Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Jon Dekker

Jon Dekker.jpg

NaamJon Dekker
Volledige naamJohannes Marinus Dekker
Geboortedatum31 mei 1956
Geboorteplaats Rotterdam
BeroepDecorontwerper

Jon Dekker is een interieurarchitect, meubelontwerper, decorontwerper en artdirector. In de Collectie Industriële Vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam is zijn stoelontwerp ‘Portes’ van Rosenthal einrichtung opgenomen.

Jon Dekker werd opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie, afstudeerrichting Architectonische Vormgeving. Tijdens zijn studie heeft hij stage gelopen bij Toer van Schayk en werkte mee aan het decor van Adam in ballingschap van het Publiekstheater. Hij heeft als artdirector televisieproducties vormgegeven voor producent Theorema Films. In 1984 heeft hij het toneeldecor ontworpen voor Angst & Hoop van de BRD van Franz Xavier Kroetz bij het Handke-Weiss gezelschap. In 1985 maakte hij het toneeldecor en de kostuums van Angst om bang van te worden door het Snater theater i.s.m. Lies Willers. In 1986 ontwierp hij het toneeldecor Hamlet van Shakespeare, geregisseerd door Gerardjan Rijnders bij het Publiekstheater.

Als ruimtelijk ontwerper heeft hij in 1988 het interieur van het kantoor van Het Nationale Toneel in ’s Gravenhage ontworpen. Van 1997-1998 zijn er naar zijn ideeën architectuur en design documentaires geproduceerd en uitgezonden bij de NPS-televisie. Hij is senior interieurarchitect en lid van de directie geweest bij Zeinstra van der Pol Architecten van 2000-2007. Op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft hij leidinggegeven aan de afstudeerrichting Spatial Design als hoofddocent/studieleider van 2009-2020. Jon Dekker is lid van de Raad van Advies van Academie Artemis Amsterdam.


Jon Dekker heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Jon Dekker heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Jon Dekker heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.