Brandschat - Stichting Bühne de BovenLucht - 1999-09-10

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

'Brandschat', 1999-09-10

De titel BRANDSCHAT, samengesteld uit de woorden brandschade en bruidsschat, grijpt terug op een lokale dramatische gebeurtenis. Als leidraad diende een felle uitslaande chemische brand die in februari 1996 op een steenworp afstand van de voorstellingslocatie woedde in een opslagloods aan de Keilestraat. De door het vuur onstane gifwolk was zo bedreigend, dat bewoners van Rotterdam-zuid werden opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden. Het verkeer op de Maas moest tijdelijk worden stilgelegd. Het stadhuis stelde rampenplan en alarmstaf in werking. Naast historisch materiaal over de brand bevatte de voorstelling verwijzingen naar het bedrijf van de alchemist, waarin 'het chemische huwelijk', de verbinding van het vrouwelijke en het mannelijke element, het centrale beeld is.

BRANDSCHAT is een product van de kunst van het (onder-)Scheiden en Verbinden. De wijze waarop de voorstelling tot stand is gekomen vertoont paralellen met de werkwijze van de scheikundige. De synthethische methode die de titel BRANDSCHAT opleverde, is ook terug te vinden in de opbouw van de voorstelling. De voorstelling bestaat uit zelfstandige onderdelen met een eigen onstaansgeschiedenis die in een nieuwe context worden geplaatst. Sommige onderdelen hebben een literair karakter, andere hebben een mystieke achtergrond, sommige zijn gebaseerd op historische feiten. De aangehaalde bronnen dekken een periode van ruim twee eeuwen: van het Oude Testament tot het Gemeentelijk Evaluatierapport CMI-brand uit 1996. Een wezenlijk onderdeel van de voorstelling is dan ook de structuur, de wijze waarop de verschillende elementen in elkaar grijpen of met elkaar verbonden zijn. BRANDSCHAT heeft als uitgangspunt de genoemde brand. De daarop geïnspireerde voorstellingsonderdelen verbeelden mijn gedachtengang vanuit dat vertrekpunt. Die gedachtengang was niet altijd even rechtlijnig of logisch maar eerder associatief en het denken verliep via verschillende niveaus. Die figuurlijke niveau's waren ook letterlijk in de voorstelling vertegenwoordigd. De onderdelen werden namelijk gepresenteerd op verschillende niveaus in een trappenhuis. Het publiek bewoog met de voorstelling mee, zodat ze zowel letterlijk als figuurlijk mijn gedachtengang volgden.

Aan BRANDSCHAT werkte een 19 personen tellend gezelschap van acteurs, musici, beeldend kunstenaars, auteurs en filmmakers mee. De voorstelling werd samengesteld, geproduceerd en geregisseerd door Arnold Schalks. Het project werd gerealiseerd in overleg met de deelnemende kunstenaars. Vanwege de ruimtelijke beperkingen in het gebouw konden maximaal 30 plaatsbewijzen per voorstelling worden verstrekt. De toegangsprijs bedroeg fl. 20,- per persoon. Alle zes voorstellingen waren reeds voor de première uitverkocht. In totaal hebben 180 personen BRANDSCHAT bijgewoond.

Productie: Stichting Bühne de BovenLucht

Seizoen: 1999/2000

Trefwoorden: Performance, Bewegingstheater, Beeldend theater

Samenstelling, Regie: Arnold Schalks

Dramaturgie: Arnold Schalks

Decor: Arnold Schalks

Licht: Arnold Schalks

Muziek: Paul Hindemith, Leonhard Lechner

Uitvoerenden: Barbara Witteveen, Jozef van Rossum, Richard Prada, Arnout Lems, Harm Huson, Inga Schneider, Cora Schmeiser, Ton Pompert, Maarten van Gent, Joop Keesmaat, Noud Heerkens, Herman Helle, Pauline Kalker, Harriët van Reek, Geerten Ten Bosch, Gérard te Wiel, Jacqueline Müller, Peter Lindhout

Externe link

Website Arnold Schalks