Fien de la Mar: Biografie - Eerbetoon

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:


Eerbetoon

Fien de la Mar rond 1933. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.

"Ik ken geen andere Hollandse actrice die zo onfeilbaar zeker met de meest natuurlijke middelen geheel van binnenuit weet te ontroeren als Fientje de la Mar" (J.B. Schuil, Het Haarlems Dagblad). Van de altijd lovende woorden van critici moest Fien de la Mar niet veel hebben. "Wat een malle vent", zei zij eens over een recensent die sprak van een prachtig doorleefde rol, "ik heb maar zo’n beetje gek gedaan". Complimenten lieten haar oprecht koud en het is dan ook goed denkbaar dat zij zich tijdens haar 12,5 jarig jubileum dat in oktober 1933 gevierd werd, meer liet meeslepen door de felle confrontatie tussen haar en Bets Ranucci-Beckmann (ontstaan uit onvrede over het zwakke, slecht ontvangen jubileumstuk Marie Louise dat Ranucci-Beckmann voor de theaterster schreef) dan door de toespraken en het met bloemen versierde toneel na afloop van de voorstelling.

De bewondering voor het gigantische talent van Fien de la Mar uit zich tot op de dag van vandaag in uiteenlopende projecten rond het leven en werk van de vedette. Zo maakt Wim Ibo in 1970 de televisiedocumentaire Namen die je nooit vergeet (KRO), waarin hijzelf, Ank van der Moer, Guus Hermus, Johan Kaart jr., Martie Verdenius, Albert Mol, Sylvain Poons, Simon Carmiggelt en Ernst Winar herinneringen ophalen aan de diva met die onheilspellende trekken. De uitspraken van de vrienden en vakgenoten - enkele daarvan kunt u elders op deze website lezen - worden in de documentaire afgewisseld met beeldfragmenten uit films als Op stap en De spooktrein én met opnames van Fiens mooist gezongen liedjes, waaronder Hollands Hollywood, Ik wil gelukkig zijn, Dans le bistro du port en het door Martie Verdenius geschreven Voorbij.

LP-hoes van "Fien".

Jenny Pisuisse’s boek Fien de la Mar: Portret van een kunstenaar (Meulenhoff, 1982) vormt de inspiratiebron voor de musical Fien waarin Jasperina de Jong in 1982 haar gedroomde titelrol vertolkt. Naast Gerard Cox in de dubbelrol van Piet Grossouw en Jan van Ees werken onder andere Willy van Heesvelde, Loeki Knol en Rients Gratema mee aan de dure musicalproductie die ruim tweehonderd maal wordt opgevoerd. Het musicalverhaal is gesitueerd rond de talloze ‘telefoonmonologen’ die de in haar laatste jaren zeer verbitterde Fien de la Mar voerde; de scènes vormen flash-backs uit haar glansrijke carrière en zeer turbulente leven. Ivo de Wijs tekende voor de liedteksten van de musical (Eric Herfst schreef de dialogen en Joop Stokkermans de muziek). Een fragment uit zijn door Jasperina de Jong zeer aangrijpend gezongen lied ‘Om alles’:

Fien de la Mar in 1919. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN.

Om alles / het was om alles / alle eenzaamheid en wanhoop neem ik mee / maar alle goeie dingen, leuke dingen, nee / ik had er geen houvast aan / in m’n leven / maar ik zal ze enthousiast aan / jullie geven / dus vergeet die ene dag / vergeet wat ik gedaan heb, lach / om die vele andere dagen / al die andere, àndere dagen, lach / om alles / om alles.

De KRO bewerkt de musical Fien tot een 4-delige televisieserie die in het najaar van 1985 wordt uitgezonden. Ook verschijnt er tijdens de opvoering van Fien een lp met de liedjes uit de musical.

In de herfst van 2010 zendt AVRO KUNSTUUR een vierdelige serie uit over de geschiedenis en heropening van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarin wordt ook aandacht gegeven aan het gebouw en de voorstellingen en artiesten in het theater door de decennia heen, waaronder Fien de la Mar.

Documentaire Ik wil gelukkig zijn over Fien de la Mar, 2016

Actrice en zangeres Fien de la Mar werd op handen gedragen, maar het was haar uitzonderlijke talent dat haar uiteindelijk fataal werd. Regisseur Annette Apon maakte met "Ik wil gelukkig zijn" een film over het leven van deze eerste Nederlandse diva die schitterde op het toneel en het witte doek. Door bijdragen van onder anderen actrice Johanna ter Steege wordt Fien weer tot leven gebracht. Annette Apon geeft met nieuw bewerkte foto’s en filmfragmenten uit oude speelfilms een rijk beeld van de Nederlandse toneel- en filmwereld in de jaren ’30 en ’40. Op 3 februari 2016 gaat "Ik wil gelukkig zijn" in première op het IFFR en op 17 maart 2016 wordt de film uitgebracht door Mokum Filmdistributie.