Count Your Blessings - Toneelgroep Amsterdam - 1993-02-10

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Count Your Blessings van Gerardjan Rijnders

Toneelgroep Amsterdam

Seizoen: 1993/94

Trefwoorden: Nederland

Regie: Gerardjan Rijnders

Dramaturgie: Mira Rafalowicz

Productie: Jan van Dalfsen

Choreografie: Bambi Uden

Kostuums: Tessa Lute

Decorontwerp: Paul Gallis

Lichtontwerp: Henk van der Geest

Muziek: Paul Koek

Uitvoerenden: Viviane de Muynck, Paul Koek, Jacques Commandeur, Kitty Courbois, Mehmet Dogan, Hein van der Heijden, Kees Hulst, Ad van Kempen, Hans Kesting, Sigrid Koetse, Titus Muizelaar, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Mark Rietman, Lineke Rijxman

Video (volledige registratie)

Lengte: 1 uur en 58 seconden.

Uitgave: Toneelgroep Amsterdam, 1993

De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

Over deze voorstelling

Regisseur Gerardjan Rijnders introduceerde een totaal nieuwe vorm van theater, waarbij de toeschouwer een actieve rol kreeg toebedeeld. "Montagetheater" was de term die er al gauw voor werd gereserveerd. Al ‘zappend’ van de ene verdieping naar de andere, en van de ene actrice naar de andere, moest het publiek zelf op zoek gaan naar verbanden tussen handelingen, woorden en beelden.

Met "Count your Blessings" maakte Gerardjan Rijnders opnieuw een montagevoorstelling. Het vreemde, de vreemdeling in al zijn gedaantes, vormde de leidraad van deze productie. Niet alleen de ongewenste asielzoeker en de Turkse buurman met zijn rituele slachtpartijen doemen erin op, ook de anonymus aan de andere kant van de 06-lijn aan wie wij steels onze diepste geheimen verklappen.

"Count your blessings" riep de nodige reacties op: woede, bijval, bedenkingen en vragen. Enkele reacties: ‘Kan Rijnders niet eens een doorlopende dialoog schrijven. Rijnders is bang om één afgerond verhaal te vertellen, om een standpunt in te nemen’. ‘De voorstelling is zijn standpunt; Rijnders schetst een geniaal en aangrijpend beeld van de hypocrisie en angst in onze verwarde wereld’.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners