ze alleen maar voor de schijn, Ieder op zijn manier, Valt er niets te soldeeren? (uit de Revue “Het laatste Nieuws”), Spreekwoordenliedjes, Je bent heusch wel de zonde waard (uit de Revue “Flora, uitstappen”), De gestolen Gioconda is weergevonden, Pinksterblommen.
  • Parijs, ca. 1911: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: O, lieve Mathilde, Het is slechts een kleinigheid, Een Gulden bladzijde uit de geschiedenis der Nederlandsche Marine - deel I (uit de Revue D. D. D. “Door Dik en Dun”), Een Gulden bladzijde uit de geschiedenis der Nederlandsche Marine - deel II (uit de Revue D. D. D. “Door Dik en Dun”), Tante Caroline, Ik ben alleen - deel 1.
  • Parijs, ca. 1911: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Ik ben alleen - deel 2, Moppie en Kleintje (uit de Revue D. D. D. “Door Dik en Dun”), Kaatje, je zoent zoo lekker - deel 1, Kaatje, je zoent zoo lekker - deel 2.
  • Parijs, ca. 1913: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Warm water, Wij vliegen, Mijn vrouw is naar de vischmarkt, Voel je wat, merk je wat?, De Turkey-Trot (Beroemde Berendans), Ik ben een "English Boy".
  • Parijs, ca.1915-1916: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Marietje en Pietje – deel 1, Marietje en Pietje – deel 2, Kelner en Buffet juffrouw – deel 1, Kelner en Buffet juffrouw – deel 2, Rooie Nel en Toffe Jan – deel 1, Rooie Nel en Toffe Jan – deel 2, Wimpie en Pimpie – deel 1, Wimpie en Pimpie – deel 2, Moppie op den Voordrachtenwedstrijd – deel 1 (alleen Louis Davids), Moppie op den Voordrachtenwedstrijd – deel 2.

Peekel Studio

Studio Peekel was een Rotterdamse platenstudio. Louis Davids nam er in 1936 één liedje op.

  • Thalia Theater, Rotterdam, 1936: Louis Davids met piano begeleiding. Liedje: Ezel.

Polyphon-Record / Gramophone Record

Polyphon Musikwerke werd in 1887 door Gustave Brachhausen in Leipzig, Duitsland opgericht. Het bedrijf was de grootste producent van speeldozen in de wereld. Het beleefde zijn hoogtijdagen in de periode 1895-1905 en tijdens de piekperiode werkten er meer dan 1000 mensen. Daarna specialiseerde het bedrijf zich in allerlei muziekautomaten als mechanische piano's en phonographen en platen. In Duitsland produceerden ze al platen voor 1905, het jaar waarin Berliner zijn vinding patenteert. (bron: russian-records.com) Louis Davids neemt in een Berlijnse studio acht liedjes voor Polyphon op.

  • Berlijn, ca. 1920: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Brief van Mientje uit Soerabaya, Toch ben ik dol op jou, Omdat ik je niet kan missen, Meisje, kom in mijn Vliegmachien, Je zult altijd mijn Engeltje zijn (met Margie Morris), Op de Zee, Potverdikkiepoetsie-Pats (revue scene Hoera we leven nog), Topie, ga je mee?

Tri-Ergon

Tri-Ergon in Berlijn produceerde platen tussen 1928 en 1932. Tri-Ergon was een gepatenteerd geluid-op-film systeem, in 1919 uitgevonden door de Duitse uitvinders Josef Engl, Hans Vogt en Joseph Massolle. Tri-Ergon betekent in het Grieks 'het werk van drie'. Het Tri-Ergon systeem werd gekocht door het Amerikaanse concern Fox en leidde uiteindelijk tot het Fox-Movietone geluidssysteem. (bron: wikipedia.org) Louis Davids ging in 1930 tweemaal naar Berlijn om er liedjes op te nemen.

  • Berlijn, ca. 1930: Louis Davids met pianobegeleiding - Persil Picture Disc. Liedje: Wat een meisje weten moet. Tri-Ergon bracht drie verschillende picture-discs, bedoeld als reclamestunt, van dit nummer uit.
  • Berlijn, ca. 1930: Gezongen door Louis Davids Jr. met Pianobegeleiding (Nico de Rooy). Liedjes: We gaan kamperen!, De liefde, Meissie, Moeder is dansen, Jongetje Klein, De Klein Hond, Bij de soldaten, Moderne Saïdja.

Van Wouw

Louis Davids nam verschillende liedjes voor reclamedoeleinden op bij de Amsterdamse klankstudio's van Van Wouw.

