Joke Nijland

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joke Nijland.jpg
NaamJoke Nijland
Geboren7 januari 1955
Amsterdam
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel

Biografie

Joke Nijland studeerde aan de “Kweekschool voor kleuterleidsters” en later aan de “Pedagogische Academie” en werkte een aantal jaren als onderwijzer. Daarnaast was zij van 1979 tot 1985 medewerker bij een mensenrechten organisatie voor Inheemse Volken, die o.a. in 1980 Het 4e Russel Tribunaal organiseerde.

In 1982 startte zij een poppentheater en bracht haar voorstellingen onder de naam Spektakel Poppentheater naar theaters, scholen, buurthuizen en festivals door heel Nederland. Voorstellingen werden gerealiseerd in samenwerking met andere theatermakers/regisseurs en musici. Titels:‘De autokikker’; ‘De Fruitreis’; ‘Het kleine zwarte visje’; ‘Waar is Pummeltje?’; ‘Nij & Ko’; ‘Bo de Boekenwurm’.

In het televisieprogramma Kiekeboe van de KRO in seizoen 1991 deed zij het handenspel en in poppenfilm producties van studenten aan de filmacademie in Amsterdam was zij stemacteur.

Daarbij had zij van 1991 tot 1993 een eigen poppentheater op locatie: Poppentheater Mirakel aan de Stromarkt in hartje Amsterdam, naast de Koepelkerk.

In 1993 stopte zij met het maken van poppentheater, hoewel zij in het seizoen van 2000 tot 2001 nog het poppenspel deed in het wekelijkse kinderprogramma 'Mijn bed kan vliegen' van Emma tv in het VU medisch Centrum te Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners