Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamChris Lievaart
Geboortedatum13 april 1939
BeroepTheatertechnicus, Directeur, Docent
DisciplineToneel, Muziektheater
Externe databases:
VIAF

Chris Lievaart (1939), verliet in 1963 de toneelschool in Arnhem om als theatertechnicus te gaan werken bij Toneelgroep Theater. Deze verandering van beroepsperspectief stimuleerde zijn interesse in het vak theatertechniek en diens werkers. Hij kreeg daarop de gelegenheid zich o.a. in Duitsland, Engeland en het toenmalige Tsjechoslowakije te oriënteren op de werkwijzen van groepen theatertechnici aldaar. Op grond van zijn ervaringen aldaar (zie: Verslag) kreeg hij In 1971 een subsidie om een onderzoek te doen naar de situatie van deze beroepsgroep in Nederland. Inmiddels was hij in diens getreden bij de Theaterschool, Amsterdam, met de bedoeling een opleiding voor theatertechnici te beginnen. In 1973 verscheen een uitgebreid rapport zie: Technische Theaterbedrijf.

Dat rapport zou de aanzet worden voor grote veranderingen in de positie van de Nederlandse theatertechnici, gedurende de jaren daaropvolgend. Dit onderzoek voerde Chris uit tegelijkertijd met zijn werk aan de Theaterschool. Achterliggende gedachte was een opleiding theatertechniek in te richten. Dit werd niet ingevuld en Chris vertrok en werd voor een korte periode productieleider bij de Nieuwe Komedie in Den Haag. Snel daarna werd hij echter benoemd tot Hoofd Technische Organisatie bij De Nederlandse Operastichting waar hij mede door een grote brand van de technische opslagplaatsen, de kans kreeg de technische organisatie te herinrichten op basis van zijn eerder opgedane ervaringen.

Door zijn positie raakte hij eveneens betrokken bij de ontwikkeling van het Muziektheater, dat definitief gebouwd zou worden op het Waterlooplein te Amsterdam. Chris was daarbij van grote invloed op de ontwikkeling van de tonelen, annexe ruimten en theater-technische installaties en tevens van de totstandkoming van de Theatertechnische organisatie. Samen met zijn collega Hoofd Technische Organisatie van Het Nationale Ballet, Dhian Siang Lie, schreef hij daartoe in opdracht van beide directies 3 rapporten, die zouden leiden tot een geïntegreerde organisatie van technische- en kostuum diensten van de De Nederlandse Operastichting, Het Nationale Ballet en de nog te vormen technische organisatie van de het theater zelf.

In 1985 werd hij benoemd tot voorzitter van de Directie van de nieuwe Technische Organisatie Muziektheater, waarin verder zitting hadden: Joop Veerkamp, projectleider namens de Gemeente Amsterdam van de bouw van het Stadhuis-Muziektheater en Dhian Siang Lie. In 1989 verliet Chris het Muziektheater en werd benoemd tot directeur van het Concertgebouw in Hengelo, waar hij er in slaagde het bestuur en de Gemeente te laten besluiten tot de nieuwbouw van het theater: het huidige Rabotheater te Hengelo dat in 2001 werd geopend.

Vanuit zijn betrokkenheid bij het beroep van theatertechnicus was Chris Lievaart naast zijn reguliere werkzaamheden van het begin af aan ook actief in de vakbond. In de opeenvolgende vakbonden NAT, BTT, ANOUK en FNVKiem, ijverde hij voor meer aandacht voor de technische aspecten in het theater en de betrokken medewerkers, of wel voor de emancipatie van het beroep van theatertechnicus. Ook initieerde hij een vakbeurs voor theatertechniek en stimuleerde diverse collega's zich eveneens in te zetten voor de emancipatie van de theatertechnicus. Dit alles leidde o.a. in 1978 tot de oprichting, samen met acousticus ir. Kees van Dorsser, van een beroepsvereniging in 1978. Deze kreeg de naam Vereniging voor podiumtechnologie, afgekort als VPT (zie: http://www.zichtlijnen.nl). Chris was een tijd penningmeester en later ook voorzitter. Doelstellingen en activiteiten van deze vereniging waren o.m. het doen uitgeven van een vakblad, ijveren voor bijscholing en opleiding en distribueren van kennis er ervaringen, ook internationaal. Zo was Chris Lievaart nauw betrokken bij de oprichtingen van de bijscholing van de SOTT, (Stichting opleiding theatertechnici) en was hij docent aan de latere HBO Opleiding Theatertechniek aan de Theaterschool.

Op internationaal gebied was Chris Lievaart al sinds begin van de jaren zeventig actief in diverse commissie van de Unesco-organisatie OISTAT (Organisation Internationale des Scénographes, Techniciens et Architects de Theâtre), waaronder lid van het Executive Committee en was tenslotte Secretaris Generaal van deze organisatie van 1993 tot 2000.


Chris Lievaart heeft bijgedragen aan 4 productie(s).

Chris Lievaart heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Chris Lievaart heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Kretsjinski's huwelijk Uitvoerende Toneelgroep Theater 1964/1965 19 september 1964 Ferd Sterneberg
Uburleske (Ubu Roi) Uitvoerende Toneelgroep Theater 1964/1965 7 november 1964 Hans Croiset
Deusjevoo Decor Tekstpierement BV 1977/1978 27 januari 1978 Frank Sanders
Tobbe Licht Mimeschool 1976/1977 27 oktober 1976 Henk Heikoop


Trivia

Bronnen