Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamIna Boudier-Bakker
Volledige naamKlaziena Boudier-Bakker
GeboortedatumAmsterdam, 15 april 1875
OverlijdensdatumUtrecht, 26 december 1966
BeroepSchrijfster

Ina Boudier-Bakker was een Nederlands schrijfster van romans. Haar bekendste werk is De klop op de deur uit 1930.

Ina Bakker trouwde op haar 27ste met Henry Boudier, directeur van de PTT. Vanwege zijn werk verhuisden ze regelmatig, zo woonden ze in Utrecht, Vianen, Aerdenhout en Groningen. In 1929 is ze weer teruggekeerd naar Utrecht.

In 1902 schreef ze haar debuut, de novelle Machten, maar ze veroverde pas echt haar plaats tussen de grote Nederlandse auteurs met haar roman Armoede, die zij in Utrecht schreef. Ook daar schreef ze in 1930 haar nu bekendste boek, De Klop op de Deur, dat in 1970 werd bewerkt voor de televisie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde zij elke daad van terreur vast in verzen, die ze vlak na de oorlog heeft voorgedragen in de Pieterskerk.

Na de oorlog werd het leven van Boudier-Bakker beïnvloed door ziekte van haar man en haarzelf en door de dood van haar man in 1952. Daar liet ze zich niet door uit het veld slaan en ze heeft nog een flink aantal werken geproduceerd, waaronder Finale (1957) dat een groot succes was. Ina's oeuvre werd in 1963 bekroond met de Tollens-prijs.


Ina Boudier-Bakker heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Ina Boudier-Bakker heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Ina Boudier-Bakker heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Verleden Auteur (schrijver libretto, scenario) De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1902/1903 9 december 1902
Het hoogste recht Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Het Tooneel 1911/1912 22 maart 1912 Adriaan van der Horst
Springvloed Auteur (schrijver libretto, scenario) Het Schouwtooneel 1925/1926 24 december 1925 Adriaan van der Horst
De klop op de deur Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1931/1932 19 december 1931 August Defresne
Oud-hollandsche gedichten Auteur (schrijver libretto, scenario) Roosje Driessen 1939/1940 8 oktober 1940

Werk

Wanneer haar omvangrijke oeuvre ingedeeld zou moeten worden bij een stroming, zou het het weinig eerbiedige etiket van "huiskamerrealisme" of "damesroman" krijgen. Deze laatste typering is ooit door de criticus Menno ter Braak geïntroduceerd voor boeken die verschenen tijdens de nadagen van het naturalisme en die doorgaans door vrouwelijke auteurs werden geschreven. In deze boeken werden de meest uitgesproken naturalistische kenmerken zo afgezwakt dat een veelal vlot leesbaar, realistisch verhaal over het wel en wee van een huisgezin overbleef. Hierin werd veel aandacht besteed aan uitgebreide detailbeschrijvingen en psychologische uitweidingen. Ina Boudier-Bakker was, gezien haar bijnaam "koningin van de Nederlandse damesroman", een soort meesteres op dit gebied.

Hoewel zij zeer veel gelezen is, werd de waardering van het publiek niet gedeeld door de critici. Over De Klop op de Deur publiceerde De Gids ooit als grap de zgn. kortste recensie: "Niet open doen!". Menno ter Braak zette zich sterk af tegen "de gemoedelijke huiskamer van de psychologische roman". Bovendien heeft hij de reputatie van Ina Boudier-Bakker definitief geknakt door haar in 1935 te beschuldigen van plagiaat in haar roman 'Vrouw Jacob. In de huidige tijd is er evenmin veel waardering voor haar werk, een hedendaagse literatuurhistoricus kwalificeerde het als "even overvloedig als uniform".

In 1963 ontving zij de Tollensprijs voor haar gehele oeuvre.

Trivia

In Utrecht aan de Ina Boudier-Bakkerlaan is een middelbare school gevestigd. Deze school heeft voor haar nieuwsbrief de treffende titel 'De Klop op de Deur'.

Bronnen