Hans van Manen: Biografie - Eerbetoon

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans van Manen. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Hans van Manen:

Eerbetoon

Hans van Manen. Foto: Simon Pot, 1985. Collectie TIN.

Hans van Manen werd vele malen gelauwerd, onder meer met de Sonia Gaskellprijs voor zijn hele oeuvre en de Choreografieprijs van de VSCD, de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties, voor zijn ballet Two in 1991. In 1992 werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de versierselen uitgereikt bij de viering van zijn 35-jarig jubileum als choreograaf.

In 1993 ontving Hans van Manen de prestigieuze Deutsche Tanzpreis. In december 1996 ontving hij de Bob Angelo Penning 1996 van het COC ‘voor de wijze waarop hij in zijn balletten en fotografie gestalte heeft gegeven aan beelden van mannen en vrouwen, menselijke relaties en sexualiteit, die in menig opzicht bevrijdend mogen heten.'

Op het Edinburgh International Festival 1998 werd Hans van Manen geëerd met een retrospectief; als bekroning op zijn oeuvre ontving hij de Archangel, de Edinburgh Festival Critic's Award 1998.

In 2000 werd aan Hans van Manen de Erasmusprijs uitgereikt vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlands dans. In november 2004 ontving hij de Muziekprijs van de stad Duisburg. "Van Manen heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de dansgeschiedenis van de 20e eeuw. In de danstaal die hij door de jaren heen ontwikkeld heeft, is hij altijd van de muziek uitgegaan", aldus de jury.

In mei 2005 werd Hans van Manen onderscheiden met de Benois de la Danse voor Lifetime Achievement; hij ontving tevens de Grand Pas Award.

Enkele boeken werden aan hem gewijd, waaronder: "Hans van Manen. Modern ballet in Nederland" van Keso Dekker (Amsterdam 1981) , "Hans van Manen: foto's, feiten, meningen" van Marc Jonkers (Amsterdam 1992) en "Hans van Manen. Leven en werk" van Eva van Schaik (Amsterdam 1997).

Hans van Manen werd 11 juli 2007 75 jaar. Om Nederlands grootste choreograaf te eren organiseerde Het Nationale Ballet in de herfst van 2007 het "Hans van Manen Festival". Tijdens het festival dansten gerenommeerde dansgezelschappen uit de hele wereld de balletten van Van Manen. Het Nederlandse publiek had daardoor de mogelijkheid om voor eens en altijd te zien waarom zijn choreografieën zo veel betekend hebben voor de dans in binnen- en buitenland. Introdans Ensemble voor de Jeugd opende in Arnhem het seizoen 2007/08 met VANMANENMIX, een voorstelling met Van Manen-repertoire voor jong en oud(er).

Met Celebrating Hans presenteerde het Nederlands Dans Theater een speciale avond rond het werk van Hans van Manen. Deze unieke voorstelling was te zien op 14 en 15 september 2012.

Het Nationale Ballet bracht in het seizoen 2012-13 een eerbetoon aan Hans van Manen met de uitvoering van zijn balletten Grosse Fuge, Four Schumann Pieces, Two Pieces for HET en Frank Bridge Variations.

Cinedans – Dance on Screen 2013 presenteerde in samenwerking met Het Nationale Ballet in Amsterdam een speciaal programma dat draaide om het werk van meesterchoreograaf Hans van Manen en videomaster Henk van Dijk. Camera op Van Manen was een eerbetoon aan beide kunstenaars, dat hun bijzondere bijdrage aan de dans en de dansop-film in beeld brengt.

Hans van Manen werd op 21 mei 2013 onderscheiden met de Benois de la Danse voor zijn werk Variations for Two Couples. Dit ballet ging in februari 2012 in premiere bij Het Nationale Ballet.

In 2016 weigerde Hans van Manen een ere-onderscheiding van de Turkse staat. Turkije wilde hem eren als "Choreograaf van de Eeuw", maar Van Manen nam de titel niet aan, "om de doodeenvoudige reden dat kranten worden gemuilkorfd en journalisten die gewoon hun werk doen in de gevangenis terechtkomen".

In 2017 werd Hans van Manen door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur des Arts et Lettres, de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk.

Overzicht

  • 1960 Staatsprijs choreografie Feestgericht
  • 1963 Staatsprijs choreografie Symphony in Three Movements
  • 1963 Eerste prijs voor bijdrage als danser aan Festival Théâtre des Nations Parijs
  • 1964 EMS-prijs voor choreografie (samen met Rudi van Dantzig)
  • 1965 Staatsprijs choreografie Essay in de Stilte
  • 1970 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • 1971 Prijs van Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk voor de choreografie Snippers
  • 1974 Prijs van de Kritiek, door Kring van de Nederlandse Theatercritici
  • 1976 Mr. H.J. Reinink-penning voor bijzondere verdiensten bij het bevorderen van de culturele uitwisseling met het buitenland
  • 1985 Nederlandse choreografieprijs, Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties
  • 1987 Hans van Manen wordt benoemd als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Nijmegen. Op 8 november spreekt hij zijn inaugurele rede uit.
  • 1991 Choreografieprijs VSCD (Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties) voor zijn Ballet Two
  • 1992 Officier in de Orde van Oranje Nassau
  • 1993 Deutsche Tanzpreis
  • 1996 Bob Angelo Penning van het COC ‘voor de wijze waarop hij in zijn balletten en fotografie gestalte heeft gegeven aan beelden van mannen en vrouwen, menselijke relaties en sexualiteit, die in menig opzicht bevrijdend mogen heten.'
  • 1998 Archangel, de Edinburgh Festival Critic's Award 1998
  • 2000 Erasmusprijs voor zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlands dans
  • 2004 Muziekprijs van de stad Duisburg
  • 2007 Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw
  • 2013 Gouden Eeuw Reward