Jorge Fatauros

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJorge Fatauros
BeroepDanser, Fotograaf

Biografie

Jorge Fatauros is van 1972 tot 1998 als dansfotograaf actief geweest. Hij heeft gefotografeerd voor gezelschappen als Het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet en Werkcentrum Dans. Fatauros richtte zich uitsluitend op de dans en heeft niet voor andere podiumkunsten gefotografeerd.

Fatauros heeft een achtergrond als klassiek danser. Jaren lang heeft hij gedanst voor onder andere het Nederlands Dans Theater, het Stuttgarter Ballett en Het Nationale Ballet. Nadat hij daar in 1972 mee is gestopt, is hij zich gaan richten op de dansfotografie. Zijn interesse hierin is een voortvloeisel vanuit zijn hobby.

Als dansfotograaf heeft Fatauros een zeer conventionele insteek. Hij fotografeert de balletten van midden voor, het ideale toeschouwersstandpunt. Enkele malen neemt hij een positie iets van zij in, maar nooit verlaat hij het toeschouwersstandpunt of betreedt hij het podium. Doordat hij meestal medium en overzichtfoto’s maakt, geven zijn foto’s een overzichtelijke blik op het toneel die de toeschouwer ook ziet. Fatauros zoomt niet in op details of emoties, maar laat het geheel zien. De dansers worden vaak helemaal, ten voeten uit, weer gegeven. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de dans en de preciese uitvoering hiervan. Het gevoel voor timing van de fotogaaf is hierbij belangrijk, een fractie van een seconde te laat afdrukken en de pose is al niet meer in zijn hoogtepunt, waardoor de spanning uit de foto is. Door precies de top van de beweging weer te geven, ontstaat het gevoel dat deze eeuwig door blijft gaan. Een voorbeeld hiervan is het gewichtsloze moment in de sprong. De danser lijkt niet naar boven of naar beneden te gaan, maar te blijven zweven in de lucht. Fatauros is een ster in het vast leggen van de hoogtepunten, wat waarschijnlijk mede veroorzaakt wordt door zijn achtergrond in de dans.

Bij het fotograferen van het corps de ballet is de juiste timing moeilijker. Het is nagenoeg onmogelijk voor de dansers om compleet synchroon een beweging uit te voeren. Dit valt meestal niet op bij het zien van de voorstelling, door de snelheid van de dans. Maar een foto is een registratie van een fractie van een seconde, waardoor zulke onzuiverheden vaak wel naar voren komen.

Waar andere fotografen de dansers naderen en op een dynamische, intensieve manier weergeven, houdt Fatauros nog steeds afstand tot de dansers en geeft ze meer objectief weer. Zijn foto’s zijn over het algemeen donker, wat vooral door de zwarte achtergronden en lastige belichting van het toneel wordt veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat de eventuele zwarte danskleding van de dansers weg valt tegen de achtergrond. Dit resulteert vaak in onduidelijke beelden. Fatauros maakt gebruik van een neutraal tot sterk contrast, al naar gelang het soort ballet en de belichting toelaat. De foto’s van de klassieke balletten hebben vaak een neutraal contrast, waardoor er duidelijk herkenbare beelden ontstaan. Bij meer modernere dansen heeft hij meer speling. Inherent aan de eisen van de klassieke dansfotografie tonen de foto’s geen bewegingsonscherpte.

Fatauros is een conventionele dansfotograaf die de dans voor zich laat spreken in zijn foto’s zonder zelf creatieve toevoegingen te maken. Hij laat de dansers echter nooit poseren voor de foto, maar fotografeert hen tijdens de dans. Hierdoor zijn de foto’s spannender en bezitten ze een gevoel van dynamiek. Met als gevolg dat de foto’s een uitstekende weergave van de voorstelling zijn.

Opdrachtgevers

Jorge Fatauros heeft onder andere gefotografeerd voor:

Theater/Dans

Voor een overzicht van Danser Jorge Fatauros zie Alle voorstellingen van Jorge Fatauros

Voor een overzicht van Fotograaf Jorge Fatauros zie Fotografie Jorge Fatauros

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners