Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


VVLogohome.jpg

NaamGoeroedath Kallasingh
Geboortedatum23 november 1935
Geboorteplaats Vreeland
Overlijdensdatum23 april 1998
Overlijdensplaats Den Haag

Goeroedath Kallasingh (1935 – 1998) was een Surinaamse in Nederland geboren regisseur en toneelschrijver.

Op elfjarige leeftijd begon Goeroedath met een zangcarrière die haar hoogtepunt zou vinden in The Indian Orchestra. Later begon hij met acteren in films en toneelstukken, onder andere bij Toneelgezelschap Thalia. Daarnaast werkte hij onder andere ook als nieuwslezer voor het hindostaanse journaal bij verschillende radiozenders. Op 24-jarige leeftijd begon hij toneelstukken te schrijven en te regisseren. Zijn stukken kenmerken zich door sociaal-realistische thema’s en de invloed van het hindostaanse cultuurgoed. Kallasingh streefde ernaar dit cultuurgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Zijn eerste stuk, Parosien (Buurvrouw) ging in première op 27 december 1963 in het Cultureel Centrum Suriname (CCS) en werd gespeeld door Kallasinghs eigen gezelschap Jagritie. Andere goedbezochte voorstellingen die Kallasingh met Jagrietie maakte waren Ghar ke bhed (Familiegeheimen, 1964) en Merie doesrie biwi (Mijn buitenvrouw). Deze voorstellingen werden respectievelijk 30 en 41 keer opgevoerd.

In 1966 ging hij samen met Eugene Drenthe naar Nederland om met een beurs van Sticusa (Stichting voor Culturele Samenwerking tussen Nederland, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen) stage te lopen bij regisseur Anton Sweers.

Kallasingh maakte deel uit van de sectie Toneel van de in 1969 geïnstalleerde Raad voor Culturele Aangelegenheden.

In 1973 verhuisde Kallasingh naar Nederland. Hij nam deel aan workshops van Wim Kan en fungeerde als informant voor Paul van Vliet (programma Over leven). In 1975 ging zijn stuk Ghar ke na ghat ke (Tussen wal en schip) in première in het Haagse Congresgebouw. Het stuk ging over de remigratie van Surinamers in Nederland.

Naast toneel schreef Kallasingh ook gedichten, die wel door de Surinaamse radiozenders werden uitgezonden, maar nooit in druk verschenen.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..



Bronnen

  • Productiedatabase
  • ‘Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur’ van Michiel van Kempen, De Geus, 2003.