Louis Davids: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Louis Davids, 1935. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Louis Davids:


Louis Davids: Audio

Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waaruit het talent van Louis Davids blijkt.

1907: De cakewalk

door: Louis Davids en Henriette Davids.

Louis Davids was een man die altijd zeer met zijn tijd meeging. Ook aan het begin van zijn carrière. In dit lied gaat hij in op de nieuwste dansrage ‘De cakewalk’. Op humoristische wijze vertelt hij samen met zijn zus Henriette over de ontstaansgeschiedenis van deze dans. Een jaar eerder had hij dit nummer al opgenomen met zijn andere zus Rika met wie hij het Duo Davids vormde. Rika trouwde met een Engelsman, waarna Heintje haar plaats innam. Bron: Favorite Muster-Platte; mx. 624-b, Collectie TIN.

1919: In het bosch (deel 1 en 2)

door: Louis Davids.

Dit lied is de oerversie van Louis Davids’ Jordaanrepertoire. Liedjes en sketches over deze vrolijke volksbuurt bestonden al veel langer, maar met dit lied waagde Louis Davids zich ook in dit genre. Hij had er veel succes mee. Toen Davids in 1925 met Jacques van Tol ging werken, gaf hij aan meer van dit soort werkjes te willen spelen, hetgeen resulteerde in vele Jordaanklassiekers als De olieman heeft een Fordje opgedaan, De voetbalmatch, We gaan naar buiten (waar de vogeltjes fluiten) en Naar de bollen. Bron: Columbia D6400; mx. 68541 / 68542, Collectie TIN.

1921: Liedje bij de wieg

Gezongen door Louis Davids, Geschreven door Otto Zeegers.

Liedje bij de wieg werd tijdens de Eerste Wereldoorlog geschreven door de sociaal bewogen Otto Zeegers. De platenindustrie was ook toen al internationaal en platen werden opgenomen in Duitsland, Engeland of Frankrijk, wat door de oorlogsomstandigheden uiteraard niet mogelijk was. Gelukkig heeft Louis Davids dit lied nog jaren op zijn repertoire gehouden, en hem meerdere malen opgenomen. De hier te beluisteren opname is gemaakt in Londen op 4 juni 1929’. Bron: Columbia D10066 / DH640; mx WF5698-1.

1925: Het scheidingsfeest

Gezongen door Louis Davids, Geschreven door Jacques van Tol.

Na de scheiding van Davids met Margie Morris, zocht Davids een nieuwe partner. Deze vond hij in de persoon Jacques van Tol. Van Tol, die al vele liedjes had verkocht op de liedjesbeurs, bleek een schot in de roos. Hij zou Louis Davids de rest van zijn leven blijven voorzien van nieuw repertoire. Het scheidingsfeest is het eerste lied dat Van Tol voor Davids schreef. Bron: Odeon 313987; mx. Da 1019, Collectie Theater Instituut Nederland.

1929: De kleine man

door: Louis Davids.

De kleine man is het lied waarmee Louis Davids het meest geassocieerd wordt. Het lied is geschreven als spiegel over het kleinburgerlijk denken. Het grote publiek heeft dit echter nooit begrepen. Louis Davids, die zelf klein van stuk was, maar een groot artiest, werd vooral door dit lied verder aangeduid als ‘De grote kleine man’. Bron: Columbia D10065 / DCH1; mx WF568-1, Collectie Theater Instituut Nederland.

1930: Afscheid bij het vertrek naar Indië (Nou, tabé dan)

Gezongen door: Louis Davids

Toen de toneelleider Herman Bouber in 1919 Louis Davids vroeg om eens wat liedjes te schrijven voor zijn Jordaanstukken, resulteerde dit in een reeks klassiekers. Vooral de stukken Bleeke Bet en De Jantjes worden nog steeds gespeeld en bevatten klassieke liedjes als In de Jordaan, Ode aan de Westertoren, Wordt nooit verliefd en Als de tros wordt losgesmeten. De muziek werd geschreven door Davids’ jonge liefde Margie Morris. Toen Louis Davids in 1930 werd gevraagd enkele pauzefilmpjes op te nemen voor de firma Paramount, kon hij het lied zingen zoals bedoeld. Voor plaatopnamen was men in deze tijd altijd gebonden aan de lengte van de plaat. Voor film was dat niet meer nodig, waardoor hij veel meer tijd kon nemen om dit lied tot zijn recht te laten komen. De geluidskwaliteit van de film was nog niet geweldig, maar de kracht van deze uitvoering compenseert dat volledig. De pianobegeleiding is van Nico de Rooy. Bron: Paramount pictures, Collectie Theater Instituut Nederland.

1933: Zomertelegrammen

Gezongen door: Louis Davids

Louis Davids speelde vooral in de revue. Maar in de zomermaanden had hij zijn eigen cabaretprogramma in het Kurhaus in Scheveningen. Davids heeft waarschijnlijk daarom het nodige zomerse repertoire opgenomen als Weekend in Scheveningen, Het zonnebad en De Scheveningse zee. Het lied Zomertelegrammen is een mooie collage van zomerse uitdrukkingen in telegramstijl. Bron: HMV B 4964; cat. 30-10971; mx. OB 6579-2, Collectie Theater Instituut Nederland.

19 mei 1935: Voordracht Het Jordaanepos

Gezongen door: Louis Davids; begeleiding op de piano door Cor Lemaire.

Louis Davids leed aan astma, hetgeen goed te horen is aan deze opname. Zoals in de aankondiging te horen is, had Davids grootse plannen met dit werk. Het zou er niet meer van komen; Davids was te ziek om dit stuk af te maken en het zou blijven steken bij deze enkele radio opname. Dat de plaat een keer overslaat moeten we dus maar voor lief nemen… Louis Davids overleed op 1 juli 1939. Bron: KRO radio-opname, Collectie Theater Instituut Nederland.

2 november 1936: sketch De devaluatie

Door: Louis Davids.

Deze live opname in Heerlen op 2 november 1936 toont Louis Davids als een voortreffelijk conferencier. Davids behoorde samen met Johan Buziau tot de weinige revue artiesten, die in hun revues nog aandacht hadden voor de acualiteit. Het was crisis in het land en op 27 september van dat jaar was de gulden 15% gedevalueerd. In deze sketch speelt Louis Davids een pontjesbaas, die een klant uitlegt hoe dat met die devaluatie nu eigenlijk zit. De sketch wordt afgesloten met een lied. Bron: Collectie Theater Instituut Nederland.