Fien de la Mar: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:


Audiofragmenten

Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waaruit het vakmanschap van Fien de la Mar blijkt.

Fien de la Mar, ca. 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN. Fien de la Mar, ca. 1933. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN. Fien de la Mar, ca. 1940. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Fien de la Mar, 1945. Foto Vreeland Studio's. Collectie TIN.

Onder de bomen van het plein

Tekst: Chef van Dijk; Muziek: Max Tak.

Deze opname is gemaakt bij Fien de la Mar's eerste plaatopname. Het lied was met veel succes al in 1924 geschreven voor Cor Ruys, voor De eerste Nederlandsche kleinkunst-revue Gek Hè. Deze revue speelde in het kleinkunst theater La Gaîté – het huidige Tuschinski 2. Cor Ruys heeft dit lied nooit opgenomen, dus de versie van Fien de la Mar (en Stella Fontaine, die het gelijktijdig ook opnam) mag wel als een origineel worden beschouwd.

Datum opname met viool- en pianobegeleiding: Den Haag, 25 oktober 1929. Kopie van 78 toerenplaat: His Masters Voice B4810; mx. BD 8866-II 0.

Ik wil gelukkig zijn

Tekst: Jacques van Tol. Muziek: Hans May.

Dit lied wordt wel als het lijflied van Fien de la Mar beschouwd. Het is geschreven door Jacques van Tol, die de kunst verstond, teksten op iemands lijf te schrijven. Het lied is opgenomen voor de verfilming van het volksstuk Bleeke Bet. Omdat in de begindagen van de geluidsfilms een cast werd gezocht die vooral uit grote sterren bestond, moesten bijrollen opgewaardeerd worden, waardoor deze sterren ook een glansrol konden vertolken. Er werden dus enkele liedjes voor de film bijgeschreven, waaronder deze klassieker.

Datum opname met het Cinetone Orkest onder leiding van Willem Drukker in de Cinetone studio: Duivendrecht, 1934. Kopie van 78 toerenplaat: Cinetone 11514; mx. 218 0.

Seerauber Jenny

Tekst: Bertolt Brecht. Muziek: Kurt Weill.

Een zeldzame opname, gezongen in het Duits en geschreven voor de ‘Dreigroschenoper’ in 1928. Fien de la Mar zong dit lied al, toen ze nog lid was van het ‘Hofstad Tooneel’ en heeft het jaren op haar repertoire gehouden. In de vertolking van dit lied is goed te horen hoe zij een lied naar zich toe trok en er een volslagen eigen en unieke interpretatie aan gaf.

Datum opname voor het VARA radioprogramma Artiestencafé: 24 augustus 1959.

De Beatrijs

Tekst: P.C. Boutens. Muziek: Alexander Voormolen. Isja Rossican: piano.

Het gedicht De Beatrijs stamt origineel uit de middeleeuwen. De schrijver is onbekend. In 1908 maakte P.C. Boutens er een modernere bewerking op. Deze hertaling vormde de basis voor deze radiovoordracht.

Het gaat over de kloosterzuster Beatrijs, die de laagste in de orde van het klooster was. Dit vrome meisje bad dagelijks tot het Mariabeeld, wanneer ze klaar was met haar arbeid en de andere kloosterlingen al lagen te slapen. Wanneer Beatrijs op een dag een prins tegenkomt besluit ze, met de zekerheid terug te keren, het klooster te verlaten. Ze biecht bij het Mariabeeld haar besluit op, waarna het Mariabeeld transformeert in een levende, die de taken in het klooster van Beatrijs overneemt. De ontsteltenis in het klooster is groot, wanneer het beeld lijkt te zijn verdwenen. Wanneer Beatrijs na jaren haar gelofte trouw doet en terugkeert naar het klooster, keert het beeld terug naar de sokkel. Beatrijs herneemt haar oude taak en geen van de kloosterlingen hebben de verwisselingen opgemerkt. Als Beatrijs sterft komt de prins bij het klooster en hij verhaalt over Beatrijs en de wereldse vrome taken die ze heeft verricht.

Datum opname: VARA radio-opname van 26 december 1959.

Circusvrouwen

Tekst: Hella Haasse. Muziek: Cor Lemaire.

Fien de la Mar zong het lied Circusvrouwen voor het eerst kort na de oorlog in haar eigen De la Mar-theater in een door Willy van Hemert samengesteld programma met Hetty Blok, Kitty Knappert, Louis Grimbert, Ko van den Bosch. We horen haar hier als vertelster en vertolkster van drie verschillende echtgenotes van de optredende luchtacrobaten.

Datum opname met begeleiding van het kwartet Cor Lemaire: ca. 1960. Kopie van singel: Tivoli 43004 0.

Voorbij...

Tekst: Martie Verdenius. Muziek: Cor Lemaire. Dit lied lijkt een voorbode op Fien de la Mar's gewelddadige dood in 1965, maar het is al voor de oorlog voor haar geschreven. Fientje was in die tijd de grote ster van het Cabaret Martie Verdenius.

Datum opname: ca. 1960. Kopie van singel: Tivoli 43004 0.