  • Amsterdam, ca. 1934: Louis Davids met pianobegeleiding - Primagaz Picture Disc. Liedje: ‘t Is Prima (het gas in de flesch)
  • Amsterdam, 20 november 1934: Louis Davids met pianobegeleiding. Opnames: Uiver-speech, Daar komt een Uiver gevlogen. Opnames gemaakt ter gelegenheid van de terugkeer van het vliegtuig de 'Uiver' als winnaar van de 'London-Melbournerace'. Voor de radio werd gelijktijdig een reportage gemaakt. Een beschrijving hiervan uit de catalogus Instituut voor Beeld en Geluid: "Deze reportage wordt ingeleid met zang van Louis Davids van het lied 'Er komt een Uiver gevlogen' (begin). De verslaggever spreekt kort met familie van de bemanning, die blij is dat de mannen ongedeerd terugkeren. De 'Uiver' vliegt rondjes boven Schiphol. De bouwer van de 'Uiver', de heer A. Fokker, is aanwezig voor huldiging. Het publiek juicht terwijl de Uiver langstaxiet. De Militaire Kapel brengt hulde door met de instrumenten te wuiven".
  • Amsterdam, ca. 1936: Louis Davids met pianobegeleiding. Liedje: Een kopje thee zal u smaken. Enkelzijdige aluminium lakplaat loonpersing Van Nelle (?)

Zonophone / Gramophone Company

Zonophone of Zon-O-Phone werd in 1899 als platenlabel in Camden, New Yersey in Amerika door Frank Seaman opgericht. Hij had de grammofoontechnology gestolen van Emil Berliner. Talloze rechtzaken volgden. In het Amerikaanse gebied dat het label bestreek werd vanaf 1903 verder gegaan onder de naam The Victor, in Europa werd het de Gramophone & Typewriter Company (later de Gramophone Company die op zijn beurt het label His Master's Voice zou lanceren). Gramophone Company bleef de naam Zonophone wel gebruiken om goedkopere platen in de markt te zetten. (bron: website russian-records.com). Louis Davids maakte in 1908 en 1909 21 platen bij het label Zonophone, waarvan de meeste samen met zijn zus Henriëtte.

  • Den Haag, juni 1908: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Aan het strand van de Zuiderzee, De vloo, Walzertraum: Piccolo, piccolo, tsjin, tsjin, tsjin, Weet u wat er gebeurd is?, Laat ons profiteeren, Tot 's morgens vijf uur, Die heeft iets gegeten, dat hij niet verdragen kan; Uit onze moppentrommel.
  • Den Haag, juni 1908: Louis met pianobegeleiding. Liedjes: Alles om de vrouwen, Doe er een deksel op: Guide coupletten, Aan het venster.
  • Den Haag, april 1909: Louis Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Ik kan geen tranen zien, Louise! Louise!, Moppen en levenswijsheden, De koopman in Pippolos, Haast je maar niet, Wat me onmogelijk is, Diverse opschriften, Dat heb je er nou van.
  • Den Haag, april 1909: Duo Louis en Henriëtte Davids met orkestbegeleiding. Liedjes: Holland staat bovenaan, Wenken voor jonge mannen.

Heruitbreng op CD of DVD

In de loop der tijd hebben veel artiesten de liedjes van Louis Davids opnieuw opgenomen. Ook zijn veel van de liedjes van Louis Davids opnieuw uitgebracht op verzamel LP's of -cd's. Hieronder vindt u een selectie.

  • 1970-1975: De allerbeste van Louis Davids. Emidisc (C 048-50 649), 1970-1975 (ca.). LP, 45 minuten. Met de volgende twaalf liedjes: 1. De olieman heeft een Fordje opgedaan - 2. Naar de bollen - 3. Weet je nog wel oudje - 4. Mina (ze zet zo'n lekker bakje koffie) - 5. Zuiderzee - 6. Ich kuesse ihre Hand Madame - 7. De voetbalmatch - 8. De sweepstake - 9. Als je voor een dubbeltje geboren bent - 10. Sally met de roomijskar - 11. Restanten - 12. De kleine man.
  • 1980: De grote kleine man. EMI / 1A 03426479. LP. De meeste van deze historische opnamen zijn afkomstig uit het privé archief van Han Peekel. Het nummer De ezel is live opgenomen in het Thalia theater in 1936 te Rotterdam. De liedjes: 1. De kleine man 2. De olieman heeft een Fordje opgedaan 3. Naar de bollen 4. Weet je nog wel oudje 5. De voetbalmatch 6. Als je voor een dubbeltje geboren bent 7. Mina (Ze zet zo'n lekker bakkie koffie) 8. De begrafenis van Ome Manus 9. In de Jordaan (uit de film "Bleeke Bet") 10. De Scheveningse zee 11. Bridgeclub Kijk voor je 12. De ezel 13. Lintjesregen 14. Trui gaat filmen 15. We gaan kamperen 16. Bij de soldaten 17. In het zonnebad deel 1.
  • 1983: De zoon van Louis Davids: De zoon van Louis Davids. Ariola / 205.860. LP. Musical gebaseerd op de liedjes van Louis Davids, Jacques van Tol en Maggie Morris. 1. De Scheveningse zee (zang: Gerrie van der Klei), 2. De kat zat op het plat (zang: Karin Bloemen), 3. Luchtkastelen (zang: Jan Mesdag), 4. Maar ik heb jou (WhenI've got you) 5. Zo zijn de vrouwen (zang: Lex Goudsmit) 6. Ich küsse ihre Hand, Madame (zang: Johan Ooms ), 7. Als je voor een dubbeltje geboren bent (zang: Jenny Arean), 8. De zesdaagse (zang: Joost Prinsen), 9. De kleine man (zang: Johan Ooms), 10. Goocheme Sally (zang: Lex Goudsmit), 11. Hein de Bruin (zang: Gerrie van der Klei en Joost Prinsen), 12. Wees tevreden met een heel klein beetje (Jenny Arean en Jan Mesdag) 13. Geen Nieuw-Zeeland; geen miljoen (zang: Jenny Arean en Jan Mesdag), 14. En nou tabeh dan (zang: Jenny Arean).
  • voor 1988: Louis Davids. 12 Grote successen van de grote kleine man. EMI / 5C038-25569. LP, samenstelling: Bart de Groot. De liedjes: 1. De kleine man, 2. Naar de bollen, 3. In de Jordaan (uit de film "Bleeke Bet"), 4. Leentje uit de Lange Niezel, 5. Een Hollands meisje, 6. De voetbalmatch, 7. De olieman heeft een Fordje opgedaan, 8. Mina (ze zet zo'n lekker bakkie koffie), 9. De begrafenis van Ome Manus, 10. De zesdaagse, 11. Als je voor een dubbeltje geboren bent, 12. Weet je nog wel oudje.
  • 1989: Louis Davids : De grote kleine man, deel 1. EMI (7 93054 2), 1989. CD, ca. 60 minuten. Authentieke geluidsopnamen overgenomen van oude 78-toeren platen uit de EMI-archieven. Met 24 liedjes waarvan de meeste geschreven door Jacques van Tol op muziek van Louis David: 1. De Scheveningsche zee - 2. Het jodenkind - 3. Waarom zou ik niet - 4. Maar ik heb jou - 5. In een bootje bij Schellingwou - 6. De sweepstake - 7. Weekend in Scheveningen - 8. De voetbalmatch - 9. Het is mal maar toch hou je van mij - 10. Naar de bollen - 11. Zomertelegrammen - 12. Luchtkastelen - 13. In het zonnebad deel 1 - 14. In het zonnebad deel 2 - 15. Zuiderzee - 16. De olieman heeft een fordje opgedaan - 17. Moeder heeft haar rijbewijs - 18. Weet je nog wel oudje - 19. Zoo zijn de vrouwen - 20. De zesdaagsche - 21. Hein de Bruin - 22. Op het ijs - 23. Sally met de roomijskar - 24. In de Jordaan.
  • juli 1990: Louis Davids : De grote kleine man, deel 2. EMI 7930552. Cd, 65 minuten. 1. Jij wordt wel anders, 2. Was jij oprecht, 3. Waarom zou ik niet, 4. Adieu mijn lange grenadier, 5. Op de bergen, 6. Restanten, 7. Lintjesregen, 8. It was so beautiful, 9. De bridgeclub, "kijk voor je", 10. Leentje uit de lange miezel, 11. Op het ijs, 12. Mina (zet zo’n lekker bakje koffie), 13. De kleine man, 14. De geboortje van Jantje, 15. Moeder wil dansen, 16. De begrafenis van ome Manus, 17. Als de tros wordt losgesmeten, 18. De bokswedstrijd, 19. Bij de soldaten, 20. Afscheid bij het vertrek naar Indie.
  • Januari 1994: Casino Variété. Elsophone 93001, Waddinxveen. Cd. Compact disc met negentien Nederlandse liedjes van variété-artiesten uit de jaren 1900-1930. De opnames zijn afkomstig van 78 toerenplaten en cilinders, in het geval van Louis Davids allemaal gemaakt voor het label Pathé. Vijf liedjes worden door Louis Davids gezongen: - Het is slechts een kleinigheid (oorspronkelijke editie van Pathé 30697, 1921) - De Turkey-trot (Berendans) (oorspronkelijke editie van Pathé, ca. 1913) - Als ik in de tweede kamer kom (oorspronkelijke editie van Pathé 30511 / 38494, 1921) - Tante Ant uit Broek in Waterland (oorspronkelijke editie van Jumbo 16890, 1916) - Verschillende opschriften(oorspronkelijke editie Pathé 30507 / 38358, 1911).
  • 1995: Heintje en Louis Davids Revue. Theater Instituut Nederland, 1995. CD, 40 minuten. Uitgave van Theater Instituut Nederland met twaalf opnames van broer en zus Davids uit historische collectie van het instituut: 1. Ik ben verliefd (Heintje Davids) - 2. Het mooiste zijn de beentjes (Heintje Davids) - 3. Een reisje langs de Rijn (Louis Davids) - 4. De volksteller (Louis Davids) - 5. Ik met m'n Philomijntje (Louis Davids) - 6. De kleine man (Louis Davids) - 7. Het jodenkind (Louis Davids) - 8. Moeder wil dansen (Louis Davids) - 9. De Scheveningsche zee (Louis Davids) - 10. De gestolen Gioconda is weer gevonden (Heintje & Louis Davids) - 11. Je bent heusch wel de zonde waard (Heintje & Louis Davids) - 12. Rooie Nel en Toffe Jan (Heintje & Louis Davids).
  • 1995: Liedjes uit de films Op stap, De Jantjes en Bleeke Bet. Theater Instituut Nederland, 1995. CD, 33 minuten. Uitgave van Theater Instituut Nederland met tien opnames van liedjes uit drie speelfilms waaraan Louis Davids zijn medewerking: 1. Omdat ik zoveel van je hou (Heintje Davids & Sylvain Poons) - 2. Draaien (Heintje Davids & Sylvain Poons) - 3. Bleeke Bet potpourri (Heintje Davids) - 4. Op Stap potpourri (Heintje Davids) - 5. Sally's roomijslied (Sylvain Poons) - 6. In de Jordaan (Louis Davids) - 7. Ouverture "De Jantjes" (instrumentaal) - 8. Als je voor een dubbeltje geboren bent (Louis Davids) - 9. Als de tros wordt losgesmeten (Henri Wallig) - 10. Nou tabé dan (Henri Wallig).
  • 1999: Louis Davids. Favorieten (FAV 1-95202), 1999. CD, 74 minuten. Deze CD bevat 25 typische 'Davids-liedjes, uitgevoerd door Louis Davids. De opnames zijn afkomstig uit de archieven van het Theater Instituut Nederland, Harry Coster en Jeroen Trots. De liedjes: 1. De begrafenis van Oome Manus - 2. De kleine man - 3. Een liedje bij de wieg - 4. Ich küsse ihre Hand, Madame - 5. We gaan kamperen - 6. De liefde - 7. Meissie - 8. Moeder wil dansen - 9. Jongetje klein - 10. De kleine hond - 11. Bij de soldaten - 12. De moderne Saïdjah - 13. De filosoof - 14. Zoodra je geld hebt (- 15. 't Is voor de bakker - 16. Mina - 17. Een Hollandsch meisje - 18. De geboorte van Jantje - 19. 't Was een zomeravond - 20. Naar buiten - 21. Wees tevreden - 22. Als je voor een dubbeltje geboren bent - 23. Oome Piet - 24. Kindervragen - 25. De liefde spreekt haar eigen taal.
  • juni 2008: De jonge Louis Davids. ISBN: FAV: 1-95210. Uitgever: Theater Instituut Nederland. Op deze cd worden voor het eerst opnamen uitgebracht die stammen uit de eerste twintig jaar van Louis Davids’ carrière. De opnametechniek was nog primitief en de opnamen vonden plaats zonder microfoon en versterking. Men zong zo luid mogelijk in een toeter, waardoor een naald trilde in een draaiende wasplaat; die werd vervolgens afgegoten en zo kon het geluid gereproduceerd worden. De liedjes: 1. Scheidingsfeest, 2. Bij de soldaten, 3. Trui gaat filmen, 4. Haar pagekopje, 5. Op de zee, 6. Zandvoort nummer twee, 7. Een liedje bij de wieg, 8. De kleine meisjes moet men niet vertrouwen, 9. De bokswedstrijd: verslag van een Jordaanmoeder aan haar dochter, 10. De meisjes van Weenen, 11. Onze Jantjes, 12. Wordt nooit verliefd, 13. Als de tros wordt losgesmeten, 14. Duskey Maid (met Margie Morris op piano), 15. Waarom is de zee bij Scheveningen (met Margie Morris), 16. Wat een herrie met vader, 17. Tante Caroline, 18. Als menschen geboren (met Henriëtte Davids), 19. De cake walk (met Henriëtte Davids), 20. Een reisje langs den Rijn (met Rika Davids)