Dans in de Stad!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dans in de Stad)
Ga naar: navigatie, zoeken

Collage dansen.PNG

Dansfoto’s sieren straatbeeld van Maastricht

Belangrijke foto's uit de Nederlandse dansgeschiedenis duiken op in alle hoeken en gaten van Maastricht: in verenigingsgebouwen, cafés en op straat. De hoofdstad van Limburg is van 27 september tot en met 9 oktober 2011 expositieruimte voor 'Dans in de Stad!'.

Burgemeester Onno Hoes koos vijf dansfoto's die het straatbeeld van zijn stad zullen sieren. De foto's zijn afkomstig uit de collectie van Theater Instituut Nederland (TIN) en laten uiteenlopende dansstijlen zien van 1946 tot nu. De expositie 'Dans in de Stad!' is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen.

"Dans is de ultieme controle over het menselijk lichaam. In mijn fotokeuze wilde ik dat tot uitdrukking brengen. En dans is een vorm van expressie die past bij Maastricht. Van ingetogen elegantie in de theaters, tot uitbundig explosief in de straten tijdens een volksfeest als carnaval. Kortom, Maastricht is dans!", aldus burgemeester Onno Hoes.

Dans in de stad!

'Dans in de stad!' toont de Maastrichtenaren en festivalbezoekers van de Nederlandse Dansdagen een kijkje in de omvangrijke collectie van het TIN. Via de QR code op het affiche, die naar de Theaterencyclopedie.nl leidt, is meer achtergrondinformatie te vinden over het project, de afgebeelde voorstelling, het gezelschap en de dansers.

De volgende foto’s zijn te zien:

  • Chopin Ballet. Morova's Danstheater, 1946. v.l.n.r. Peter Demaat, Hans Corell. Foto: Meinard Woldringh/ Nederlands Fotomuseum. (Foto 1)
  • Fronteras. Muziek- en Dansgroep Yuca, 1992. v.l.n.r. Jan Erik Noske, Peter Koppers, Frank de Vries. Foto: Hans Gerritsen.(Foto 2)
  • Tegentijd. Danstheater Aya, 1999. Afgebeeld: Marco Gerris. Foto: Ineke Oostveen. (Foto 3)
  • In and out. Introdans Ensemble voor de Jeugd, 2008. Foto: Hans Gerritsen. (Foto 4)
  • Om los te lopen. De Rotterdamse Dansgroep, 1993. v.l.n.r.: Inge Buyls, Caroline Harder, Saskia Matern, Philip Taylor, Raymond Esterhuizen. Foto: Leo van Velzen. (Foto 5)

De collectie van het TIN bevat meer dan 12.000 dansfoto’s waarin de oudste foto dateert van 1865. Jaarlijks wordt de collectie aangevuld met foto’s van vijfentwintig dans premières.

De Nederlandse Dansdagen

Tijdens het festival de Nederlandse Dansdagen tonen de Maastrichtse theaters onvergetelijke voorstellingen van uiteenlopende dansstijlen. Van jong talent tot bekende choreografen, van urban dans tot klassiek ballet. Voor (internationale) bezoekers en programmeurs biedt het festival de uitgelezen kans om in één weekend een overzicht te krijgen van de diversiteit van de Nederlandse dans. Naast de meest spraakmakende dansproducties van afgelopen seizoen biedt het festival onderdak aan onder meer exposities, meetings, debatten en masterclasses. Het hart van het driedaags festival is het Gala van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof met de uitreiking van de belangrijkste dansprijzen (de Zwanen) van Nederland als hoogtepunt.

De 14e editie van het festival vond plaats op 7, 8 en 9 oktober 2011.

Zie ook Website Nederlandse Dansdagen

Gemeente Maastricht

De ambities van de gemeente Maastricht zijn zichtbaar in hun kandidatuur voor Culturele Hoofdstad 2018. Maastricht bouwt aan de toekomst van stad en regio en ziet kunst en cultuur als een belangrijke pijler daarin. Ze staat er niet alleen voor: de kandidatuur wordt gesteund door de provincie Nederlands Limburg en krijgt vorm in nauwe samenwerking met de partners Aken, Luik, Heerlen, Hasselt en Sittard-Geleen. Ook de provincies Belgisch Limburg en Luik, de regio Aken en de Duitstalige gemeenschap in België doen mee. Dat betekent dat Maastricht zich kandidaat stelt namens de hele Euregio Maas-Rijn.

Zie ook Website VIA 2018

Tout Maastricht

'Dans in de Stad!' wordt ondersteund door het programma 'Tout Maastricht', onder regie van KunstActief Maastricht namens de gemeente Maastricht en Via2018. 'Tout Maastricht' heeft als doel om iedere Maastrichtenaar te informeren en enthousiasmeren over de waarde van cultuur en zo mogelijk actief bij kunst en cultuur te betrekken. De verschillende projecten binnen het programma worden financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Elisabeth Strouven.

Zie ook Website KunstActief Maastricht